Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Τα αγριογούρουνα μάστιγα για τον αγροτικό κόσμο της Ηπείρου!


Έχουν αυξηθεί υπερβολικά και καταστρέφουν καλλιέργειες

Τα αγριογούρουνα «μάστιγα» για τον αγροτικό κόσμο της Ηπείρου!

  Πέρυσι θανατώθηκαν 6.500 ζώα.

 Πρόωρη έναρξη της θήρας τους ζητά απ’ το ΥΠΕΚΑ ο Αλ. Καχριμάνης

 Επιφυλάξεις εκφράζει ο Πρόεδρος της Ε’ Κ.Ο.Η. και προτείνει άλλα μέτρα

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον αγροτικό κόσμο της Ηπείρου γενικότερα και κυρίως για τους καλλιεργητές καλαμποκιού, έχουν εξελιχθεί τα αγριογούρουνα.
Ο πληθυσμός τους στις πεδινές περιοχές αλλά και σε κάποιες με μεγαλύτερο υψόμετρο παρουσιάζει υπερβολική αύξηση, φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες οι οποίοι συχνά υφίστανται τεράστια ζημιά απ’ τα συγκεκριμένα ζώα, για την οποία δεν προβλέπονται αποζημιώσεις.
Σε χωριά του Νομού Ιωαννίνων οι αγριόχοιροι φτάνουν να μπαίνουν ακόμα και μέσα σε αυλές σπιτιών ή μικρούς κήπους (όπως στη Λάκκα  Σουλίου) τους οποίους γυρίζουν… ανάποδα αναζητώντας τροφή και ο κόσμος της υπαίθρου ζητά τη λήψη μέτρων για περιορισμό του αριθμού τους.
Πέρυσι οι κυνηγοί σ’ όλη την Ήπειρο θανάτωσαν περί τα 6.500 αγριογούρουνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.
Παρόλα αυτά, ο αριθμός τους παρουσιάζει νέα αύξηση και για το λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητάει την εσπευσμένη έναρξη του κυνηγιού αγριόχοιρων σε περιοχές όπου απαντάται το πρόβλημα.
Ωστόσο, επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου εκφράζει ο Πρόεδρος της Ε’ Κ.Ο.Η. Παναγιώτης Σκαμαντζούρας, ο οποίος έχει να καταθέσει μία διαφορετική πρόταση.
Ο πληθυσμός αυξάνει!
Περίπου 6.500 αγριογούρουνα ή ημίαιμοι χοίροι έγιναν λεία των ντόπιων κυνηγών κατά την περασμένη κυνηγετική περίοδο σ’ όλη την Ήπειρο.
Μόνο στην περιοχή άνω και κάτω Πωγωνίου και ειδικά στον κάμπο Βελλάς - Παρακαλάμου εκτιμάται ότι θανατώθηκαν περίπου 1.000 ζώα. Παρόλα αυτά, ο πληθυσμός τους παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση στην περιοχή μας και οι ζημιές που προξενούν στους καλλιεργητές, ειδικά σ’ αυτούς που διαθέτουν εκτάσεις με καλαμπόκια είναι τεράστιες.
Ζημιές και συνέπειες
Ως αποτέλεσμα, πολλοί αγρότες σταματούν τις καλλιέργειες, ιδίως αυτές του καλαμποκιού από το φόβο των αγριογούρουνων, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την τοπική αγροτική οικονομία!
Παράλληλα, κάτοικοι της υπαίθρου κάνουν λόγο για εισβολές ζώων ακόμα και στις αυλές τους, σημειώνοντας ότι έχουν αρχίσει να φοβούνται για την ίδια την ασφάλειά τους.
Ένα άλλο… περίεργο πρόβλημα που προξενούν οι αγριόχοιροι έχει να κάνει με την ηλεκτροδότηση χωριών. Πέρυσι σε οικισμούς του Ζαγορίου παρατηρήθηκαν διακοπές ρεύματος από πτώσεις κολώνων της ΔΕΗ. Αιτία το γεγονός ότι τα αγριογούρουνα συνηθίζουν να τρίβουν τα δόντια τους στις κολώνες, με αποτέλεσμα να φθείρονται και με την κακοκαιρία να πέφτουν!
Τα αίτια της αύξησης
Τρία είναι τα βασικά αίτια της εντυπωσιακής αύξησης των αγριογούρουνων τόσο στο Νομό Ιωαννίνων όσο και στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Πρώτο, η επιμειξία άγριων ζώων με χοίρους απ’ την οποία προήλθαν ημίαιμοι αγριόχοιροι. Αυτοί γεννούν πολλαπλάσιο αριθμό μικρών σε σχέση με τους άγριους!
Δεύτερο, η θέσπιση των κυνηγετικών ασύλων – καταφυγίων σε διάφορες περιοχές όπως στο Δρίσκο ή στο Πωγώνι όπου τα αγριογούρουνα ζουν ελεύθερα και ασφαλή, αφού εντός των χώρων αυτών απαγορεύεται το κυνήγι.
