Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κλειστή για 2 ώρες η παλιά Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων


Κλειστή για 2 ώρες η παλιά Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων
Στα πλαίσια των αγροτικών κινητοποιήσεων που εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη τη χώρα οι αγρότες της Θεσπρωτίας, συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας, από όπου είχαν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε πορεία έως το Λιμάνι Ηγουμενίτσας.
Βρήκαν όμως τον δρόμο κλειστό από κλούβα της Αστυνομίας και ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία δεν τους επέτρεψαν να μπουν προς το κέντρο της πόλης. Αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει κλειστή η παλιά Εθνική Οδός Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων , στην διασταύρωση προς Νέα Σελεύκεια, για περίπου 2 ώρες. Στις 1 το μεσημέρι η κλούβα αποχώρησε από το σημείο και οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ δεξιά και αριστερά του δρόμου, μη εμποδίζοντας την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
Η ορμή των αγροτικών κινητοποιήσεων που εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη τη χώρα είναι μεγάλη.Οι αγρότες της Θεσπρωτίας, συγκεντρώθηκαν στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας, από όπου προχώρησαν σε πορεία έως το Λιμάνι Ηγουμενίτσας.Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών είναι η κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, η θεσμοθέτηση αφορολόγητου εισοδήματος 40.000 ευρώ για κάθε αγροτική οικογένεια, συν 5.000 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.Σε συμβολικό κλείσιμο της εισόδου-εξόδου του λιμένα της Ηγουμενίτσας καθώς επίσης και της Εγνατίας Οδού, στην αρχή του αυτοκινητοδρόμου στην Ηγουμενίτσα,προχώρησαν οι αγρότες της Θεσπρωτίας,οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί για να διεκδικήσουν την επίλυση των αιτημάτων τους.Τα αιτήματά τους, που είναι και αιτήματα των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο, αφορούν:
- Άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. - Καταβολή ενισχύσεων από προγράμματα. - Μείωση τιμών των συντελεστών παραγωγής (λιπάσματα, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.). - Πάγωμα χρεών για τουλάχιστον μία τριετία και να παραγραφούν τα πανωτόκια. - Πληρωμή σχεδίων βελτίωσης των αγροτών. - Καταβολή πριμ πρώτης εγκατάστασης σε όλους τους νέους αγρότες. - Εφαρμογή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ημερομηνία 28.10.2009, που προβλέπει εθνικές επιχορηγήσεις για τους αγρότες και τις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μέχρι το ποσό των 15.000 ευρώ. -Ασφάλιση των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τον ΕΛΓΑ, με άμεση επιχορήγηση από το κράτος.