Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Το ΕΚΘ καταγγέλλει την επίθεση από μπράβους στα Market In

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καταδικάζει  και καταγγέλλει την εκ’  νέου οργανωμένη επίθεση  από μπράβους της εργοδοσίας της επιχείρησης του  «Market In”,  ενάντια στους απεργούς οι οποίοι διεκδικούν τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα τους.
Καταδικάζει και καταγγέλλει  την  αντεργατική – αντιλαϊκή  πολιτική της κυβέρνησης. Είναι αυτή η πολιτική που οπλίζει με την  βοήθεια των φασιστοειδών  το χέρι των εργοδοτών, ενάντια στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, όπως το δικαίωμα στην απεργία  που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει βάλει στο στόχαστρο ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά Σωματεία  και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σ’ αυτήν την πολιτική ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ - ΕΕ.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ,
ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗΝ ΣΠΑΣΕΙ!!!!

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 14/12/2017






1.400 εργαζόμενοι στον Καρυπίδη βλέπουν να ρημάζει η ζωή τους
30/7/2017
Παραμένουν επί 15 μήνες απλήρωτοι βιώνοντας το πλήρες αδιέξοδο (γεγονός που οδήγησε μια 42χρονη υπάλληλο στην αυτοκτονία), την ώρα που ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ κάνει πολυτελή ζωή και δίνει εκατομμύρια για το ποδόσφαιρο.
Στα όρια της εξαθλίωσης, απλήρωτοι επί 15 μήνες (!) και εγκλωβισμένοι βρίσκονται 1.400 εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ του Καρυπίδη μαζί με τις οικογένειές τους. Απληρωσιά, εμπαιγμός, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, άγχος για επιβίωση, αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα... δεν είναι ούτε εργαζόμενοι, αφού δεν υπάρχουν πλέον καταστήματα για να εργαστούν και δεν πληρώνονται, δεν είναι ούτε απολυμένοι, ενώ το μόνο έσοδο που είχαν ήταν ένα πενιχρό επίδομα επίσχεσης, που όμως έληξε.
Υπάρχει χειρότερο; Υπάρχει. Μία εκ των εργαζομένων δεν άντεξε τον «γολγοθά» και πριν από λίγες μέρες έδωσε τέλος στη ζωή της. Μια νέα γυναίκα, 42 ετών, στα Γιαννιτσά... 
Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ, ο Θόδωρος Καρυπίδης, κυκλοφορεί... ελεύθερος και ωραίος, με πολυτελή αυτοκίνητα, κάνοντας μεγάλη ζωή. Μάλιστα, είναι πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, του Αρη. Δηλαδή... κύριος με τα όλα του! Ολο αυτό το χρονικό διάστημα που άφηνε απλήρωτους τους εργαζομένους, επένδυε ανενόχλητος εκατομμύρια ευρώ στην ΠΑΕ Αρης για να αγοράσει μετοχές, να κάνει μεταγραφές κ.λπ. 
Η ιστορία ξεκινά πριν από περίπου τρία χρόνια. Τότε, η επιχείρηση Αφοί Καρυπίδη εξαγοράζει την εταιρία Αρβανιτίδη, υπογράφοντας ταυτόχρονα συμφωνία δικαιόχρησης με τον Ομιλο Μαρινόπουλου. Η εξαγορά της εταιρίας δεν έλυσε τα προβλήματα των εργαζομένων. «Η εργοδοσία καθυστερούσε συστηματικά τη μισθοδοσία, έκλεινε καταστήματα, μετέθετε για να εξαναγκάσει σε παραιτήσεις, τρομοκρατούσε. Ταυτόχρονα απαξίωνε τα καταστήματα, που μέρα με τη μέρα άδειαζαν από εμπορεύματα» σημειώνει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης Νόπη Μουστακίδου. 
Οπως επισημαίνει, η καθυστέρηση των δεδουλευμένων ξεκίνησε την άνοιξη του 2015 και μήνα με τον μήνα αυξανόταν. «Η εταιρία, για να μπορέσει να κουρέψει τα χρέη της, κυρίως προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο, έπαιξε παιχνίδια στις πλάτες μας κάνοντας αίτημα για υπαγωγή αρχικά για το άρθρο 99 και μετά στο 106Β. Ταυτόχρονα έκανε συνομιλίες-συμφωνίες και προμηθευόταν κάποια εμπορεύματα αρχικά από την εταιρία Ελληνικά Μάρκετ και στη συνέχεια από τη Market Inn» υπογραμμίζει η κυρία Μουστακίδου. 
Οπως αναφέρει η πρόεδρος των εργαζομένων, τα χρήματα από τις εισπράξεις των καταστημάτων, για περισσότερο από έναν χρόνο, με εντολή της εργοδοσίας, δεν καταθέτονταν σε λογαριασμό της εταιρίας, αλλά στελέχη έπαιρναν καθημερινά το ρευστό. «Ζητήσαμε επίμονα από αρμόδιους φορείς να γίνει παρέμβαση, ώστε να διαταχθεί έρευνα για το πού πήγαιναν τα χρήματα. Η εταιρία χρωστούσε σε εργαζομένους, ιδιοκτήτες ακινήτων, ΙΚΑ, Εφορία, ΔΕΚΟ. Εμείς πιστεύουμε ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο κι έτσι οι εταιρίες σταμάτησαν να προμηθεύουν τα καταστήματα με εμπόρευμα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προχώρησαν σε εξώσεις και η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα» περιγράφει. 
Συνεχίζοντας την εξιστόρηση, η κυρία Μουστακίδου λέει ότι «όλο αυτό το διάστημα, η εταιρία Market Inn έκανε συμβόλαια με ιδιοκτήτες καταστημάτων, εξοφλώντας τους και οφειλές ενοικίων της Καρυπίδης». 
«Το σχέδιο της επιχείρησης ήταν απλό, παλιό και σίγουρο: ‟Δεν πληρώνουμε τις οφειλές μας σε εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, ΔΕΚΟ, ιδιοκτήτες ακινήτων, αδειάζουμε τα καταστήματα από εμπορεύματα και εργαζομένους, κάνουμε κάτω από το τραπέζι τις συμφωνίες μας με τους ενδιαφερομένους, ώστε όχι μόνο να σώσουμε ό,τι μπορούμε, αλλά να βγάλουμε και κάτι» υπογραμμίζει. 
Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών; Χίλιοι τετρακόσιοι εργαζόμενοι στην ανεργία, έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, καταστροφή μικρών προμηθευτών. Και ακόμη, 131 καταστήματα σούπερ μάρκετ, σχεδόν όλα στη βόρεια Ελλάδα, τα οποία ρημάζουν, όπως και οι ζωές των 1.400 αθρώπων που εργάζονταν σε αυτά... Το κράτος, διά των εκπροσώπων του, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις συμπαράστασης, παραμένει απλός θεατής. «Η κυβέρνηση κρατά τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και, όταν γίνεται ένα νέο κακό, κλαίει με μαύρο δάκρυ» καταλήγει η κυρία Μουστακίδου.



