Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ισπανία: Το εκλογικό αποτέλεσμα εδειξε το τελος του δικομματισμου



Ισπανία: Το εκλογικό αποτέλεσμα εδειξε το τελος του δικομματισμου

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015, 00:42

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι εξασφαλίζει το 28,72% και 123 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ενώ το σοσιαλδημοκρατικο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) έρχεται δεύτερο με 22,01% και 90 έδρες. Ακολουθούν το σοσιαλδημοκρατικο αριστερο Podemos (Μπορουμε) με 20,66% και 69 έδρες και οι νεοφιλελε Ciudadanos (Πολιτες) με 13,93% και 40 έδρες. Η Ενωμενη Αριστερα-Λαικη Ενοτητα με 3,67% και 2 εδρες λογω του εκλογικου συστηματος, η Ρεπουμπλικανικη Αριστερα της Καταλωνιας με 2,39% και 9 εδρες, το κυβερνητικο δεξιο κομμα της Καταλωνιας Δημοκρατια και Ελευθερια (πρωην κομμα Συγκλισης και Ενοτητας) με 2,25% και 8 εδρες, το Βασκικο Εθνικιστικο Κομμα με 1,20% και 6 εδρες, το αριστερο βασκικο κομμα Bildo (πρωην Amuiuo) με 0,87% και 2 εδρες, και ο σοσιαλδημοκρατικος Συνασπισμος Καναριων Νησων με 0,33% και 1 εδρα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά αδύνατα τα σενάρια, που προεκλογικά διατυπώνονταν για εύκολες και προφανείς συμμαχίες μεταξύ συγγενών ιδεολογικά χώρων (ΡΡ +Ciudadanos ή PSOE+Podemos) σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου. Σύμφωνα με τους νέους συσχετισμούς, απαιτείται είτε συνεργασία τριών κομμάτων για να σχηματισθεί κυβέρνηση, ειτε μια συνεργασια δυο μεγαλων κομματων και καποιων από τα μικρα τοπικιστικα τα οποια είναι εθνικιστικα και σοσιαλδημοκρατικα, είτε μία «Μεγάλη Συμμαχία» PP και PSOE, κάτι που κύκλοι από τα δύο κόμματα τουλάχιστον σε πρώτη φάση αποκλείουν. Εν τω μεταξύ, ομάδα αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί, συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας. Η Καταλονία μαζί με τη Βαλένθια είναι οι μόνες περιοχές, στις οποίες επικράτησαν οι Podemos με τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς τους. Στον εκλογικό χάρτη της υπόλοιπης χώρας επικρατεί το ΡΡ, εκτός από τον Νότο όπου το PSOE διατηρεί, ιδίως στην Ανδαλουσία, το πολιτικό φέουδό του.

Τελος του δικομματισμου και στην Ισπανια. Μεγαλη νικη των Podemos (Μπορουμε), που ηρθε τριτο κομμα, παρα τις αποτυχημενες προπαγανδιστικες «δημοσκοπησεις» των δημοκοπων-γκαλοπατζηδων που τους ηθελαν τεταρτους και καταιδρωμενους.