Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Αγνοούνται οι τοπικές κοινωνίες στη διαχείριση του Προσφυγικού!

250 πρόσφυγες «μετακόμισαν» νύχτα στο Δήμο Ζίτσας

Αγνοούνται οι τοπικές κοινωνίες στη διαχείριση του Προσφυγικού!

- Προσλαμβάνουν προσωπικό, χωρίς το κριτήριο της εντοπιότητας, ενώ τα συσσίτια στα Κέντρα ακόμη έρχονται από την Κόρινθο…

Συνεχώς δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει η Κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού ανά την Ελλάδα, αγνοώντας συχνά και επιδεικτικά, τις τοπικές κοινωνίες. 
Κι εκεί που λέει κανείς ότι σιγά σιγά ίσως κάτι αλλάξει στην περιοχή μας, όταν ετοιμαστεί ο χώρος της πρ. Παιδόπολης «Αγία Ελένη» και λάβει τέλος η ντροπή του καταυλισμού Κατσικά, οι αιφνιδιαστικές κινήσεις, χωρίς καμία ενημέρωση των τοπικών αρχών, πυροδοτούν εκ νέου τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις της κεντρικής εξουσίας με τις τοπικές αρχές. Και αυτό όταν οι ίδιες είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν και να «βάλουν πλάτη» στην μεγάλη ανθρωπιστική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα, περιμένοντας όμως να γίνει πράξη η ειλικρινής συνεργασία και συνεννόηση, που υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Δημ. Βίτσα.
Αυθαίρετες αποφάσεις…
Χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος πήρε την απόφαση, αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής μεταφέρθηκαν στην Φανερωμένη της Τ.Κ. Βουνοπλαγιάς, στο κτίριο όπου στεγάζονταν στο παρελθόν η 5η ΕΜΑΚ, περίπου 250 πρόσφυγες από τον καταυλισμό του Κατσικά. Χωρίς καμία ενημέρωση, μέσα στη νύχτα - συνήθης πρακτική εξάλλου της σημερινής Κυβέρνησης -  αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρο άλλο από αυτόν που είχε συμφωνηθεί, σε κοντινή απόσταση από την πρ. Παιδόπολη «Αγία Ελένη» και το κυριότερο, χωρίς να ενημερωθεί ούτε και τυπικά έστω ο Δήμος Ζίτσας!
Η κίνηση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής Ζίτσας, η οποία για το σοβαρό αυτό θέμα που προέκυψε συνεδρίασε εκτάκτως χθες το απόγευμα. 
Και επιστολή διαμαρτυρίας 
Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος το πρωί του Σαββάτου με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων Βασίλη Γαρδίκο, Χρυσόστομο Βούζα και Μανώλη Ματσάγκα, συζήτησαν τα νέα δεδομένα και αποφάσισαν την αποστολή ανοιχτής επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης Ιωάννη Μουζάλα. 
Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται στους βουλευτές Ιωαννίνων και τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Κύριε Υπουργέ,
Για άλλη μία φορά τα «κέντρα» λήψης αποφάσεων έκαναν το θαύμα τους εν τω μέσω της νυκτός. Κάποιοι που έχουν αναλάβει το ρόλο του τοπάρχη μετέφεραν μέσα στη νύχτα (Παρασκευή 1 Ιουλίου) πρόσφυγες με μικρά παιδιά, από το Κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά που πρόσφατα φτιάχτηκαν βασικές υποδομές (αποχετευτικό δίκτυο, ντουζιέρες, τουαλέτες), σε ένα χώρο με ανύπαρκτες υποδομές παντελώς ακατάλληλο και ανέτοιμο για τη φιλοξενία τους. Την ώρα που η επίσημη πολιτεία είχε αποφασίσει τη δημιουργία οργανωμένου Κέντρου φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» και σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από την έδρα του Δήμου Ζίτσας την Ελεούσα, ξαφνικά ενάντια σε κάθε λογική δημιούργησε ένα άλλο σε απόσταση μόλις 500 μέτρων. Ζητούμε από την επίσημη πολιτεία την προστασία της και την καθιστούμε υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί τονίζοντας για άλλη μία φορά, ότι με αυτές τις πρακτικές δυναμιτίζεται το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που θα έπρεπε να καλλιεργείται προς όφελος όλων. Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας για να προσδιορίσουμε και εμείς σε έκτακτη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου τα επόμενα βήματά μας».
Στασιμότητα 
Τα νέα… κατορθώματα αυτών που διαχειρίζονται το προσφυγικό, προκαλούν ερωτήματα και ανησυχία στην τοπική κοινωνία, η οποία βλέπει να την αγνοούν επιδεικτικά! Και αυτό όταν από την πρώτη στιγμή και παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει,  εμφανίστηκε αλληλέγγυα στους πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή, σπεύδοντας να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Αν και ο χώρος στον Κατσικά ήταν ο πλέον ακατάλληλος για να φιλοξενήσει 1.000 άτομα, εντούτοις η κρισιμότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη – αν και διατυμπάνιζε εξαρχής ότι η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει έως 70.000 πρόσφυγες (!) -  δεν άφησε περιθώρια για μια άλλη απόφαση. Βέβαια, με την προοπτική ότι και κάποιες βασικές υποδομές θα γίνονταν, αλλά κυρίως ότι σύντομα θα άδειαζε ο καταυλισμός. 
Μπήκε ο Ιούλιος και αντί να ετοιμάζεται πυρετωδώς ο χώρος της πρ. Παιδόπολης «Αγία Ελένη», αψυχολόγητα και κυρίως χωρίς ενημέρωση, ένας νέος χώρος μπήκε… σφήνα (στην Φανερωμένη), χωρίς - σύμφωνα με τις τοπικές αρχές - να υπάρχουν οι υποδομές. 
Την ίδια ώρα τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στον καταυλισμό του Κατσικά, αφού οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν για τους περίπου 1.000 πρόσφυγες (750 τώρα με την ξαφνική μετεγκατάσταση). Δηλαδή, μετέφεραν τα προβλήματα και σε άλλο χώρο. Η προχειρότητα συνεχίζεται σε όλο της το μεγαλείο! Και οι Δήμοι, μέσα στους οποίους συμβαίνουν όλα αυτά, απλοί θεατές!

