Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από τη "Δωδώνη" το αυτονόητο


Ζητούν από τη «Δωδώνη» το αυτονόητο
Τα τελευταία χρόνια, ο κτηνοτροφικός κόσμος στην Ήπειρο ακούει πολλά περί στήριξης και ανάτασης της κτηνοτροφίας από τα χείλη των επισήμων. Το μέλλον κανείς δεν το ξέρει, ξέρει όμως το παρόν, ένα παρόν πολύ δύσκολο μέχρι και αδιέξοδο. Το περιέγραψαν όσο καλύτερα μπορούσαν χτες το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι παραγωγοί της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθεια των περιφερειακών συμβούλων καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και δυόμισι μήνες.
Η οποιαδήποτε βέβαια συζήτηση γύρω από τη «Δωδώνη» -η συγκεκριμένη συζήτηση προκλήθηκε μετά από αίτημα της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» του Νίκου Ζήκου- δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή. Το ίδιο έγινε και χτες, με τα πολιτικά πάθη να ανάβουν και με τις ευθύνες να μοιράζονται από κάθε πλευρά στην άλλη πλευρά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο λοιπόν, παρουσία κτηνοτρόφων και συνδικαλιστών, αποφάσισε να προχωρήσει σε ψήφισμα στο οποίο θα αναφέρεται ότι απαιτείται η συνέχιση της πάγιας πολιτικής της γαλακτοβιομηχανίας στις αμοιβές των κτηνοτρόφων (τιμές-εκκαθάριση-προκαταβολές). Γίνεται δε η επισήμανση ότι η συνέχιση της πολιτικής αυτής αποτελεί δέσμευση των ιδιωτών επενδυτών κατά την εξαγορά. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμα να παρακολουθεί από κοντά την εκπλήρωση της εν λόγω δέσμευσης. Λόγω κάποιων διαφοροποιήσεων, στο ψήφισμα θα προστεθούν και οι επιμέρους προτάσεις των παρατάξεων. Νωρίτερα, βέβαια, ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» Βαγγέλης Αργύρης εκτίμησε ότι οποιοδήποτε τέτοιου είδους ψήφισμα ρίχνει στάχτη στα μάτια. «Εκεί που παρανομούν, θα τους παρακαλέσουμε να μην παρανομούν;» αναρωτήθηκε, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προς ορισμένους,όπως είπε, συνδικαλιστές ότι «με παρέμβαση του κ. περιφερειάρχη πήρατε προκαταβολή τον Φλεβάρη, και τώρα τον μετατρέπετε σε μεσίτη». Εκείνη τη στιγμή,στην αίθουσα, βρίσκονταν πολύ λίγοι κτηνοτρόφοι και συνδικαλιστές. Οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει μετά την εισήγηση του κ. Καχριμάνη.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, «σήκωσε» ιδιαίτερα το θέμα των πολιτικών ευθυνών για τον τρόπο πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας, μεταφέροντας μεγάλο μερίδιο των ευθυνών στον περιφερειάρχη. Η παράταξη «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» έδωσε έμφαση στην απαξίωση των συνεταιριστικών ενώσεων από τον κ. Καχριμάνη, ενώ οι παρατάξεις της Αριστεράς μίλησαν για δικαίωση των προβλέψεών τους για τη στάση της νέας διοίκησης. Τις πολιτικές κινήσεις του κ.Καχριμάνη πριν την πώληση της «Δωδώνης» ανέλαβαν να υποστηρίζουν οι αντιπεριφερειάρχες Άρτας Βασίλης Ψαθάς και Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.
Επί των απλήρωτων παραγωγών, ο Νίκος Ζήκος, που άνοιξε τη συζήτηση, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «μπορεί το πλειοψηφικό πακέτο να είναι ένα κεφάλαιο-φάντασμα, όμως οι προθέσεις του είναι ξεκάθαρες» και ζήτησε να ασκηθεί πίεση για να τηρηθούν οι υποχρεώσεις της διοίκησης με την έκδοση ενός ψηφίσματος. Τον λόγο στη συνέχεια πήραν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Ο γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μιχάλης Τζίμας ανέφερε ότι «κανείς πια, εκτός ίσως από τον κ. περιφερειάρχη, δεν πιστεύει στην Ήπειρο ότι αυτό το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης ήταν επιτυχές. Τα αποτελέσματατα ζούμε σήμερα». Αναφερόμενος στην κτηνοτροφία, επισήμανε ότι τα προβλήματά της ξεκινούν από παλιά και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για να επιλυθούν. «Δεν έχουν δικαίωμα να μας φέρουν στην εποχή του ‘50» υπογράμμισε.Εκ μέρους του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, ο αντιπρόεδρος Θοδωρής Χάιδος αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι. «Είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε το κεφάλι στον τοίχο» είπε και παρακάλεσε το σώμα να μη βλέπει τους κτηνοτρόφους ως εχθρούς.
Στις πολιτικές τοποθετήσεις, οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Κωτσαντής και Βασίλης Ζιώβας ανέφεραν ότι τα ψηφίσματα δεν βοηθούν και ότι χρειάζεται αγώνας για να πάρουν οι παραγωγοί αυτά που δικαιούνται. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. στην Ήπειρο» ανέφερε ότι η «60η επέτειος συμπίπτει με μια μαύρη σελίδα της γαλακτοβιομηχανίας», προσθέτοντας ότι η παράταξή του επιμένει στην αποπληρωμή των οφειλών προς τους παραγωγούς.