Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Μαχητική κινητοποίηση έγινε την Τρίτη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία



ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Μαχητική κινητοποίηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Εργαζόμενοι από όλη την Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τη Λευκάδα και την Κέρκυρα έδωσαν την Τρίτη 25/4 δυναμικό «παρών» στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την Υγεία, διεκδικώντας ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος, μακριά από κάθε επιχειρηματική δράση.
Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Ιωαννίνων, Αρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και Αγρινίου και των Σωματείων Εργαζομένων Νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων και Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων, ενώ με αποφάσεις τους συμμετείχαν πολλά εργατικά σωματεία της περιοχής, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι.

Οπως υπογραμμίστηκε και στις ομιλίες στο συλλαλητήριο, η κινητοποίηση αυτή ήρθε σε συνέχεια μιας σειράς δράσεων από τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ανάδειξης και διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα της Υγείας στην περιοχή, ως ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς, αλλά συνολικά τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Πραγματικός ένοχος τα μονοπώλια και η πολιτική στήριξης των κερδών τους

«Σήμερα συζητάμε, συμφωνούμε, και υψώνουμε τη γροθιά μας απέναντι στον πραγματικό υπεύθυνο, τις πραγματικές αιτίες της βάρβαρης κατάστασης στην Υγεία - Πρόνοια: Την πολιτική με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλίων, τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών», επισήμανε η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, η οποία έκανε την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Οπως επισήμανε, «οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον κλάδο της Υγείας και του Φαρμάκου δε στηρίζονται μόνο στην κυβέρνηση για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Εχουν με το μέρος τους και τα αστικά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα που στήριξαν τα μνημόνια, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ. Στηρίζονται τα συμφέροντά τους, και από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις αυτών των κομμάτων, μέσα στο κίνημα. Οπως η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Οσο κι αν φωνάζουν σήμερα, όσα "καραβάνια" κι αν οργανώσουν, έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο, γιατί στήριξαν και στηρίζουν τις βασικές επιλογές του κεφαλαίου, των μεγαλοεπιχειρηματιών και της ΕΕ (...) είναι αυτοί που δεν θέλουν στην Ομοσπονδία τους χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενους εργαζόμενους στα νοσοκομεία».
Αναφερόμενη στις αξιώσεις του κεφαλαίου για παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, η Χρ. Τουλκιαρίδου στάθηκε στις τελευταίες απαιτήσεις του ΣΕΒ να αυξηθούν κι άλλο οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν στον κλάδο με ημερομηνία λήξης και κατάπτυστες συμβάσεις. Οπως επισήμανε, αποτελεί «εμπόδιο στην κερδοφορία του η μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Θεωρεί εμπόδιο στην κερδοφορία του το γεγονός ότι παρέχεται νοσοκομειακή περίθαλψη σε μεγάλο βαθμό από το δημόσιο εμπορευματοποιημένο τομέα κι όχι από τον καθαρά ιδιωτικό τομέα! Τα δικαιώματα των υγειονομικών, τα δικαιώματα των εργατών και των ανέργων τα θεωρεί "δυσκαμψία"»!

Ισχυροποιούμε τα σωματεία, συντονίζουμε τη δράση μας σημαδεύοντας σωστά

«Απέναντι σε αυτούς χρειάζεται να ισχυροποιηθεί το κίνημα, να μαζικοποιηθούν τα σωματεία και να συντονίζουν τη δράση τους» τόνισε η ομιλήτρια, απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο και σε δυνάμεις που «σπέρνουν αυταπάτες, αποπροσανατολίζουν, αδυνατίζουν τον αγώνα, όταν ως αιτία της κατάστασης στην Υγεία βάζουν τον κακό υπουργό, την κυβέρνηση, το μνημόνιο, το ευρώ, τη διαφθορά», που κρύβουν ότι αιτία για όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι «είναι η πολιτική απαλλαγής του κράτους και της εργοδοσίας από το κόστος για την υγεία του λαού», η πολιτική «για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως επιχειρήσεις ΑΕ» με «φτηνό - ευέλικτο υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς "πελάτες"».

Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση, ο Χρ. Βεργίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, αναφέρθηκε στην υπολειτουργία των νοσοκομείων Λευκάδας, Πρέβεζας, Κέρκυρας λόγω έλλειψης βασικών ιατρικών ειδικοτήτων.
Στην ανάγκη διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας στάθηκε και ο Μάκης Αραβανής, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Ο Γιάννης Μπούργος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, επισήμανε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η παράδοση σε εργολάβους τομέων όπως η καθαριότητα των νοσοκομείων, ανοίγει δρόμο ώστε να παραδοθούν ουσιαστικά στο κεφάλαιο ολόκληρες οι δομές.
Τέλος, εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής, Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χαιρετισμό στη συγκέντρωση έκανε ο Γιάννης Ιωαννίδης.
Αμέσως μετά, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με το αγωνιστικό ραντεβού να ανανεώνεται για την Πρωτομαγιά.