Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

H Nαζιστική επιχείρηση "Πάνθηρας" και η καταστροφή στο Ηλιοχώρι


 

Η Ναζιστική επιχείρηση «Πάνθηρας» και η καταστροφή του χωριού μας

Στις 18 Οκτωβρίου του 1943, το Ηλιοχώρι έζησε τη καταστροφικότερη ημέρα της ιστορίας του.
Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής μπήκαν στο χωριό μας και κατέστρεψαν ότι έβρισκαν στο διάβα τους, εκτελώντας το προγραμματισμένο σχέδιο με την κωδική ονομασία «Πάνθηρας».
Ανάλογη τύχη είχαν και πολλά χωριά του Ζαγορίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Οι ζημιές που προκάλεσαν στην Ήπειρο οι Γερμανοί Ναζιστές είναι ανυπολόγιστες, τόσο σε απώλεια ανθρώπινου δυναμικού όσο και στην καταστροφή περιουσιών.
Σε αυτές πρέπει να προστεθούν και οι καταστροφές κειμηλίων ιστορικής και θρησκευτικής αξίας που έγιναν στα χωριά μας.
Μόνο από τον Ιούλιο του 1943 ως τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, στις διάφορες επιχειρήσεις που έκαναν οι Γερμανοί στην περιοχή μας, μέρος των οποίων ήταν και η επιχείρηση «Πάνθηρας», κάηκαν 315 χωριά και σκοτώθηκαν 2614 Έλληνες.
Τα στοιχεία αυτά τα δημοσιεύει ο Γερμανός συγγραφέας Χέρμαν Φρανκ Μάγερ στο δίτομο έργο του «Αιματοβαμένο Εντελβάις».


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στις 17 Οκτωβρίου 1943 το 22ο ορεινό σώμα στρατού, των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Ήπειρο, ανέλαβε τη διεύθυνση της επιχείρησης «Πάνθηρας».
Οι διαταγές που δόθηκαν στους Γερμανούς, σύμφωνα με τον Χέρμαν Φρανκ Μάγερ ήταν:
1. «Συμμορίτες» (έτσι αποκαλούσαν τους Έλληνες αντάρτες οι Ναζί) που θα απαντώνται με όπλα ανά χείρας θα εκτελούνται.
2. Ο ανδρικός πληθυσμός ηλικίας 15 – 70 ετών στις περιοχές των «συμμοριών» θα συγκεντρώνονται και θα μεταφέρονται σε στρατόπεδα εργασίας. Εκεί η διατροφή τους θα είναι αρμοδιότητα του δημάρχου.
3. Γυναίκες και παιδιά δεν θα αγγίζονται.
4. Όλα τα χωριά στις περιοχές των «συμμοριών» από τα οποία θα προβάλλεται αντίσταση θα πυρπολούνται εκτός από ορισμένα σπίτια για τα γυναικόπαιδα.
5. όλα τα ζώα θα κατάσχονται για να αφαιρεθούν από τις «συμμορίες» οι πηγές ανεφοδιασμού τους με τρόφιμα.

Βέβαια, στην πράξη οι διαταγές αυτές έμειναν στα χαρτιά αφού οι Γερμανοί και κατέστρεψαν απρόκλητα περιουσίες και εκτέλεσαν αμάχους (ακόμη και μωρά παιδιά) αλλά και γυναίκες ατίμασαν, όπως αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες κατοίκων άλλων χωριών.
Μερικά χαρακτηριστικά δείγματα της Γερμανικής θηριωδίας έχουμε στις καταστροφές των χωριών που προηγήθηκαν του δικού μας και έγιναν στη Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων (25/7/1943), στο Κομμένο Άρτης (16/8/1943), στις Λυγκιάδες Ιωαννίνων (3/10/1943), κ.α.