Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Τα άγρια μανιτάρια μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα!



Τα άγρια μανιτάρια μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα!
Πλούσια σε άγρια μανιτάρια είναι η ύπαιθρος ολόκληρης της Ηπείρου, στα δάση της οποίας, ειδικά τέτοια εποχή, πολλοί λάτρεις της γεύσης τους αναζητούν τις ποικιλίες εκείνες που τρώγονται.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα μανιτάρια τόσο… αθώα! Υπάρχουν και ορισμένα είδη που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τον άνθρωπο, προκαλώντας τροφικές δηλητηριάσεις, ακόμα και τον θάνατο. Τελευταίο θύμα τέτοιων δηλητηριωδών μανιταριών υπήρξε χθες ένας 63χρονος μοναχός του Αγίου Όρους, ενώ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας μία γυναίκα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής έχασε τη ζωή της τρώγοντας ακατάλληλα μανιτάρια.
Ο πρόεδρος Μανιταρόφιλων 
Ποιο είναι το μυστικό λοιπόν για να μην κινδυνεύσει κανείς από την κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών; Να γνωρίζει καλά τα μανιτάρια και τις ποικιλίες τους και να μην είναι επιπόλαιος, όπως δήλωσε χθες στην Βίλιαν Στασινού ο Θανάσης Ντίνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου. Ένα σωματείο που αριθμεί σήμερα 230 μέλη περίπου και είναι απ’ τα μεγαλύτερα στη χώρα μας!
«Δεν υπάρχουν κανόνες, εκείνο που χρειάζεται είναι γνώση και προσοχή στο τι μαζεύουμε απ’ το δάσος και στο τι βάζουμε στο πιάτο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντίνος, προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο καταγράφονται από 80 έως 140 δηλητηριάσεις σ’ όλη την Ελλάδα από μανιτάρια!
Συστάσεις προς πολίτες 
Με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας συστήνει την απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων μανιταριών, τα οποία συλλέγονται από τους ίδιους τους πολίτες.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων καταγράφηκε ο θάνατος 44χρονης γυναίκας και του μοναχού, ενώ ένα παιδί 2,5 ετών βρίσκεται διασωληνωμένο σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκε το κατάλληλο αντίδοτο και παρασχέθηκε νοσοκομειακή περίθαλψη.
Ωστόσο, τονίζεται ότι η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη δόση, δηλαδή από την ποσότητα κατανάλωσης των ακατάλληλων μανιταριών.
Δύο τα δηλητηριώδη είδη  
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ενημερωτικά σημειώνει επίσης πως στη χώρα μας φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη (muscaria και phalloides) που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικής βαρύτητας συμπτώματα (έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ) και με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα. Στην περίπτωση του είδους muscaria παίρνει από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες.
Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί μπορεί να είναι θανατηφόρος. Εάν δεν δοθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία (μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια. Η ΓΓ Δημόσιας Υγείας σημειώνει πάντως ότι η κατανάλωση των τυποποιημένων, από εγκεκριμένες καλλιέργειες μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνη και ασφαλής.