Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Λευτεριά στην Καταλονία !!!




Καταλονία: Κλομπ εναντίον κάλπης
Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017, 08:12
Η Ισπανία αλλά και η Ευρώπη βγαίνουν «ζεματισμένες» από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, όπου κυριάρχησαν η βία και ο πολιτικός εκβιασμός παρά η ίδια η διαδικασία της ψηφοφορίας.
Με περισσότερους από 800 τραυματίες κατά τους Καταλανούς, η προσέλευση στα ανοικτά εκλογικά τμήματα ήταν επίσημα μόλις 42,5% και από αυτό το ποσοστό μόνο το 42,2% εκφράστηκε ρίχνοντας στην κάλπη «ναι» ή «όχι». Από αυτό το 42,2 το 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Η Μαδρίτη διά του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το δημοψήφισμα δεν διεξήχθη ποτέ. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παραμένουν σιωπηλές αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν, χωρίς να κρύβουν, με μόνη εξαίρεση τη Σκωτία, τις επιφυλάξεις τους για αυτό το δημοψήφισμα.
Έπειτα από σιωπή αρκετών εβδομάδων η Κομισιόν έλαβε σήμερα ξεκάθαρη θέση για το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Καταλονία.
Διά του εκπροσώπου της, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, το χθεσινό (Κυριακή) δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο».
«Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως, πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία» είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός Ε.Ε.».
Η ουσία ωστόσο δεν επικεντρώνεται στο ίδιο το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν αναμενόμενο, αλλά στις σχέσεις μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης, οι οποίες από χθες κινούνται γύρω από ένα απόλυτο μηδέν. Η Ισπανία αντιμετώπισε, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον τη μεγαλύτερη πρόκληση πολιτικής και κοινωνικής συνοχής μεταξύ του κράτους και των περιφερειών της από την πτώση της δικτατορίας και τον θάνατο του στρατηγού Φράνκο.
Το γυαλί έχει σπάσει και τα κομμάτια του, έστω κι αν συγκολληθούν, δεν πρόκειται να συγκροτήσουν, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, ένα αποδεκτό πλαίσιο σχέσεων μεταξύ της Καταλονίας και του κεντρικού κράτους.
Είναι ενδεικτικό το εξώφυλλο της γαλλικής Liberation «Επίδειξη Ισχύος», αλλά και της Le Monde «Τα ρόπαλα εναντίον της κάλπης».

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας και ο πρόεδρος Carles Puigdemont δήλωσε πως η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα να συγκροτήσει ένα ανεξάρτητο κράτος. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη δήλωνε ευτυχής, διότι η αστυνομία υπερασπίστηκε το κεντρικό κράτος προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Η τοπική κυβέρνηση αναφερόμενη στην αστυνομική βία μίλησε για «διεθνή ντροπή» για την Ισπανία, ενώ πολιτικές προσωπικότητες της Ισπανίας, όπως ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ραχόι. Οι πολιτικές οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας και τα συνδικάτα της Καταλονίας εξήγγειλαν γενική απεργία για τις 3 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη.
Ενώ το κεντρικό κράτος της Μαδρίτης κάνει λόγο για περισσότερους από 100 τραυματίες, εκ των οποίων 128 χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, η επίσημη κυβέρνηση της Καταλονίας κάνει λόγο για 844 άτομα που νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Περιφέρειας και σημειώνει πως η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, που έχουν απαγορευθεί στο έδαφος της Καταλονίας από το 2014.
Συνολικά, το κεντρικό κράτος απέστειλε στην Καταλονία 10.000 άνδρες της Πολιτοφυλακής με πρωταρχικό στόχο να σφραγιστούν όλα τα εκλογικά τμήματα, ώστε να μην μπορεί να εξελιχθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Εκτεταμένα επεισόδια, εκατοντάδες τραυματισμοί
Από τα χαράματα της Κυριακής άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτες ουρές των Καταλανών ψηφοφόρων μπροστά από τα εκλογικά τμήματα στα αστικά κέντρα της Καταλονίας, κυρίως στη Βαρκελώνη.
Ένταση, επεισόδια και λιποθυμίες απο το ξυλο των δυναμεων καταστολης, υπό βροχή, έξω από κάποια εκλογικά τμήματα της Καταλονίας, στιγμάτισαν τη διαδικασία.
Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε έναν δρόμο της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες. Σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία κυνήγησε το πλήθος, προκειμένου να το διαλύσει.
Ο πρόεδρος του κρατιδιου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί «αδικαιολόγητη χρήση βίας», ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.
Η αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Χερόνα, όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος του κρατιδιου, Κάρλες Πουτζεμόντ. Τελικά, ο πρόεδρος της Καταλονίας ψήφισε στις 10.54 τοπική ώρα.
Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας οργάνωσαν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε διάφορους εναλλακτικούς χώρους, όπως σχολεία, μοναστήρια, κέντρα υγείας, γηροκομεία, μουσεία κ.α., καθώς τα περισσότερα επίσημα εκλογικά κέντρα είχαν αποκλειστεί ή σφραγιστεί από την κεντρική διοίκηση της ισπανικής αστυνομίας.

