Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Νέα πύρινα μέτωπα στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου



Νέα πύρινα μέτωπα στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου



Μεγάλη φωτιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου κοντά στα Βρυσερά, απέναντι ακριβώς από την Χαραυγή Πωγωνίου, όπου κατακαίει δασικές εκτάσεις. Η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ την ίδια ώρα αναζωπυρώνονται μέτωπα στα σημεία που κατακάηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να απειλούν και πάλι κατοικημένες περιοχές.
Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Με όσα μέσα διαθέτουν προσπαθούν να σώσουν τον τόπο τους.
Στο έργο της κατάσβεσης μετέχουν δύο πυροσβεστικά οχήματα που κινήθηκαν από τα Γιάννινα και βρίσκονται πλησίον των χωριών που κινδυνεύουν.
Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις προηγούμενες και κατακαίει περιοχή που είχε διασωθεί μέχρι τώρα.
Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς να βλέπουν πίσω από τις συνεχείς εστίες που εκδηλώνονται, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, εμπρηστικές ενέργειες, οργανωμένες μάλιστα από συγκεκριμένους κύκλους.
Βοήθεια και σε επίγεια μέσα έστειλε η Ελλάδα στην Αλβανία, ενώ ενισχύσεις θα σταλούν και αύριο το πρωί, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται στα χωριά της ελληνικής μειονότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και πάλι σε αίτημα των αλβανικών αρχών προς την Ε.Ε. για βοήθεια και εκτός από τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, που έστειλε προχθές, σήμερα μετά το μεσημέρι έφυγαν και τρία οχήματα με έξι πυροσβέστες, τα οποία επιχειρούν ήδη στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας.
Αύριο το πρωί θα περάσουν στην Αλβανία άλλα τέσσερα οχήματα από την Κακαβιά, τα οποία επίσης θα αναπτυχθούν στην περιοχή.