Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Aνατολική και Νότια Ουκρανία, όπως Κριμαία... Ιστορικά ρωσικές περιοχές!


Ανατολική και Νότια Ουκρανία, όπως Κριμαία... Ιστορικά ρωσικές περιοχές:
Kharkοv. Ιδρύθηκε το 1630. Εκεί εγκαταστάθηκαν οι Μικροί Ρώσοι του Δνείπερου προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους Πολωνούς. Ρωσικός Τσάρος Αλεξέι Μιχάιλοβιτς, έχτισε ένα φρούριο και ίδρυσε το 1656 επαρχία Χάρκοβo.
Πόλη Σούμι (Sumi) ιδρύθηκε από τον τσάρο Αλεξέι Μιχάιλοβιτς το 1655 . Ο Τσαρος επέτρεψε στους πρόσφυγες Μικρους Ρώσους, κυνηγημένους από τους Πολωνούς, να εγκατασταθούν εκεί.
Η Πολτάβα ήταν στο XVII αιώνα το κέντρο της φιλο - ρωσικής Ρουθήνιας.. Για αυτό ο προδότης Vygovskyy (κάτι σαν το σημερινό Yatseniuk & Klitschko ) επιτέθηκαν στην πόλη και πούλησε τους κατοίκους της ως σκλάβους στους Τατάρους της Κριμαίας .
Δνεπροπετρόβσκ ιδρύθηκε από την Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, η επονομαζόμενη «Μεγάλη», το 1776 και ονομαζόταν Ekaterinoslav .
Λουγάνσκ. (Luhansk) Το 1795 η Αικατερίνη Β’ ίδρυσε ένα σιδηρουργείο στις όχθες του ποταμού Λουγκάν. Οι τεχνητές από τις κεντρικές και βορειοδυτικές επαρχίες της Ρωσίας ήρθαν γα να εργάζονται σε αυτό το εργοστάσιο
Η Χερσών ιδρύθηκε από την Αικατερίνη Β΄ το 1778 για την κατασκευή του ρωσικού στόλου. Διεύθυνε τα έργα ο Πρίγκιπας Ποτέμκιν .
Ντόνετσκ ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο ΙΙ το 1869 κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός μεταλλουργικού εργοστασίου στο ‘Ιυοζοβκα .
Πόλη Νικολάιεφ ιδρύθηκε από την Αικατερίνη Β ' το 1789 Υπό την διεύθυνση του Ποτέμκιν κατασκευάστηκε εκεί το πλοίο " Άγιος Νικόλαος ".
Η Οδησσός ιδρύθηκε από την Αικατερίνη Β ' το 1794 στην περιοχή του κάστρου που κατασκευάστηκε λίγο πριν ο Αλεξάντερ Σουβόροφ. Στη θέση της σημερινής Οδησσού υπήρξε αρχαία Ελληνική αποικία, υπήρχε μία αρκετά οργανωμένη ελληνική παροικία στις αρχές του 19ου αιώνα. Η Οδησσός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού, αφού εκεί συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία.
Chernihov - μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ρωσίας , υπήρχε στις αρχές του 10 αιώνα . Το 1503 έγινε μέρος της Ρωσίας . Το 1611 οι Πολωνοί την το κατέστρεψαν. Όμως, το 1654 επέστρεψε στην Ρωσία
Η Μαριούπολη ιδρύθηκε το 1778 από την Αικατερίνη . Εγκαταστάθηκαν εκεί οι Έλληνες - μετανάστες από την Κριμαία .
Πόλη Κριβόι Ρογκ ιδρύθηκε από την Αικατερίνη Β ' το 1775 .
Πόλη Ζαπορόζιε (Zaporizhya) ιδρύθηκε από την Αικατερίνη Β ' το 1770 και ονομαζόταν Αλέξανδροφσκ.
Κιροβογράντ ιδρύθηκε το 1754 από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Ελισάβετ. Με όνομα Ελισαβετγραντ.
Η Συμφερόπολη Η πόλη ονομάστηκε Συμφερόπολη το 1784 μετά την προσάρτηση του Κριμαϊκού Χανάτου στη Ρωσική αυτοκρατορία από την Αικατερίνη Β' της Ρωσίας. Το όνομα προήλθε από την ελληνική λέξη Συμφερόπολις δηλαδή πόλη της χρησιμότητας. Το 1802 η Συμφερόπολη έγινε το διαχειριστικό κέντρο του Κυβερνείου της Ταυρίδας. Κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1854-1856, οι εφεδρείες του ρωσικού αυτοκρατορικού στρατού στρατοπέδευαν στην πόλη που διέθετε και στρατιωτικό νοσοκομείο. Μετά τον πόλεμο περισσότεροι από 30.000 Ρώσικοι στρατιώτες θάφτηκαν στα περίχωρα της πόλης.
Η Σεβαστούπολη. Κατά την αρχαιότητα κοντά στην πόλη βρισκόταν η αρχαία ελληνική πόλη Χερσόνησος. Το 1778 ο Αλεξάντερ Σουβόροφ κατασκεύασε αναχώματα στην περιοχή για την τοποθέτηση στρατιωτών σε αυτά. Η πόλη ιδρύθηκε το 1783 ως ναυτική βάση και πήρε το όνομα Ακτιάρ (λευκοί γκρεμοί). Το 1784 ο Γκριγκόρι Ποτέμκιν έλαβε διαταγή να κατασκευάσει ένα οχυρό στην περιοχή και το ονόμασε Σεβαστούπολη.