Ιωάννινα: Εγκαίνια σούπερ μάρκετ με… διαμαρτυρία εργαζομένων του «Καρυπίδη» 
13/10/2017
Tο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και άλλα ταξικά εργατικά σωματεία εξέφρασαν σήμερα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων του πρώην σούπερ μάρκετ "Καρυπίδης"...
Συμμετείχαν στην πρωινή κινητοποίηση έξω απο το σούπερ μάρκετ Market ΙΝ, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να επαναπροσληφθούν στο συγκεκριμένο κατάστημα στο οποίο δούλευαν και το οποίο εγκαινιάστηκε σήμερα απο τη νέα εργοδοσία.
Αντιπροσωπεία τους μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκο Εξαρχο συναντήθηκε με εκπρόσωπο της εργοδοσίας του MARKET IN, ο οποίος τους ζήτησε να καταθέσουν τα βιογραφικά τους ενώ δεσμεύτηκε για θετική αντιμετώπιση ως προς το θέμα της επαναπρόσληψής τους, με την εταιρεία να δηλώνει πως θα απαντήσει σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Οι εργαζόμενοι απο την πλευρά τους δήλωσαν στα τοπικά ΜΜΕ ότι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα μέχρι να δουν να γίνεται πράξη η δέσμευση που απέσπασαν σήμερα απο την εργοδοσία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.