Και δεν φθάνει που αγνοούν εντελώς την τοπική κοινωνία στις αποφάσεις για δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων, δεν την προτιμούν ούτε για στελέχωση των Κέντρων με προσωπικό, παρά τις αρχικές υποσχέσεις του υπουργού Βίτσα. Ήδη, χθες έληξε η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων που αφορούν 180 θέσεις στα Κέντρα της Ηπείρου.
Μάλιστα, πρόσφατα ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, στην περιοχή του οποίου λειτουργεί Κέντρο Φιλοξενίας (Δολιανά),  έστειλε στους αρμόδιους εγγράφως έντονη διαμαρτυρία για το θέμα της εντοπιότητας, ενώ επιβεβαίωσε ότι και εκεί η σίτιση γίνεται από εταιρία της Κορίνθου!
Το ίδιο βέβαια ισχύει και στον Κατσικά, αφού ούτε στον καταυλισμό προτιμώνται οι τοπικές επιχειρήσεις και οι πρόσφυγες σιτίζονται από την εταιρία της Κορίνθου, οι ιδιοκτήτες της οποίας, όπως λέγεται, είναι φίλα προσκείμενοι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 
Τελικά, θα δούμε και θα κρίνουμε, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση με το προσφυγικό. Εκτός και εάν ο νέος… Κατσικάρχης, ο πρ. δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος που προΐσταται του καταυλισμού Κατσικά μπορεί να ενημερώσει τώρα τους πολίτες, τουλάχιστον για τις προμήθειες και τις προσλήψεις…