Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Και πάλι στο ...τραπέζι το θέμα ασφάλισης καφενείων στα χωριά


Αν και ο Υφυπ. Εργασίας το είχε «κλείσει» στα Γιάννενα
Και πάλι στο… τραπέζι το θέμα ασφάλισης καφενείων στα χωριά
Εξετάζεται η μεταφορά τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ
Πάλι ανακινείται το θέμα με τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που δραστηριοποιούνται σε χωριά με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, λειτουργώντας καφενεία, κουρεία, μπακάλικα και άλλα μικρά καταστήματα.
Αν και κατά την τελευταία επίσκεψη του Υφυπ. Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου στα Γιάννενα δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν στον ΟΑΕΕ, γιατί δε θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις εισφορές, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται τώρα πως επαναφέρει μια τέτοια προοπτική, καθώς τα οικονομικά του ΟΑΕΕ βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.
Εάν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στους λιγοστούς κατοίκους των χωριών μας, αφού οι ιδιοκτήτες καφενείων – που στην πλειοψηφία τους είναι αγροτο-κτηνοτρόφοι- δεν θα αντέξουν οικονομικά για να τα λειτουργήσουν, λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρης ερήμωση της υπαίθρου. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι πριν από περίπου δυο μήνες ο Υφυπ. Β. Κεγκέρογλου δήλωνε ρητά και κατηγορηματικά ότι «κανείς από αυτούς που ασκούν δραστηριότητα συναφή με τον αγροτικό τομέα ή που ασκούν τοπικά τη δραστηριότητά τους και περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις του ΟΓΑ δεν υποχρεώνεται να μεταταγεί στον ΟΑΕΕ»!
Σχεδιάζεται μεταφορά;
Ωστόσο οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από Αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης και έκαναν λόγο για μεταφορά στον ΟΑΕΕ 70.000- 80.000 ελεύθερων επαγγελματιών, σε χωριά με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, που σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, επαναφέρουν την βαθιά ανησυχία στους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους τους.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τονίζουν, υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το μοναδικό συνήθως «μαγαζί» του χωριού και να χάσουν το… αποκούμπι τους, στο οποίο πίνουν τα καφεδάκι τους και ανταλλάσσουν μερικές κουβέντες.
Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη και δεν μετριάζεται από το γεγονός ότι, όπως λέγεται, η μεταφορά τους στον ΟΑΕΕ θα συνδυαστεί με την καθιέρωση μιας χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.