Καταλονία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης
Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας έσπρωχναν με τις ασπίδες τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από ένα εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης και τους χτυπουσαν με τα ροπα λα τους ανοιγοντας τους τα κεφαλια, αλλους τους τραβουσαν από τα μαλια και τους κλωτσουσαν, σε μια προσπάθεια να τους διαλυσουν και να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Και όλα αυτά απεναντι σε πολιτες που δεν αντιστεκοντουσαν και θελαν απλως να ψηφισουν.

Υπήρξαν, μάλιστα, σκηνές ακόμη και με ηλικιωμένους ανθρώπους που αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη βιαιότητα στους οποιους ανοιξαν τα κεφαλια με τα κλομπ,, τους κλωτσουσαν και τους πεταγαν  με βια στο δρομο. Η ισπανική αστυνομία δεν περιορίστηκε όμως μόνο στους ηλικιωμένους, καθώς χτύπησε γυναίκες αλλά και Καταλανούς πυροσβέστες που βρίσκονταν στα σημεία των συμπλοκών.
Οι ισπανοί αστυνομικοί δεν δίστασαν να επιτεθούν και σε... πυροσβέστες, κατά τη διάρκεια επεισοδιών στην Καταλονία για το δημοψήφισμα. Οι καταλονοι πυροσβέστες δημιούργησαν μια ανθρώπινη ασπίδα γύρω από πολίτες, προκειμένου να τους προστατέψουν, αυτό όμως δεν απέτρεψε τις δυνάμεις καταστολής...





Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Καταλονίας κατά της βίας
 Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017, 21:38
Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων της Καταλονίας για να καταδικάσουν την αστυνομική βία και να φωνάξουν υπέρ του δημοψηφίσματος που διεξήχθη μία ημέρα πριν και το οποίο σηματοδότησε η βίαια καταστολή των ψηφοφόρων από την αστυνομία.
«Αυτό με τον Φράνκο (σ.σ τον δικτάτορα), ήταν ο κανόνας» ήταν το σύνθημα στα χείλη χιλιάδων διαδηλωτών, μεταξύ αυτών πολλοί φοιτητές, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία. Νωρίτερα το μεσημέρι, το πλήθος τραγουδούσε και χόρευε στην πλατεία της Καταλονίας, στα περίχωρα της λεωφόρου Ράμπλας.
Σημαίες της Καταλονιας κυμάτιζαν μεταξύ των διαδηλωτών, που ζητούσαν με μια φωνή περισσότερη δημοκρατία.
Μία ημέρα πριν, αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών οι δυνάμεις επιβολής του νόμου επιτέθηκαν στους ψηφοφόρους με γκλομπ, ασπίδες και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες. Οι σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν προκάλεσαν σοκ στην Ευρώπη.
«Είδα τον πατέρα μου να τον σηκώνουν στον αέρα και να τον σέρνουν στο έδαφος και την καθηγήτρια χορού μου να την γρονθοκοπούν και να τη χτυπούν στο κεφάλι. Μας απείλησαν ότι θα μας σπάσουν τα δάκτυλα… δεν μπορώ να ξεχάσω αυτές τις εικόνες, δεν θα μπορέσω ποτέ να τις ξεχάσω» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 19χρονη διαδηλώτρια, Πατρίθια Βεντούρα.
«Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δεν στήριζαν την ανεξαρτησία αλλά διαδήλωσαν διότι ένιωσαν αγανάκτηση… πρόκειται για μια επίθεση στα δικαιώματά μας» είπε μια άλλη διαδηλώτρια, η 42χρονη Μπλάνκα.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου συμμετείχαν επίσης σε μια συγκέντρωση μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους προκειμένου να καταδικάσουν την αστυνομική βία.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις, μεταξύ άλλων στη Χερόνα και στη Λιέιδα.
http://litlepost.blogspot.gr/2017/10/2-2017.html





