Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΩΣ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ



Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΩΣ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Να ενταχθεί η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στη λίστα με τις παθήσεις που χαρακτηρίζονται με επ' αόριστον αναπηρία ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των ασθενών στα Κ.Ε.Π.Α., ζητεί ο Β. Γιόγιακας με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: «Καθορισμός της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας ως επ’ αόριστον αναπηρία» 
Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι υφιστάμενες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης, όχι όμως να την θεραπεύσουν. Η νόσος είναι χρόνια και μη αναστρέψιμη, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα με ΣΚΠ (ΑμΣΚΠ) συνεχίζουν να περπατούν και να λειτουργούν στο χώρο εργασίας με αναπηρία για 20 και πλέον χρόνια.
Η ισχύουσα διαδικασία επαναξιολόγησης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.) είναι μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, όπου κάθε φορά οι γιατροί βεβαιώνουν την ανίατη  νόσο των ασθενών. Επαναξιολόγηση στα Κ.Ε.Π.Α. ζητείται επίσης και από ΑμΣΚΠ που έχουν εγκατεστημένη παραπληγία/τετραπληγία, παρ’ ότι η ρητώς αναφερόμενη στον  Ενιαίο Πίνακα Ποσοστού Αναπηρίας (ΦΕΚ Β’ 1506/4-5-2012) ως «τετραπληγία, παραπληγία, διπληγία ανεξαρτήτως της αιτίας» περιλαμβάνεται στις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις που κρίνονται με επ’ αόριστον αναπηρία (ΦΕΚ Β’ 2906/18-11-2013). Εξάλλου, αν και οι ασθενείς με ΣΚΠ λαμβάνουν κατά την αξιολόγηση στα Κ.Ε.Π.Α. ποσοστό αναπηρίας 67%, η κατανομή του εν λόγω ποσοστού (λόγω μείωσης του ποσοστού παραπληγίας που δικαιολογεί επίδομα και αύξηση άλλων αναπηριών που δεν δικαιολογούν επίδομα) έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται το επίδομα αναπηρίας. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, το ποσοστό που αναγνώρισε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή του Κ.Ε.Π.Α. μειώνεται μετά από την άσκηση Προσφυγής των πασχόντων ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του Κ.Ε.Π.Α..
Το ισχύον καθεστώς δυσχεραίνει τη διαχείριση της ΣΚΠ από τους πάσχοντες και τους οικείους τους υποβάλλοντάς τους στην άσκοπη ταλαιπωρία των επαναλαμβανόμενων αξιολογήσεων στα Κ.Ε.Π.Α.. Επίσης, στερεί σε ορισμένες περιπτώσεις την πρόσβαση των ασθενών σε προνοιακές παροχές που είναι αναγκαίες για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-       Εάν προτίθεται να προβεί στις δέουσες ενέργειες προκειμένου η νόσος της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, ως μη αναστρέψιμη και μη επιδεχόμενη βελτίωσης νόσος, να ενταχθεί στον κατάλογο με τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.