Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Για τα τοξοτά γιοφύρια της Θεσπρωτίας....


ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ...ΠΡΩΙΑΣ!
Κάποτε η Μάγια Τσόκλη, είχε ζητήσει από μια φίλη, να τη βοηθήσει να κάνει ένα επεισόδιο της γνωστής σειράς "Ταξιδεύοντας" για τη Θεσπρωτία. Έγιναν οι συστάσεις και έστειλα στην κ. Τσόκλη δεκάδες φωτογραφίες από τη Θεσπρωτία, τα μνημεία της κτλ. ενθουσιασμένος που θα προβάλλονταν ο τόπος μου από τη γνωστή (και πληρωμένη από την κρατική τηλεόραση) εκπομπή. Η απάντηση ήταν αρνητική: Η Θεσπρωτία είναι όλο ...χαλάσματα! (Συνεχίζεται, γιατί πρέπει να πάω στη Γουμενίτσα. Πάω από τσι χωματόδρομους, γιατί ο "Σιουμπάλας" είναι σαράβαλο κι η τροχαία θα φχαριστηθεί αν τη συναντήσω. Αν σπάσει κάνας διάολος το ποδάρι του, θα παρατήσω το "Σιουμπάλα" και θα συνεχίσω με τα ποδάρια! :) Έφτακα στη Γουμενίτσα χωρίς κακό συναπάντημα και συνεχίζω... Η απάντηση λοιπόν τση Τσόκλαινας μούκατσε μπαλατίνι! Η Θεσπρωτία είναι όλο χαλάσματα! Κι ονειρεύτηκα ο ξύπνιος, να μην είχε περάσει ο Αιμίλιος Παύλος, να μην είχε περάσει η Τουρκιά μετά το Διονύσιο, να μην είχε αναφτήρα ο Εγγλέζος που τίναζε τα γιοφύρια και ναχε κακό σπυρί στον κώλο του ο Σδράβος (που τίναζε τα γιοφύργια επίσης). Θα νάχαμαν κι εμείς θέατρα, θα νάχαμαν ναούς, θα νάχαμαν γιοφύργια! Τώρα έχουμε μοναχά χαλάσματα. Και σα να μην έφτανε ο Αιμίλιος κι ο Σδράβος, συνεχίζουν να πέφτουν τα γιοφύρια σαν τα δόντια τση βάβως μου. Έπεσε η γέφυρα του Ντάλα, γκρέμισαν το γιοφύρι τση Α. Μαρίνας και έπεται συνέχεια... Κι εγώ ζητάω να ξαναφτιάξουμε το...γεφύρι τση Μενίνας! Ένα από τα μεγαλύτερα τόξα των Βαλκανίωνε, γιατί να μη το σιάσουμε; Όταν έπεσε το καμπαναργιό στην πλατεία τση Βενετίας τί έκαμαν; Έβαλαν τα σκούσματα; Όχι. Το ξανάσιασαν. Και τώρα αστόησαν όλοι ότι κάποτε ήταν ένας σωρός από χαλάσματα! Φαντάζεστε ένα τεράστιο γιοφύρι στον Καλαμά, πέτρινο και καμαρωτό, και πιο πάνω στην Οσντίνα δεύτερο γιοφύρι, ζευκτό, νάρχονται οι τουρίστες να το γλέπουν! Γιοφύργια δεν έχει μόνο στα Ζαγόρια! Και νάρθει κι η Τσόκλη τελευταία και καταϊδρωμένη, να πάρει την κουβέντα της πίσω! Να ζητήσει συγνώμη γονατιστή πάνω στη μεσιανή καμάρα! (Με στη μεσιανή καμάρα, έκλαψε πουλί το γιόμα. Για τα μάτια τα μεγάλα, για το κοντυλένιο στόμα...) Μπορεί να συνεχίσω το απόγιομα...
Από το 1913 που τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία μέχρι σήμερα που τραβήχτηκε η τελευταία έχει περάσει πολύς χρόνος και πολύ νερό κάτω από το γεφύρι της Γκούμανης. Τώρα τελευταία όμως το νερό περνάει κι από πάνω ενώ ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός! Ο αγώνας δρόμου για να σωθεί το γεφύρι ξεκίνησε! Ο νομάρχης θα διαθέσει τις πιστώσεις για τον καθαρισμό της κοίτης ενώ η εφορεία αρχαιοτήτων θα αναλάβει τη μελέτη αποκατάστασης. Αρκεί να προκάμουμε... (Αυτό το σχόλιο είχα κάνει στις 2-2-2010. Ήμουν και αισιόδοξος τρομάρα μου!!!)
Όταν πριν από δυο χρόνια περίπου απευθύνθηκα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στα Γιάννενα για το γεφύρι της Γκούμανης, με επισκέφτηκαν δυο μηχανικοί και πήγαμε μαζί στο πολύπαθο γεφύρι. Με διαβεβαίωσαν ότι η Υπηρεσία θα αναλάβει την υπόθεση. Μετά, επισκεφτήκαμε το γεφύρι της Κώτσικας που είχα εντοπίσει πριν από λίγο καιρό. Περίμενα αρκετό καιρό για να δω τα...έργα. Είχα την εντύπωση ότι κι εδώ η Υπηρεσία θα δείξει τον ίδιο αξιοζήλευτο ζήλο που έδειξε για το Κατωγέφυρο για παράδειγμα δίπλα στο Ωραιόκαστρο (Λαχανόκαστρο) Ιωαννίνων. Οι κάτω φωτογραφίες δείχνουν το γεφύρι πως ήταν, πως το "αναστήλωσε" η Υπηρεσία και πως είναι τώρα. (Ας μην ανοίξουμε κουβέντα για την "αναστήλωση" - ανακατασκευή). Σημασία έχει ότι αν δεν γινόνταν αυτές οι εργασίες, το Κατωγέφυρο, σήμερα θα ήταν γνωστό μόνο ως θέση. Ο Γορμός θα είχε συνεχίσει τη δουλειά του όπως ο Καλπακιώτικος εργάζεται σταθερά (μαζί με τους τόνους σκουπιδιών και ξύλων) για την καταστροφή του γεφυριού της Γκούμανης. Γιατί όμως δενέγινε απολύτως τίποτε στην περίπτωση του "δικού" μας γεφυριού; 1. Επειδή δεν βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων. 2. Επειδή δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ κανένας Υπηρεσιακός παράγοντας, ούτε και η τοπική κοινωνία. (Το Κατωγέφυρο είχε τον Κωστούλα του!) 3. Επειδή δεν πιάνει το τσιμέντο πάνω στην παλιά κατασκευή (Το άκουσα κι αυτό στα Γιάννενα από τον μηχανικό που επισκέφτηκε τότε το γεφύρι!!!) Τί θα γίνει λοιπόν; Θα γίνει και το γεφύρι της Γκούμανης μια "ωραία ανάμνηση" όπως το γεφύρι του Ντάλα για παράδειγμα; Θα πιστέψουμε πάλι τα ωραία λόγια, ότι τάχαμ' θα επιληφθούν του θέματος οι...Υπηρεσίες; Θα κάνουμε κάτι για να σώσουμε τα μνημεία μας; (Οι δυο τελευταίες φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Κώστα Κωστούλα. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του γεφυριού της Γκούμανης είναι του F. Boissonnas.)
http://labastia.blogspot.com/