Ο Μαδούρο επικρίνει με σφοδρότητα τον Ραχόι για την καταστολή που άσκησε στην Καταλονία
Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017, 00:01
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επέκρινε με σφοδρότητα σήμερα τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι λέγοντας πως ο συντηρητικός ηγέτης είναι ένας υποκριτής επειδή υποστηρίζει την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ενώ στην πατρίδα του καταστέλλει τους διαφωνούντες, καθώς επιχείρησε να σταματήσει τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Η Ισπανία είναι ένας ηχηρός επικριτής του αριστερού Μαδούρο.
Ως απόδειξη ότι ο Ραχόι είναι αυτός που δεν διαθέτει δημοκρατικά διαπιστευτήρια, ο Μαδούρο επικαλέσθηκε τις εικόνες στις οποίες οι ειδικές μονάδες της ισπανικής αστυνομίας φαίνονται να εισβάλλουν σήμερα σε εκλογικά τμήματα σ' ολόκληρη την Καταλονία και να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια.
«Ποιός είναι ο δικτάτορας;» δήλωσε ο Μαδούρο κατά την έναρξη της σημερινής τηλεοπτικής εκπομπής του.
«Ο Μαριάνο Ραχόι επέλεξε το αίμα, τα γκλομπ, τα χτυπήματα και την καταπίεση εναντίον ενός ευγενικού λαού. Δίνουμε το χέρι μας στον λαό της Καταλονίας. Αντιστάσου Καταλονία! Η Λατινική Αμερική σε θαυμάζει», πρόσθεσε ο Μαδούρο.




ΜΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ;
Υπάρχουν άνθρωποι που υπήρξαν κάποτε και επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχο/αριστεροί, αν και εδώ και χρόνια ουδέποτε διαφώνησαν με οτιδήποτε εκπορεύεται από τα κέντρα ισχύος του διεθνούς κεφαλαίου και κυρίως από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Τώρα πια, η μόνη σχέση τους με την Αριστερά είναι ότι ακολουθούν πιστά την υπόδειξη του Μάο "πολεμάμε ό,τι υπερασπίζεται ο εχθρός και υπερασπιζόμαστε ό,τι πολεμάει". Μόνο που ως εχθρό αντιμετωπίζουν όποιον αντιτάσσεται στην πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Εκδηλώθηκαν κι αυτές τις μέρες, τασσόμενοι στο πλευρό της κυβέρνησης του Βασιλείου της Ισπανίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εθνική αυτοδιάθεση των Καταλανών. Όπως ακριβώς και η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.



Απόψε 1/10 στη Μαδρίτη. Τεράστια συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον καταλανικό λαό, με πλήθος κόκκινες σημαίες.
Χθες 30/9 διαδήλωναν οι αντίπαλοι της καταλανικής αυτοδιάθεσης. Με τις ισπανικές σημαίες με το στέμμα, με τα χέρια σε φασιστικό χαιρετισμό, με τον Ύμνο της Φάλαγγας κ.λπ.
http://litlepost.blogspot.gr/2017/10/2-2017.html




Βεβαίως πήρε θέση και η Χρυσή Αυγή. Κατά του "εθνικισμού των Καταλανών", όπως βαφτίζουν τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην εθνική αυτοδιάθεση κάμποσοι αριστεροί και όλοι οι οπαδοί της Κομισιόν, που επίσης καταδίκασε τον "καταλανικό εθνικισμό".
Και θέση πήρε η ναζιστική συμμορία και επικρίνει τον Ραχόι γιατί δεν επέβαλε από μέρες πριν τον στρατιωτικό νόμο και καμαρώνει τους ομοϊδεάτες της που τραγουδάνε τον Ύμνο της Φάλαγγας, νοσταλγώντας το ενιαίο ισχυρό κράτος του Φράνκο.