Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Και τι δεν ζήτησε χθες στα Τίρανα ο Μ. Νισάνι από τον Κ. Παπούλια


Και τι δεν ζήτησε χθες στα Τίρανα ο Μ. Νισάνι από τον Κ. Παπούλια
ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ!
Κατάργηση εμπολέμου, επιστροφή περιουσιών(!), βοήθεια για να μπουν στην Ε.Ε., αναγνώριση Κοσσόβου
Την ίδια ώρα ανενόχλητοι αλωνίζουν τη Βόρειο Ήπειρο εγκληματίες, όπως καταγγέλλετε.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία, αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πάγια τακτική των Αλβανών να τα θέλουν όλα δικά τους.
Όπως και στην πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, έτσι και στις χθεσινές συναντήσεις του κ. Παπούλια, οι Αλβανοί ζήτησαν σχεδόν τα πάντα από την Ελλάδα, εκδηλώνοντας απλά καλές προθέσεις για ζητήματα που αφορούν την Ελληνική πλευρά, όπως η οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ.. Για άλλη μια φορά μίλησαν για τη σημασία που έχει για τη φιλία των δύο χωρών η ύπαρξη της Ελληνικής Μειονότητας, ωστόσο δεν ανέφεραν το παραμικρό για τα προβλήματα και τις διακρίσεις που γίνονται σε βάρος της, η οποία- εκτός όλων των άλλων - έχει αφεθεί έρμαιο στις ορέξεις και τις διαθέσεις κάθε εγκληματικού στοιχείου.
Την Κυριακή τα ξημερώματα μάλιστα, λίγες ώρες πριν την άφιξη της Ελληνικής αποστολής στα Τίρανα, μασκοφόροι έδεσαν, φίμωσαν και λήστεψαν ζευγάρι ηλικιωμένων στο χωριό Βελιάχοβο του Μεσοποτάμου, περιστατικό το οποίο, όπως καταγγέλλετε, είναι το πλέον πρόσφατο μιας αλυσίδας ανάλογων επιθέσεων που γίνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση σε χωριά στα οποία κατοικούν Έλληνες.
Αιτήματα - πρόκληση
Τα αιτήματα της Αλβανίας προς την Ελληνική πλευρά, τέθηκαν κατά τον πλέον επίσημο και δημόσιο τρόπο: Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες οι Πρόεδροι των δύο χωρών.
Χωρίς περιστροφές ο Αλβανός Πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι, έθεσε στον Έλληνα Πρόεδρο το θέμα των τσάμηδων και των περιουσιών τους. Συγκεκριμένα ζήτησε την παρέμβαση του κ. Παπούλια ώστε “το ελληνικό κοινοβούλιο να ακυρώσει το νόμο που εμπόλεμου που είναι ακόμη σε ισχύ και που κρατάει υπό συντηρητική κατάσχεση τις περιουσίες των Αλβανών πολιτών (Τσάμηδων) στην Ελλάδα, καθώς και να αναιρέσει όλους τους νόμους που απορρέουν από αυτόν και που είναι σε αντίθεση με το άρθρο 15 του συμφώνου φιλίας μεταξύ των δύο χωρών”!
Ακόμη ζήτησε την ενεργό συμπαράσταση της Ελλάδος, προκειμένου να προωθηθεί η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε., την αναγνώριση από την Ελλάδα του Κοσσόβου (!), ενώ έθεσε ακόμη και το άλυτο ζήτημα των τοπωνυμίων, για το οποίο φέρει ακεραία την ευθύνη η Αλβανική Κυβέρνηση, από την αδιαφορία της οποίας να εφαρμόσει τους διεθνείς κανονισμούς ως προς την αναγραφή τους, προκαλούνται προβλήματα σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα.
Όσον αφορά δε την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, που εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα, μετά την προσφυγή στο Ανώτατο Αλβανικό Δικαστήριο του σημερινού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που ακύρωσε τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την Κυβέρνηση Καραμανλή, ο Αλβανός Πρόεδρος, δήλωσε ότι είναι έτοιμοι για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του εσωτερικού δικαίου της κάθε χώρας! Και ο νοών νοείτω.