Τρίτο, η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας η οποία οδηγεί σε πύκνωση των δασών μέσα στα οποία καταφεύγουν τα αγριογούρουνα, τα οποία, σημειωτέον, δεν έχουν άλλους εχθρούς πλην του ανθρώπου.
Τέλος, όσον αφορά στην περιοχή του Πωγωνίου, υπάρχει και μία άλλη αιτία.
Όπως υποστηρίζουν κυνηγοί της περιοχής, η απαγόρευση για τρία χρόνια του κυνηγιού στην γειτονική Αλβανία και η σφράγιση των όπλων οδήγησε σε αύξηση του πληθυσμού των άγριων ζώων, αρκετά απ’ τα οποία περνούν τα σύνορα κι έρχονται στην περιοχή μας!
Παρέμβαση Καχριμάνη
Λόγω λοιπόν του μεγέθους του προβλήματος, ορθά ενήργησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος με επείγον έγγραφό του, και σε συνέχεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Ταγαρά, προτείνει την κατ' εξαίρεση έκδοση απόφασης για έναρξη της θήρας αγριόχοιρων σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, στις οποίες προκαλούνται μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και ιδιαίτερα σε αυτές του καλαμποκιού. Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι ο πληθυσμός των αγριόχοιρων έχει αυξηθεί υπέρμετρα και οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο τους αγρότες, που πέραν της καταστροφής της παραγωγής τους, δεν έχουν καν τη δυνατότητα αποζημίωσης.
Ο Πρόεδρος της Ε’ Κ.Ο.Η.
Επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση Καχριμάνη για πρόωρη έναρξη της θήρας αγριόχοιρου εκφράζει ο Πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Παναγιώτης Σκαμαντζούρας.
Μιλώντας χθες σχετικά στον «Π.Λ.», ο κ. Σκαμαντζούρας τόνισε ότι «το να ξεκινήσει νωρίτερα το κυνήγι αγριογούρουνου είναι δίκωπο μαχαίρι. Μπορεί να φτάσουμε στο άλλο άκρο και ο πληθυσμός των ζώων αυτών να μειωθεί περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε».
Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των θηραμάτων σε συνεννόηση με το Υπουργείο και τους κυνηγετικούς συλλόγους και με επιστημονική καθοδήγηση. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει υπερπληθυσμός, ωστόσο, σημείωσε ότι αυτός απαντάται σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου όπου υπάρχουν καλλιέργειες, όπως ο Παρακάλαμος, η Λαψίστα, ο Βουτσαράς, το Δροσοχώρι, το Πετσάλι κ.α..
Η πρόταση της Ομοσπονδίας
Τι προτείνει λοιπόν η Ομοσπονδία; Η περίοδος θήρας του αγριογούρουνου να ξεκινήσει κανονικά, όμως στις περιοχές όπου διαπιστώνεται υπερπληθυσμός το κυνήγι να επιτρέπεται σε καθημερινή βάση, ώστε να υπάρξει ένας έλεγχος του αριθμού των ζώων, ανέφερε ο Π. Σκαμαντζούρας.
«Το Τσεπέλοβο, η Λάϊστα και άλλες ορεινές περιοχές δεν έχουν αρκετούς αγριόχοιρους, οπότε σ’ αυτές δεν χρειάζεται ν’ αλλάξει κάτι. Το πρόβλημα είναι πιο χαμηλά, στους κάμπους. Εκεί θα πρέπει να καθορισθούν και αποζημιώσεις για τους καλλιεργητές όταν παθαίνουν ζημιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο Πρόεδρός της εξέφρασε χθες και την ανησυχία της Ομοσπονδίας ότι ο υπερπληθυσμός αγριόχοιρων μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αυτοκαταστροφή, καθώς σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια ασθένεια, μπορεί να τους εξοντώσει όλους.
Κάτι τέτοιο έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε άλλες περιοχές της χώρας μας.





8/8/2014


Υπεγράφη η σχετική απόφαση. Από 20 Αυγούστου έως 28 Φεβρουαρίου η νέα κυνηγετική περίοδος