Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Αλβανοί μπαίνουν στις παραμεθόριες περιοχές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και μαζεύουν αρωματικά φυτά


Δυνατότητες ανάπτυξης των ορεινών περιοχών με αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά

Ο εντοπισμός και σύλληψη από την Αστυνομία στην Δροσοπηγή Κόνιτσας Αλβανού υπηκόου για παράνομη συλλογή και κατοχή αρωματικών φυτών, φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στην Ήπειρο στον τομέα αυτό.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο είδος (Primula Veris - ή κουλαστράντα σε ορισμένα μέρη) , είναι αυτοφυές και συναντάται στις περιοχές της Πίνδου κατά το δίμηνο Απριλίου- Μαΐου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει τεράστια εμπορική αξία (περίπου 50.000 το κιλό αποξηραμένο) το οποίο εμπορεύεται προς Γερμανία και άλλες χώρες.
"Καταλαβαίνετε, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για έναν τομέα που πρέπει να αξιοποιηθεί στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, με οργανωμένες καλλιέργειες- φυτείες, δίνοντας εισόδημα στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε νέους που θα θελήσουν να ασχοληθούν στη συγκεκριμένη παραγωγή. Πρέπει να συντονιστούμε όλοι και να καταλάβουμε ότι υπάρχει μέλλον σε αυτόν τον τόπο".
Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε και στις δράσεις που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και για το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί πρόσφατα από την Κίνα:
 "Οι συζητήσεις με την Κίνα συνεχίζονται. Βοηθήσαμε να έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη Λαμπριάδειο Σχολή στο Ζαγόρι, για να παρακολουθούν τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά, θέλουμε όμως δουλειά ουσίας και ο χρόνος δεν περιμένει", κατέληξε.



Primula veris... Είναι η λατινική ονομασία του αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, που μάζευε ένας 68χρονος Αλβανός στην Δροσοπηγή Κόνιτσας, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς.
Κοινή ονομασία του φυτού στην Ήπειρο, είναι δρακάκι, Παναγίτσα, η πασχαλούδα.
Ο Αλβανός είχε καταφέρει να μαζέψει δύο τσουβάλια, περίπου δεκατρία κιλά και η ταυτοποίηση του φυτού έγινε από κλιμάκιο του Δασαρχείου, που κλήθηκε να συνδράμει το έργο της αστυνομίας.
Το συγκεκριμένο φυτό, αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό των Ηπειρωτικών βουνών καθώς οι φαρμακευτικές του ιδιότητες, γνωστές από τα πανάρχαια χρόνια, είναι εντυπωσιακές.
Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η τιμή του, στην αποξηραμένη μορφή, σε χώρες της Ευρώπης μπορεί να φτάνει μέχρι και τις πενήντα χιλιάδες ευρώ το κιλό!
Το φυτό, βάση των στοιχείων του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εμφανίζει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.
Συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας. Χορηγείται, επίσης, για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου.
Τα πέταλα των ανθέων διαθέτουν στυπτικές ιδιότητες και το αιθέριο έλαιο τους εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την πρόληψη της μόλυνσης των ανοιχτών πληγών και την αντιμετώπιση των μωλώπων. Στην ομοιοπαθητική χορηγείται υπό τη μορφή βάμματος του νωπού φυτού κατά των νεφρικών παθήσεων και των νευραλγιών.
Στη βιβλιογραφία η Primula συναντάται και ως το "λουλούδι του Δαρβίνου" κι αυτό γιατί έχει εξελιχθεί κατά έναν ιδιαίτερο τρόπο, που μελέτησε εκτενώς ο Δαρβίνος κι ενίσχυσε τη θεωρία του.



Αλβανοί μπαίνουν στις παραμεθόριες περιοχές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και μαζεύουν αρωματικά φυτά

Κάθε χρόνο, τέτοια περίπου εποχή, τα ίδια.
Αλβανοί μπαίνουν στις παραμεθόριες περιοχές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και μαζεύουν αρωματικά φυτά και κατά κυριολεξία τα ξεριζώνουν!
Τα φορτώνουν είτε στην πλάτη τους μέσα σε τσουβάλια, όταν πρόκειται για μικρότερες ποσότητες, είτε σε γαϊδούρια, μουλάρια και άλογα, όταν πρόκειται γιαμεγαλύτερες.
Τα μεταφέρουν στη χώρα τους, όπου τα πουλάνε για ένα μεροκάματο.
Από τη Μουργκάνα Φιλιατών έως την ορεινή Κόνιτσα, καταστρέφουν προστατευόμενα είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αποψιλώνοντας πλαγιές, κατά την περίοδο προς το τέλος της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού.
Επιλέγουν δύσβατες περιοχές, ώστε και αν εντοπιστούν, να μπορούν να διαφύγουν εύκολα.
Στο πιο πρόσφατο κρούσμα (19 Μαΐου 2017), συνελήφθη, μέρα μεσημέρι, σε δασική περιοχή στην Δροσοπηγή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, ένας 68χρονος Αλβανός, για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Συγκεκριμένα, πιάστηκε από τους αστυνομικούς να μεταφέρει φορτωμένος στην πλάτη δύο τσουβάλια που περιείχαν αρωματικά φυτά και βότανα.