Ο Κ. Παπούλιας
“Διαβεβαίωσα τον κ. Νισάνι, ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και στο παρελθόν”, δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας Πρόεδρος Κ. Παπούλιας που κράτησε χαμηλούς τόνους. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του τόνισε ότι πρέπει «να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν», μεταξύ των οποίων είναι η ενεργειακή συνεργασία. «Ο αγωγός φυσικού αερίου, η επιλογή του οποίου αποτελεί νέο πεδίο συνεργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χαρτί της περιοχής” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.
Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο
Την Κυριακή το βράδυ ο Κ. Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο καθώς και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Στην δεξίωση που ακολούθησε στην Αρχιεπισκοπή ο κ. Παπούλιας δήλωσε, ότι είναι «πολύ ευτυχής που βρίσκεται στα Τίρανα. Η Ελλάδα δεν έχει αφήσει ποτέ την Αλβανία και θα συνεχίζει να συμπαρίσταται και να στηρίζει την πορεία της Αλβανίας προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή όπου θα είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον.»
Μετά την Αρχιεπισκοπή, ο Πρόεδρος και η Ελληνική Αντιπροσωπεία παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσαν στο ξενοδοχείο "Sheraton" το Κόμμα της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η «Ομόνοια» της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας.
«Τα δικαιώματα των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της σημασίας που έχει στην περιοχή, η υποστήριξή της Ελλάδας για την ένταξη της Αλβανίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ήταν το επίκεντρο της συνάντησης» - δήλωσε ο κ. Πρόεδρος του ΚΕΑΔ (και Αντιπρόεδρος της Βουλής) Βαγγέλης Ντούλες μετά την συνάντηση, χαρακτηρίζοντας τον κ. Παπούλια "φίλο της Αλβανίας."
Ο κ. Παπούλιας χθες συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο της Βουλής Ιλίρ Μέτα. Σήμερα θα μεταβεί με ελικόπτερο στην Κλεισούρα, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο κοιμητήριο των πεσόντων του έπους του 40 και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα.
Η εγκληματικότητα
Η επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου στις περιοχές που ζει η Μειονότητα αναμένεται με ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι θα του τεθούν και όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Βορειοηπειρώτες, με αιχμή το ιδιοκτησιακό και την ασφάλεια των κατοίκων. Όπως ήδη προαναφέραμε, με την ανακοίνωσή τους περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί. Μεταξύ άλλων αναφέρετε:
«Ελεύθεροι αλωνίζουν πρόσφατα τα χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας συμμορίες επικίνδυνων ληστών, οι οποίοι χτυπούν αλύπητα τους αδύναμους και απροστάτευτους υπερήλικες Έλληνες. Πριν μερικές ημέρες στο χωριό Ρουμαντζά της επαρχίας Δίβρης των Αγίων Σαράντα έδεσαν, έδειραν και λήστεψαν τον 60-χρονο Σπύρο Σκάβαλη που μόλις είχε επιστρέψει από την Ελλάδα. Με τον ίδιο τρόπο αλλά με πιο άγριες διαθέσεις εισέβαλλαν δύο άλλοι μασκοφόροι στο σπίτι του παρήλικα Κωνσταντίνου Μπόλη, στο Βελιάχοβο της επαρχίας Μεσοποτάμου του Δελβίνου, ξημερώνοντας Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013.
Τον νοικοκύρη και την επίσης ηλικιωμένη σύζυγό του τους έδεσαν σε ένα σημείο του σπιτιού ζητώντας τους να τους δείξουν που είναι τα χρήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα ασκώντας απάνω τους βία και τρομοκρατία, απειλώντας τους ότι θα τους σκοτώσουν και θα τους εξαφανίσουν. Αφού πήραν ό,τι βρήκαν, οι μασκοφόροι εγκατέλειψαν δεμένους τους υπερήλικες, οι οποίοι κάλεσαν για βοήθεια συγγενείς και συγχωριανούς». Συνεχίζοντας ότι έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση που δεν έχουν εισακουστεί, ενώ απευθύνει έκκληση στη νέα κυβέρνηση και ειδικά στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Καταλήγοντας ζητά από τους εκλεγμένους ελληνικής καταγωγής βουλευτές που συμμετέχουν στην κυβερνητική συμμαχία, να επαναφέρουν τα αιτήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.