Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Κρούγκμαν. "Μειώστε το ελληνικό χρέος"

Κρούγκμαν:  «Μειώστε το ελληνικό χρέος»


                                                                                      Aπό τον Δημήτρη Ζώη
Να εγκαταλείψει τους μύθους και τις ηθικολογίες και «να κάνει το σωστό», δηλαδή να συναινέσει -όπως λέει- στην απομείωση του ελληνικού χρέους, καλεί τη Γερμανία ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με άρθρο του στους Νew York Times, υπό το τίτλο «Το ελληνικό τεστ της Ευρώπης».
Με την παρούσα κατάσταση το μόνο που καταφέρνει η Ελλάδα μέσω του διεθνούς δανεισμού είναι να συντηρεί την αποπληρωμή των τόκων και του αρχικού κεφαλαίου, σημειώνει ο Κρούγκμαν.
«Πολλοί πιστεύουν πως τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, χρησιμοποιήθηκαν για να επιδοτήσουν τις δαπάνες. Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγαν για να πληρωθούν τόκοι και κεφάλαιο του χρέους» αναφέρει ο Κρούγκμαν και υπογραμμίζει «την ανάγκη η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» και «να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την οικονομική κατάσταση και στην περίπτωση της Ελλάδας».
Όπως σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος «με την παρούσα κατάσταση, το μόνο που καταφέρνει η Ελλάδα μέσω του διεθνούς δανεισμού είναι να συντηρεί την αποπληρωμή των τόκων και του αρχικού κεφαλαίου».
Να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας

Η «πλέον συνετή λύση», κατά τον Κρούγκμαν, είναι η «απομείωση του ελληνικού χρέους και η θέσπιση μικρότερων και ρεαλιστικών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό της, λύση που θα βοηθήσει και τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να εκπληρώσει την υπόσχεσή της περί πάταξης της λιτότητας -σε αντίθεση βέβαια με την κρατούσα συλλογιστική/ ηθικολογία της Ευρώπης περί απαίτησης των δανειστών να τηρήσει η Ελλάδα κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της».
Η πλέον συνετή λύση κατά τον Κρούγκμαν είναι η απομείωση του ελληνικού χρέους και η θέσπιση μικρότερων και ρεαλιστικών πλεονασμάτων, αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος.
Η  Ευρώπη και το ελληνικό τεστ

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα θέτουν μια θεμελιώδη πρόκληση για την Ευρώπη, προθέτει ο Κρούγκμαν.
Μπορεί να αφήσει κατά μέρος τους μύθους και την ηθικολογία και να ασχοληθεί με την πραγματικότητα, με τον τρόπο που καθορίζουν οι βασικές αξίες της ηπείρου. Αν όχι, τότε το όλο ευρωπαϊκό εγχείρημα -της προσπάθειας οικοδόμησης της ειρήνης και της δημοκρατίας μέσω της κοινής ευημερίας- θα υποστεί ένα φοβερό και ίσως θανάσιμο πλήγμα, αναφέρει μεταξύ άλλων ο γνωστός οικονομολόγος.