Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας για την Ε.Ο.Ζ. στο Πωγώνι


ΝΙΚ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Οι ακραίες αντιλήψεις δεν βοηθούν στην ανάπτυξη…
➤ Έγινε η ημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας για τις Ε.Ο.Ζ στο Καλπάκι
➤ Κ. ΚΑΨΑΛΗΣ: Αναπτυξιακά κίνητρα θέλει το Πωγώνι, δεν μας ενδιαφέρει αν λέγεται ΕΟΖ…
• «Ο Δήμος Πωγωνίου δεν έχει πάρει καμία απόφαση, ούτε ναι, ούτε όχι για τις ΕΟΖ», δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΠΣΕ) το Σάββατο στο Καλπάκι. Στην παρέμβασή του τόνισε ότι αυτό που κάνει η Δημοτική Αρχή είναι να ενημερώνεται για το τι πρόκειται να γίνει, εάν ποτέ τεθεί θέμα δημιουργίας Ε.Ο.Ζ. (Ειδικής Οικονομικής Ζώνης) στην Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία όχι απλά θεμιτή, αλλά επιβεβλημένη.
Η ΠΣΕ, που εκφράζει την αντίθεσή της - σ’ ένα θέμα που ουσιαστικά υφίσταται για την Ελλάδα, αφού έχει δοθεί έγκριση από την Ε.Ε. – ανακινεί ένα ζήταμα που η κυβέρνηση θέλει να κρύψει, στην περιοχή του Πωγωνίου. Στην ημερίδα ακούστηκαν και απόψεις από τους βασικούς ομιλητές, τον πρώην υπουργό και Καθηγητή Πανεπιστημίου Νίκο Χριστοδουλάκη και τον επιστημονικό συνεργάτη της ΓΣΕΕ Γιώργο Ρωμανιά.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ…
• Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΣΕ κ. Γιώργος Οικονόμου, χαρακτήρισε τα περί δημιουργίας ΕΟΖ στο Καλπάκι ως μια «καλοστημένη παγίδα» και όχι ως ένα εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή! Έφερε ως παράδειγμα τις ΕΟΖ που έχουν γίνει σε άλλα κράτη – εκτός Ε.Ε. - μίλησε για προνόμιο υπέρ των ξένων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που προσδοκούν σε μια οικονομική διείσδυση αποικιοκρατικού τύπου, που θα εξυπηρετήσει τις δικές τους αναπτυξιακές προοπτικές και όχι της περιφέρειας στην οποία δραστηριοποιούνται.
Ο Ν. Χριστοδουλάκης
• Μετριοπαθής, και χωρίς να υιοθετεί τις θέσεις του Προέδρου της ΠΣΕ, εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του ο πρ. Υπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος κυρίως στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για ανάπτυξη της οικονομίας. Απευθυνόμενος προς το ακροατήριο τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ακραίες αντιλήψεις και ότι δεν θα πρέπει να μπει κάποιος σε μια αντίθεση του τύπου ότι αυτό είναι κόλαση και το άλλο ο παράδεισος. Παράλληλα διαφώνησε με τον Πρόεδρο της ΠΣΕ, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργείται η αίσθηση ότι δήθεν υπάρχουν κάποιοι που επιβουλεύονται την Ήπειρο! Ο κ. Χριστοδουλάκης γενικεύοντας την τοποθέτησή του στάθηκε στο γεγονός – και αυτό έχει κυρίως σημασία σήμερα – ότι η περιοχή μας έχει ανάγκη από παραγωγική, αντί οικονομική ζώνη, προτείνοντας ως βέλτιστη λύση για τον τόπο τις ΒΙ.ΠΕ. και τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, εάν κάποιος θέλει να κάνει μια αναπτυξιακή πρόταση για την οικονομία θα πρέπει αυτή να περιλαμβάνει τρεις προϋποθέσεις:
- πώς θα αναβαθμίσει πολλές υφιστάμενες υποδομές
- πώς θα μπορέσει να φτιάξει καινούργιες ΒΙ.ΠΕ. που να ανταποκρίνονται σε σύγχρονα δεδομένα
- και εάν εκτός από τις ΒΙ.ΠΕ. χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις σ’ εκείνα τα σημεία, τα οποία το άνοιγμα των συνόρων και η δημιουργία νέων μεταφορικών υποδομών, δημιουργούν κόμβους διασυνοριακής δραστηριότητας.
Ο Γ. Ρωμανιάς
• Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ κ. Γ. Ρωμανιάς υπερθεματίζοντας την δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή μας, ανέφερε ότι η λειτουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα τέθηκε κυρίως από την Γερμανία και την Γαλλία για να επενδύσουν οι επιχειρήσεις τους στην χώρα μας με ευνοϊκότερους όρους. Παράλληλα σημείωσε πως γενικά και αόριστα πλανάται στην Ελλάδα ότι με τις ΕΟΖ θα καταπολεμηθεί η ανεργία και θα υπάρξει αύξηση της απασχόλησης, ωστόσο όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από μια τέτοια κίνηση.
Ο Κ. Καψάλης
• Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε συκοφαντίες τα όσα λέγονται, ότι ο Δήμος έχει πάρει απόφαση υπέρ της δημιουργίας ΕΟΖ στο Πωγώνι. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για να δεχθεί ο Δήμος Πωγωνίου μια τέτοια Ζώνη, θα πρέπει να διασφαλίζονται ορισμένοι πολύ συγκεκριμένοι όροι:
- Προστασία περιβάλλοντος
- Να ισχύσουν τα εργασιακά δικαιώματα, που προβλέπονται από τη νομοθεσία
- Οι εργαζόμενοι να προέρχονται κατά προτεραιότητα από τον Δήμο Πωγωνίου και να είναι Έλληνες υπήκοοι
- Στο εταιρικό σχήμα που θα γίνει – εάν ποτέ τεθεί επίσημα θέμα δημιουργίας ΕΟΖ στο Πωγώνι – να εκπροσωπείται ο Δήμος.
«Δεν μας ενδιαφέρει εάν θα λέγεται ΕΟΖ, ή ΒΙΟΠΑ, ή οτιδήποτε άλλο, εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρξουν αναπτυξιακά κίνητρα για την περιοχή μας», τόνισε ο κ. Καψάλης.
***
• Σε δηλώσεις του ο πρ. βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ (νυν στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ.) Σάκης Οικονόμου, στάθηκε στο γεγονός ότι αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι αναπτυξιακούς δρόμους, οι οποίοι θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας, επιστροφής νέων στην ύπαιθρο και μείωση της εγκληματικότητας.