Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ψήφισμα της Αδελφότητας "Το Ηρωϊκό Σούλι"

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ «ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ»
Αγίου Κων/νου 4 Αθήνα ΤΚ 10432
Τηλ.: 697.37.38.895-210.77.87.412
          697.238.70.77-210.76.45.511
                                    

Προς:
1.Την Περιφέρεια Ηπείρου
2. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας

3. Δήμαρχο Σουλίου
            Κοινοποίηση
            1. Πολιτικά κόμματα Βουλής
            2. Βουλευτές Θεσπρωτίας
               α) Μάριο Κάτση
               β) Βασίλειο Γιόγιακα

ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Αδελφότητα «ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ», με το παρόν ψήφισμα, της Γενικής συνελεύσεως των μελών της στις 7ης Φεβρουαρίου 2016 καλεί τις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια Ηπείρου, Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας, να μεριμνήσουν, για την επίλυση των παρακάτω προβλημάτων στο ιστορικό Σούλι, τα οποία θα συμβάλουν τόσο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ελαχίστων εναπομεινάντων κατοίκων στα Σουλιωτοχώρια (Σούλι-Σαμωνίβα, Αυλότοπος, Τσαγγάρι, Κουκουλιοί, Φροσύνη) όσο και στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής:
1.  Να λειτουργήσει επιτέλους ο ξενώνας που- αν και ανακαινίστηκε το 2003 με δαπάνες της (τότε) Κοινότητας Σουλίου- εξακολουθεί να παραμένει κλειστός. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Δήμος Σουλίου να εξοπλίσει κατάλληλα τον ξενώνα, προκειμένου να αδειοδοτηθεί από τον Ε.Ο.Τ. και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί μ’ ένα συμβολικό τίμημα. Μόνο έτσι θα αποκτήσει το Σούλι ένα χώρο όπου θα μπορούν οι επισκέπτες-τουρίστες να στεγάζονται και να σιτίζονται, δεδομένου ότι ο ξενώνας, είναι ο μοναδικός χώρος στο Σουλιωτοχώρια που διαθέτει κλίνες. Υπενθυμίζουμε πως η κ. Δημάρχος είχε υποσχεθεί- την πρώτη φορά που εκλέχτηκε Δήμαρχος και κράτησε τη θέση της Αντιδημάρχου Σουλιωτοχωρίων- ότι το πρώτο πράγμα που θα έκανε ήταν να λειτουργήσει ο ξενώνας. Δυστυχώς, όμως, ο ξενώνας παραμένει κλειστός μέχρι και σήμερα.
2.      Να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των χωριών του Σουλίου ήταν και παραμένει οι δρόμοι που συνδέουν τα Σουλιωτοχώρια με τη Γλυκή αλλά και τα 5 χωριά (Φροσύνη, Κουκουλιοί, Τσαγγάρι, Αυλότοπος, Σαμωνίβα) μεταξύ τους. Το τοπικό οδικό δίκτυο- αυτό που χρησιμοποιείται καθημερινά από τους κατοίκους, αφού το μοναδικό Σχολικό κέντρο που λειτουργεί (Δημοτικό Σχολείο) βρίσκεται στο Τσαγγάρι- είναι προβληματικό. Κρύβει πολλούς κινδύνους για τους μετακινούμενους μαθητές και γονείς, καθώς οι δρόμοι είναι στενοί με πολλές στροφές, χωρίς ορατότητα και προστατευτικά κιγκλιδώματα και βέβαια ούτε λόγος για διαγράμμιση και κατάλληλη σήμανση. Στην ίδια, αν όχι χειρότερη κατάσταση, βρίσκεται ο κεντρικός δρόμος που συνδέει τα Σουλιωτοχώρια με τη Γλυκή, το Γαρδίκι και την Παραμυθιά. Πρόκειται για το δρόμο ο οποίος εξασφαλίζει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (Κέντρο υγείας, Φαρμακείο κλπ) και άλλες δημόσιες υπηρεσίες εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια), διοικητικές (εφορίες κλπ). Στο συγκεκριμένο δρόμο τα πιεστικότερα προβλήματα έχουν σχέση με τις νεροφαγιές, τις λακκούβες, την έλλειψη σήμανσης.
 
3.       Σοβαρό είναι και το πρόβλημα στην διασταύρωση προς Σουλιωτοχώρια στην είσοδο της Γλυκής όπου απαιτείται η κατασκευή κόμβου  το οποίο αν και είχε συζητηθεί στην Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας και είχε αποφασισθεί η πραγματοποίηση μελέτης προυπολογισμού 15.000 €, καθώς και κατασκευή του προυπολογισμού 50.000 € ωστόσο- απ’ όσα γνωρίζουμε- ουδεμία πρόοδος υπήρξε μέχρι σήμερα.

