Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Μαύρα μαντάτα για τις "κόκκινες" γραμμές


Μαύρα μαντάτα για τις "κόκκινες" γραμμές
Μ-Λ ΚΚΕ
Εξαιρετικά οδυνηρές αντιλαϊκές εξελίξεις είναι μπροστά μας. Οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύονται σαθρές και καταρρέουν η μια μετά την άλλη, σε μια εξελισσόμενη άτακτη υποχώρηση. Αντίθετα, οι δανειστές όχι μόνο παραμένουν άκαμπτοι στις αξιώσεις τους, αλλά επιπλέον τις ενισχύουν, κλιμακώνοντας την επιθετική τους πολιτική. Αυτό καταδεικνύεται από τη συνεχή διολίσθηση της κυβέρνησης προς τις αυξανόμενες ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις. Αυτό ομολογείται επίσης, στην πραγματικότητα, με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, κατά την προσέλευσή του στο τελευταίο Eurogroup, πως «οι δικές μας κόκκινες γραμμές και οι δικές τους είναι τέτοιες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος»!
Δεν πρόκειται για «κοινό έδαφος». Δεν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος ανάμεσα σε ιμπεριαλιστές, δυνάστες μιας χώρας, και την υποδουλωμένη σ’ αυτούς χώρα. Πρόκειται για την ταπεινωτική συνθηκολόγηση και ταχύτατη προσαρμογή στην ισχύουσα μνημονιακή βαρβαρότητα – αλλά και τα ιμπεριαλιστικά τεκταινόμενα – μιας κυβέρνησης που υφάρπαξε τη λαϊκή ψήφο δημαγωγώντας, ασύστολα, για την «κατάργηση» και τον «ενταφιασμό» των μνημονίων, υποσχόμενη την «κοινωνική σωτηρία». Ο επερχόμενος «έντιμος συμβιβασμός» δεν είναι παρά η κυοφορούμενη νέα αντιλαϊκή επίθεση. Οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και για το φειδωλό «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», μετατρέπονται, μέσα σε 100 ημέρες, σε ληστρική εφόρμηση στο λαϊκό εισόδημα.
Δεν παραμένει μόνο ο ΕΝΦΙΑ, που προεκλογικά ήταν αντιλαϊκό χαράτσι και, σήμερα, επιβάλλουν την πληρωμή του σαν «πατριωτικό καθήκον». Δεν παραμένει μόνο ο κατώτατος μισθός, το αφορολόγητο και όλα τα μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα ως έχουν. Έχουν αποφασίσει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (18% τουλάχιστον) στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών, με κάποιες περιορισμένες -σε αριθμό – εξαιρέσεις. Πρόκειται για ένα ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο σύστημα ΦΠΑ που αντικαθιστά τους τρεις συντελεστές με έναν, στην πραγματικότητα, πλήττοντας κυρίως τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Και έπεται συνέχεια αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό σύμφωνα με τις «ευέλικτες» διατυπώσεις της συμφωνίας Τσίπρα – Γιούνκερ και όχι μόνο. Η περιβόητη νέα «συμφωνία – γέφυρα» της 20ής Φεβρουαρίου, που μέσα στη «δημιουργική ασάφειά» της είχε «κόκκινη γραμμή» τη μη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, καταλήγει σε μια εκτρωματική αποσαφήνιση νέων αντιλαϊκών δεσμεύσεων και μέτρων.
17-05-2015