Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Eπιτυχημένη η εκδήλωση της Πανηπειρωτικής στο Θέατρο Πέτρας στην Αθήνα


Επιτυχημένη η εκδήλωση της Πανηπειρωτικής
Πλημμύρισε από Ηπειρώτες το Θέατρο Πέτρας στην Αθήνα
«Οι αγώνες των Ηπειρωτών, από το Σούλι μέχρι σήμερα» το φετινό θέμα
• Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας «Η Ήπειρος του Αγώνα 2013», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα. Το Θέατρο Πέτρας πλημμύρισε με πάνω από 4.000 ξενιτεμένους Ηπειρώτες και φίλους της Ηπείρου, της Παράδοσης και του Πολιτισμού.
Σε συνθήκες κρίσης σχεδόν απαγορευτικές για μεγάλες διοργανώσεις, η «Ήπειρος του Αγώνα» αποτέλεσε, πέρα από το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα αυτό το καλοκαίρι, την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση στην Αθήνα αυτό τον καιρό.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συνεργάστηκαν και συνετέλεσαν πολλοί σε αυτό. Οι κορυφαίοι μουσικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με προεξάρχοντα τον πρωτομάστορα της Ηπειρώτικης Μουσικής Παράδοσης Πετρο-Λούκα Χαλκιά που τίμησε, με τη συμμετοχή του την εκδήλωση.
Το μεγάλο μέρος της εκδήλωσης στήριξε η απαράμιλλη ηπειρώτικη κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον βυζαντινό καλλίφωνο και μελίρρυτο Μιχάλη Ζάμπα του Δημοσθένη στο τραγούδι, και τον θαυμάσιο Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί.
Μια γενναιόδωρη γιορτή εν φωναίς και οργάνοις, με τη Χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, το ''πολυφωνικό σύνολο «Χαονία»'' και το "Πολυφωνικό εργαστήρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Τα τραγούδια της Ιστορίας, της Ξενιτιάς, του Μόχθου και του Γλεντιού συνόδευσαν τους χορούς εξαίρετων χορευτικών ομίλων από 16 Ενώσεις και Συλλόγους Ηπειρωτών Αττικής.
«Οι αγώνες των Ηπειρωτών, από το Σούλι μέχρι σήμερα » ήταν το φετινό θέμα για το Ηπειρώτικο Πολυθέαμα και ανάμεσα στα μουσικά και χορευτικά δρώμενα, οι παρουσιαστές με γλαφυρό λόγο και πραγματική αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, παρουσίασαν όλους τους αγώνες των Ηπειρωτών, ξεκινώντας από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου το 1611 μέχρι σήμερα για τα παναθρώπινα αγαθά της ελευθερίας, της προόδου και της προκοπής. Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Παρασκευή Κατσάνη με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. και σκηνοθέτη της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Σ.Ε. κ. Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος, πλαισιωμένος από τα μέλη του Δ.Σ., αναφέρθηκε στον διαχρονικό αγώνα των Ηπειρωτών για τα παναθρώπινα αγαθά, στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Σουλιωτών, Σουλιώτης και ο ίδιος, στους Απελευθερωτικούς Αγώνες του 1912-13 και απάντησε στα ανιστόρητα της Μ. Ρεπούση για την αυτοθυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πάνδημο χορό όλων των παρευρισκομένων μέχρι αργά μέσα στη νύχτα.
***
Επόμενοι σταθμοί στη δράση της Πανηπειρωτικής οι "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2013", ο πολιτιστικός, περιβαλλοντικός θεσμός της Πανηπειρωτικής που ταξιδεύει σε όλη την Ήπειρο τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου και η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, με την συμμετοχή του Πέτρου-Λούκα Χαλκιά, εκδήλωση μνήμης και τιμής που θα γίνει στο Ίτς Καλέ, το Κάστρο των Ιωαννίνων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.