Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Πραξικόπημα στην Ουκρανία


 

Πραξικόπημα στην Ουκρανία

Η Βουλή της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα μια πρόταση η οποία προβλέπει την απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς από το αξίωμα, μερικές ώρες αφού εγκατέλειψε το γραφείο του στο Κίεβο το οποίο καταλήφθηκε από ναζιστές και κατήγγειλε ένα πραξικόπημα. Η Βουλή ανέφερε ότι ο πρόεδρος δεν είναι βάσει του Συντάγματος σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την 25η Μαΐου.Σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη λίγο νωρίτερα, που σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος την μετέδωσε δόθηκε στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, ο Γιανουκόβιτς είπε ότι δεν θα παραιτηθεί ούτε θα εγκαταλείψει τη χώρα και αποκάλεσε τις αποφάσεις της Βουλής «παράνομες».Ο νέος πραξικοπηματιας υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η αστυνομία πλέον στέκει στο πλευρό των ναζιστών, με τους οποίους εμπλεκόταν σε αιματηρές συγκρούσεις επί ημέρες, όταν το κέντρο του Κιέβου μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη με τουλάχιστον 77 νεκρούς.«Πρόκειται για ένα πραξικόπημα. Τα κυβερνητικά κτίρια εγκαταλείφθηκαν. Ο πρόεδρος της Βουλής έχει εκλεγεί ενας πραξικοπιματιας. Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς έχει 24 ώρες για να υπογράψει την επικύρωση και την εφαρμογή του Συντάγματος του 2004», έγραψαν οι πραξικοπηματιες και οι δυτικοι αποικιοκρατες.

- Βανδαλισμό κι έγκλημα χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς - Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πραξικόπημα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα - Την αποπομπή του αποφάσισε ομόφωνα η πραξικοπηματικη Βουλή της Ουκρανίας - Κήρυξε εκλογές οι ναζιστες πραξικοπηματιες στις 25 Μαΐου- Έφυγε από το νοσοκομείο του Χάρκοβο η καταδικασμενη Γιούλια Τιμοσένκο αφου απελευθερωθηκε από την φυλακη - Άλλαξαν... στρατόπεδο οι αστυνομικοί της μονάδας καταστολής Μπερκούτ - Εθνικός διχασμός στην Ουκρανία, φόβοι για διαμελισμό της χώρας

Σε συνέντευξη – διάγγελμα στην ουκρανική τηλεόραση το μεσημέρι του Σαββάτου αρνήθηκε να παραιτηθεί και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πραξικόπημα. Στο διάγγελμα του, ο Γιανουκόβιτς κατήγγειλε ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο και παραλλήλισε την κατάσταση με την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία το 1930.«Δεν φοβάμαι» είπε μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας. «Τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στη χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα» είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραιτηθεί. «Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα».Ο Γιανουκόβιτς δε δίστασε να συγκρίνει την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.Οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα είπε και μόλις 24 ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει εκλογές, κυβέρνηση συνεργασίας και αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία (!) συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα! Έκπτωτος πρόεδρος

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, η Βουλή αποφάσιζε την καθαίρεσή του και την κήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα στις 25 Μαΐου. Και το αποφάσιζε ομόφωνα με 328 ψήφους. Υπέρ της καθαίρεσης Γιανουκόβιτς ψήφισαν και βουλευτές του κόμματος του Ουκρανού προέδρου!Η Βουλή κήρυξε τον Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου.Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.Η απελευθέρωση της καταδικασμενης για τις λαμογιες της κλεφτρας νεοφιλελε Γιούλιας Τιμοσενκο Ελεύθερη μετά από σχεδόν τρία χρόνια είναι ξανά η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο. Η Βουλή ψήφισε υπέρ της αποφυλάκισής της. Το απόγευμα του Σαββάτου, όμως, ανακοινώθηκε πως η ηγέτις της αντιπολίτευσης έφυγε από το νοσοκομείο του Χάρκοβο όπου τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν φρουρούμενη.

Διχασμός Την ώρα που ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Χάρκοβο, έχουν αρχίσει να επανέρχονται οι φόβοι διαμελισμού της χώρας και τα σενάρια που θέλουν τον απερχόμενο Ουκρανό πρόεδρο να ετοιμάζει την επόμενη μέρα του, με απόσχιση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας καθώς και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης, υπό την προστασία της Ρωσίας. Στο Χάρκοβο συνεδριάζει η τοπική Βουλή με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις νοτιονανατολικές περιοχές και την Κριμαία. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που ο Γιανουκόβιτς επέλεξε να φύγει από το Κίεβο, για να είναι στην πόλη που αποτελεί και την εκλογική του βάση. Ήδη, εκδόθηκε, σύμφωνα με το Russia Today, διακήρυξη σύμφωνα με την οποία «η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απειλείται»! Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς, οι τελευταίες αποφάσεις της Βουλής ελήφθησαν υπό το καθεστώς «τρόμου και απειλών θανάτου». Κατηγορείται επίσης η αντιπολίτευση πως «έσπασε» τη συμφωνία της Παρασκευής γιατί δεν παρέδωσε τα όπλα της και οι διαδηλωτές εξακολουθούν να καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια και να δοφολονούν!

Η πρώην κλεφτρα καταδικασμενη πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο αφέθηκε ελεύθερη το απόγευμα του Σαββάτου και από το Χάρκοβο αναχώρησε αμέσως για την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Η Τιμοσένκο, φυλακισμένη από το 2011, νοσηλευόταν φρουρούμενη στο νοσοκομείο του Χάρκοβο. Λίγες ώρες αφού η Βουλή ψήφισε την αποφυλάκισή της, η 53χρονη Τιμοσένκο αφέθηκε ελεύθερη. Έξω από το νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν περίπου 200 οπαδοί της, οι οποίοι και την αποθέωσαν. Η Τιμοσένκο είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας το 2011.