4.      Να γίνει η σύνδεση των Σουλιωτοχωρίων με την Εγνατία Οδό από Κουκουλιούς προς Αγία Κυριακή (Πόποβο), για κίνηση προς Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, που παραμένει ημιτελής. Κι’ αυτό γιατί το τμήμα του δρόμου από τη θέση «Φούσια» προς τις «Κορυτιές», μήκους ενός περίπου χιλιομέτρου, παραμένει χωματόδρομος. Το έργο αυτό είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα με την κατασκευή κάποιων τεχνικών έργων, τη συντήρηση του υπάρχοντος δρόμου και τον καθαρισμό του από πέτρες και χαλίκια που πέφτουν από τις «σβάρες».

5.      Ο δρόμος από Κουκουλιούς προς Λιβάδι είναι χωρίς διαγράμμιση και προστατευτικά, ενώ λόγω της κυκλοφορίας ζώων (κτηνοτροφική περιοχή) είναι διαρκώς γεμάτος πέτρες από τις σβάρες που υπάρχουν. Σημειώνουμε ότι ο δρόμος αυτός συνδέει τα Σουλιωτοχώρια με την Εγνατία Οδό στη θέση Τύρια μέσω Ζωτικού και τον υπό κατασκευή δρόμο Τύρια- Συστρούνι καθώς και με τα Ιωάννινα και μάλιστα χωρίς διόδια.

6.      Οι εσωτερικοί δρόμοι των χωριών και τα παραδοσιακά μονοπάτια, δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους τους, διότι οι μεν δρόμοι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο φωτισμό, τα δε μονοπάτια δεν καθαρίζονται.

7.      Το κουδούνι του Σχολείου και η καμπάνα της Εκκλησίας είναι η ζωή κάθε χωριού. Σχολεία δεν μπορούμε να έχουμε σε κάθε χωριό αφού δεν υπάρχουν παιδιά. Έχουμε όμως εκκλησίες, αλλά δεν υπάρχουν ιερείς. Τα πέντε χωριά, που κατοικούνται κυρίως από ηλικιωμένους, εξυπηρετούνται μόνο από δύο ιερείς, οι οποίοι τις Κυριακές επαρκούν να καλύψουν μόνο τα μνημόσυνα. Τις ημέρες των εορτών του Πάσχα οι Επιτάφιοι ξεκινούν στις 5 για να τελειώσουν στις 10 ενώ η Ανάσταση ξεκινάει στις 6 μ.μ. για να τελειώσει στις 3 π.μ. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, εκτός  και αν θεωρούμαστε «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

8.      Να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής αρχής, που προβλέπει τσουχτερές αυξήσεις στους δημοτικούς φόρους και τέλη, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων νοικοκυριών αγροτοκτηνοτρόφων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων δέχονται ανελέητη επίθεση. Ειδικότερα, ο Δήμος Σουλίου πρέπει να ανακαλέσει την αύξηση των Δημοτικών τελών για τα Σουλιωτοχώρια, εκτός και αν επιθυμεί τον ξεριζωμό και των υπόλοιπων κατοίκων τους, που συνεχώς λιγοστεύουν.

9.      Να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, για την τοποθέτηση ενός μηχανήματος Α.Τ.Μ. για αυτόματες αναλήψεις χρημάτων. Η τοποθέτηση του Α.Τ.Μ. θα πρέπει να γίνει σε ένα κατάλληλο χώρο, προκειμένου να εξυπηρετούνται, πρωτίστως, οι μόνιμοι κάτοικοι.

10.  Να διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια από την κεντρική εξουσία (υπουργεία Πολιτισμού κλπ) αλλά και τις τοπικές αρχές (Περιφέρεια- Δήμος Σουλίου) για την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής του Σουλίου με τα εξής μέτρα: Πρώτον, την επισκευή του μύλου του Σουλίου, που κινδυνεύει να καταρεύσει, αν και αποτελεί ιστορικό μνημείο και τουριστικό αξιοθέατο. Δεύτερον, την βελτίωση και αξιοποίηση του ιστορικού μονοπατιού της Τζαβέλαινας καθώς και των άλλων μονοπατιών της ιστορικής περιοχής του Σουλίου (από Κιάφα προς Κάστρο και Αβαρίκο, από Μύλο Σουλιού προς Σαμωνίβα,  κλπ).

11.   Να φροντίσουν οι αρμόδιοι φορείς  της Πολιτείας (Ε.Ο.Τ., υπουργείο Πολιτισμού) και της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, Δήμος Σουλίου), για την έκδοση τουριστικού οδηγού- αν είναι δυνατόν και την κατασκευή ιστοσελίδας- με την ιστορία και τα αξιοθέατα της ιστορικής περιοχής του Σουλίου.


Για την Γενική συνέλευση

           Ο Προέδρος                                                             Η Γραμματέας



Τόκκας Κώσταντίνος                                              Παπαγρηγορίου Ανθούλα