Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

«Πρωτοβουλία» για τους άταφους Έλληνες ήρωες του '40 στα βουνά της Αλβανίας



«Πρωτοβουλία» για τους άταφους Έλληνες ήρωες του '40 στα βουνά της Αλβανίας

 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017.
Ο σημερινός Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τους άταφους νεκρούς Έλληνες μαχητές στα αλβανικά βουνά! Αυτό δεσμεύτηκε σε απαντητική επιστολή του προς τον πρώην βουλευτή και υπουργό Γιώργο Σούρλα, ο οποίος, εδώ και πολλά χρόνια, κάνει έναν μεγάλο αγώνα, σχεδόν ολομόναχος, για την περισυλλογή των οστών, που είναι διασκορπισμένα σε χαράδρες και φαράγγια, των Ελλήνων στρατιωτών, που έπεσαν κατά το έπος του 1940 στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

Ανενεργή η συμφωνία
Το 1962 οι Ιταλοί πήραν τους δικούς τους νεκρούς από ολόκληρη την Αλβανία. Η Ελλάδα, ζητάει εκτός από το στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, τουλάχιστον άλλα δύο. Ένα από αυτά, βρίσκεται κοντά στα περιβόητα στενά της Κλεισούρας. Ετοιμο μεν, άδειο δε. Παρ’ ότι η κοινή συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας έχει επικυρωθεί το 2009 και από τις δύο πλευρές, έχουν περάσει έτη και δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί ή εντοπιστεί περίπου με ιδιωτική πρωτοβουλία 2.800 τάφοι Ελλήνων πεσόντων και τα οστά έχουν μεταφερθεί στα πλησιέστερα νεκροταφεία ή τις εκκλησίες. Σε πολλές εκκλησίες, οι νάρθηκες των εκκλησιών και οι γυναικωνίτες φιλοξενούν οστά Ελλήνων πεσόντων, ενώ αναζητούνται περίπου 5.200.

Έφυγαν, αλλά δεν γύρισαν πίσω...
Ξεκίνησαν με ένα όνειρο οι στρατιώτες το 1940: Να διώξουν τους κατακτητές της Ελλάδας. Αμούστακα παιδιά, με τα κλαμένα μάτια της μάνας τους καρφωμένα πάνω τους. Νέοι που ήθελαν να ζήσουν, να μεγαλώσουν, να γεράσουν. Αψήφησαν τα πάντα. Τις κακουχίες, τον κίνδυνο, τον ίδιο τον θάνατο. Κάθε σπιθαμή γης από την Πρεμετή μέχρι την Κλεισούρα και από το Αργυρόκαστρο μέχρι το Τεπελένι είναι σπαρμένη με τα κόκκαλά τους. Περίπου 8.000 Ελληνες νεκροί στρατιώτες, τόσοι είναι οι καταγεγραμμένοι στα επίσημα έγγραφα του στρατού, παραμένουν άταφοι, εγκαταλειμμένοι από το 1940, 77 χρόνια μετά την ηρωική τους θυσία, στο αλβανικό μέτωπο. Είναι ανάγκη, τόσες δεκαετίες μετά, να αποδοθεί φόρος τιμής σε εκείνους που το 1940 πάλεψαν, όχι μόνο με τον εχθρό, αλλά και με τα κρυοπαγήματα, με την έλλειψη επαρκών εφοδίων, χωρίς αεροπορική υποστήριξη.

«Εθνική εκκρεμότητα»
«Εθνική εκκρεμότητα» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι εδώ και 74 ολόκληρα χρόνια παραμένουν προσωρινά θαμμένοι στα βουνά της Αλβανίας, σε ομαδικούς τάφους ή είναι ακόμη άταφοι,οι πεσόντες στο έπος του 1940, η «Ένωση Συγγενών Πεσόντων Μαχητών του Έπους 1940 – 41».  Και υποστηρίζει ότι η αποκατάστασή τους αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση.