Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Οι δασικοί χάρτες θα «εξαφανίσουν» τις περιουσίες χιλιάδων Ηπειρωτών!



Μπορεί να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και να δηλώνουν αγροκτήματα στο Ε9, όμως…

Οι δασικοί χάρτες θα «εξαφανίσουν» τις περιουσίες χιλιάδων Ηπειρωτών!

- Να σταματήσει άμεσα η ανάρτησή τους ζητάει απ’ τα αρμόδια Υπουργεία ο Αλέκος Καχριμάνης

- Παλιές γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις θα χαρακτηριστούν δασικές και θα περιέλθουν στο Δημόσιο

Από τη μία οι πολίτες καλούνται και καταβάλλουν κάθε χρόνο ΕΝΦΙΑ για αγροκτήματα που ο καθένας διαθέτει στο χωριό του ως οικογενειακή κληρονομιά, ώστε να παραμείνουν στην κυριότητά τους. 
Από την άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία απ’ τα παλιά αυτά κτήματα που εδώ και δεκαετίες έπαψαν να καλλιεργούνται, κινδυνεύει να περάσει οριστικά στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αφού στο μεταξύ έχουν μετατραπεί σε δάση!
Aυτό θα συμβεί εφόσον αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες που αποτυπώνουν τη σημερινή εικόνα της υπαίθρου και ειδικά για την Ήπειρο πρακτικά θα αφήσει χωρίς κτήματα χιλιάδες ιδιοκτήτες, «σβήνοντας» κάθε μελλοντική προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.
Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ζητάει την άμεση διακοπή της ανάρτησης των νέων δασικών χαρτών προτείνοντας να καταρτισθούν αυτοί με βάση αεροφωτογραφίες του παρελθόντος που αποτυπώνουν την πραγματική ιδιοκτησιακή εικόνα.
Τα κτήματα… δάση!
Ό,τι είναι δάσος σήμερα ενδέχεται να περάσει στο ελληνικό Δημόσιο, άσχετα αν πρόκειται για έκταση που στο παρελθόν υπήρξε καλλιεργούμενο κτήμα ή βοσκότοπος, για τo οποίo οι σημερινοί ιδιοκτήτες καταβάλλουν κανονικά τον φόρο που τους αναλογεί και τo δηλώνουν στο E9. Ειδικά όσον αφορά στην Ήπειρο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχουν χωράφια κι εκτάσεις πατρικής προέλευσης στα χωριά τους, τα οποία δηλώνουν ως ιδιοκτησία τους έστω κι αν έχουν χρόνια να τα καλλιεργήσουν. Βέβαια, υπάρχει κι ένα ποσοστό ιδιοκτητών που έχουν εγκαταλείψει οριστικά τα οικογενειακά κτήματα, για να μην επιβαρύνονται οικονομικά.
Και στις δύο περιπτώσεις οι περισσότερες ιδιοκτησίες έχουν μετατραπεί πια σε δάση και, εφόσον συνεχιστεί κανονικά η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών, θα χαρακτηριστούν ως δασικές εκτάσεις. Αυτό σημαίνει πως και να θελήσει κανείς να γίνει αγρότης ή κτηνοτρόφος αξιοποιώντας την περιουσία του, δε θα μπορέσει, αφού αυτή τελικά ενδέχεται να περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου!
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
Διαβλέποντας αυτό τον κίνδυνο, ο Αλέκος Καχριμάνης με έγγραφό του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και προς το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού ζητά την άμεση διακοπή της ανάρτησης των δασικών χαρτών. 
Ο Περιφερειάρχης επισημαίνει τα προβλήματα που θα προκύψουν από τον χαρακτηρισμό ιδιωτικών εκτάσεων ως δασών ή δασικών οι οποίες κατά τεκμήριο θα περιέλθουν στη συνέχεια στο Δημόσιο. Υπογραμμίζει δε, ότι σταθερή θέση της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών είναι η κατάρτιση το συντομότερο δυνατόν δασικών χαρτών, με βάση όμως τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή αν δεν υπάρχουν αυτές, του 1960 και αφού προηγουμένως αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα, ειδικά στις περιοχές που ανήκουν στις λεγόμενες «Νέες Χώρες». Η πρόταση Καχριμάνη έχει λογική βάση, αφού, όπως καταλαβαίνει κανείς, την εποχή εκείνη (1945 – 1960) τα κτήματα στην ύπαιθρο καλλιεργούνταν στο σύνολό τους, οπότε εύκολα διακρίνονται τα όρια ιδιωτικών ιδιοκτησιών και δασών!
Τεράστια αναστάτωση
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στο έγγραφό του προς τα συναρμόδια Υπουργεία επισημαίνει πως με τους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες προκαλείται τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους της υπαίθρου, θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα  και υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αν προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάρτησης ως έχουν, σε λίγο θα επέλθει η πλήρης καταστροφή του πρωτογενούς τομέα».
Σημαντικό έργο, αλλά…
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος αρχικά χαρακτήρισε ως σημαντικότατο έργο την κατάρτιση των δασικών χαρτών, όμως έσπευσε να διευκρινίσει πως «πρέπει σε όλα αυτά να υπάρχουν εχέγγυα και ορθή αποτύπωση». 
Όπως είπε, «δεν έχει το δικαίωμα κανένας να αναρτήσει αυτούς τους χάρτες, και με τους υπάρχοντες νόμους 998/79 και 4280/14 να ονομάσουμε τα πάντα δασικές εκτάσεις και δάση, κατά τεκμήριο να ανήκουν στο Δημόσιο και να περιμένουμε να ξαναρχίσουμε την ανάπτυξη από τον πρωτογενή τομέα». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε προβλήματα που διαπιστώνονται σε περιφερειακές ενότητες στις οποίες έγιναν αναρτήσεις δασικών χαρτών λέγοντας ότι «η εύκολη λύση είναι να κάνει ο κόσμος ενστάσεις. Πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ για εκτάσεις που μπορεί να  χαρακτηριστούν δασικές χωρίς ακόμη να έχουν γίνει οι διαχειριστικοί χάρτες για τα βοσκοτόπια που να ξεκαθαρίζουν και οι ιδιώτες και οι Δήμοι τι θέλουν ακριβώς και πώς είναι τα πράγματα. Αν μείνουν ως έχουν οι δασικοί χάρτες δεν θα γίνει τίποτε σοβαρό και θα είναι μια ακόμη ενέργεια στον αέρα».
Τα παραδείγματα
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Καχριμάνης ανέφερε ως παραδείγματα τα προβλήματα που υπάρχουν με τον χαρακτηρισμό ως δασικών, εκτάσεων του Αγροκτήματος Κουκλιών στο οποίο έγινε αναδασμός και της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας, που άλλοτε καλλιεργούνταν και σήμερα δεν επιτρέπεται η εκ νέου καλλιέργεια των αμπελώνων της. «Δεν μπορεί σήμερα να διαλύσουμε τον κοινωνικό ιστό του πρωτογενούς τομέα. Έχει άλλα τεράστια προβλήματα να λύσει αυτός ο κλάδος και στην εποχή της κρίσης δε θα βάλουμε ταφόπλακα σε ό,τι μπορεί να κινηθεί στην Ελλάδα», προειδοποίησε.