Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Βρετανία - εκλογές. Απόλυτη πλαστή πλειοψηφία!




Βρετανία- εκλογές: Απόλυτη πλαστη πλειοψηφία ως συνηθως για τον Κάμερον με 331 έδρες στις 650 μονο με 37%!

Βελτίωση παρουσίασε το κόμμα των Συντηρητικών σε σχέση με τις εκλογές του 2010, που ειχε παρει 36%, συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, μονο με 37%. Το ευρωσκεπτικιστικό UKIP εξέλεξε μόνο έναν βουλευτή με 12,6% λογω πλειοψηφικου αντιδημοκρατικου συστηματος. Οποιο κομμα και να ψηφισουν οι Βρετανοι, οι Συντηρητικοι η οι Εργατικοι θα βγουν. Είναι κανονισμενο.

Μάϊος 08 2015 20:07

To Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον συγκέντρωσε 331 έδρες και 37% στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία χθες, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ προηγείται με μεγάλη διαφορά του Εργατικού Κόμματος που υπέστη οδυνηρή ήττα στη Σκωτία προς όφελος των εθνικιστών. Αναφορικά με τις ψήφους, το Συντηρητικό Κόμμα βελτίωσε τις επιδόσεις του, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2010, σημειώνοντας άνοδο 0,8%, αφού συγκέντρωσε το 36,9% των ψήφων, ήτοι 11,33 εκατομμύρια ψήφοι. Κέρδισε έτσι 25 επιπλέον έδρες, γεγονός που του επιτρέπει να περάσει το όριο των 326 βουλευτών, που συνιστά την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο έτερος μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που κέρδισε στις 56 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες που μετρά η Σκωτία, ενώ ειχε μονο 6. Σε εθνικό επίπεδο, το SNP αντιπροσωπεύει το 4,8% των ψήφων, από 1,7% το 2010. Το Εργατικό Κόμμα έλαβε από την πλευρά του 232 έδρες και 30,4%, 26 λιγότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση πουειχε 29%, κυρίως λόγω της βαριάς ήττας που υπέστη στη Σκωτία, ένα από τα παραδοσιακά του προπύργια. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς τα τελευταία 5 χρόνια, υπέστησαν μια πραγματική πανωλεθρία καθώς πέρασαν από τους 56 βουλευτές που είχαν εκλέξει, και 23%, σε μόλις 8, και 7,9%, και έχουν απώλειες της τάξης του 15,1% σε σύγκριση με το 2010. Αν και έλαβε περίπου 4 εκατομμύρια ψήφους και 12,6% (+9,5% σε σύγκριση με το 2010 που ειχε μονο 3,1%) το ευρωσκεπτικιστικό και λαϊκιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) εξέλεξε μόλις 1 βουλευτή στο Ουεστμίνστερ λόγω του αντιδημοκρατικου εκλογικού συστήματος της Βρετανίας. Από την πλευρά των Πρασίνων εξελέγη ένας μόνο βουλευτής: η Καρολάιν Λούκας, που επανεξελέγη στο Μπράιτον (νότια Αγγλία). Πηραν μονο 3,8%, από 1% που ειχαν το 2010, και ειχαν παλι μονο 1 βουλευτη. Στην Ουαλία, οι εθνικιστές του Plaid Cymru διατηρούν τις 3 τους έδρες στο Ουεστμίνστερ, με 0,6%. Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι ενωτικοί του Δημοκρατικου Ενωτικου Κομματος (DUP) κέρδισαν 8 έδρες με 0,6%, τις διπλάσιες από το Sinn Fein, που πηρε 4 εδρες και 0,6%, που δεν θα συμμετασχει ως συνηθως στο Κοινοβούλιο. Το Ενωτικο Κομμα του Ωλστερ πηρε 2 εδρες και 0,4% και το Σοσιαλδημοκρατικο και Εργατικο Κομμα Βορειου Ιρλανδιας 3 εδρες και 0,3%. Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανήλθε στο 66,1%, λίγο μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2010.

Παραμένει στη θέση του ως υπουργός οικονομικών ο Τ. Όζμπορν, που θα παίξει ρόλο κλειδί στα σχέδια του Κάμερον O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι διατήρησε στην θέση του υπουργού Οικονομικών τον Τζορτζ Όζμπορν στη νέα κυβέρνηση που συγκροτεί μετά την ευρεία νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της χώρας. Ο Όζμπορν παρέμεινε στον θώκο του υπουργού Οικονομικών καθ’ όλη διάρκεια της 5ετούς θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης του Κάμερον. Ο Ντέιβιντ Κάμερον όρισε τον Όζμπορν επιπλέον δεύτερο στην ιεραρχία της κυβέρνησης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός διατήρησε επίσης στην θέση της υπουργού Εσωτερικών την Τερέζα Μέι, αλλά και τον Φίλιπ Χάμοντ στην θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Χάμοντ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο, αναμένεται να παίξει ρόλο- κλειδί στα σχέδια του Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της στην Ένωση γύρω στα τέλη του 2017. Επιπλέον, ο Μάικλ Φάλον παραμένει στην θέση του υπουργού Άμυνας.