Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

H Hγουμενίτσα αποφασίζει για το φράγμα των Φιλιατών;


Ενημέρωση για το υδροηλεκτρικό φράγμα στον Καλαμά, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, πρόκειται να ενημερώσει σήμερα Τετάρτη στις 19.00, για το σχεδιαζόμενο Υδροηλεκτρικό έργο στον Καλαμά, η επενδύτρια εταιρεία, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας.
Η ενημέρωση αυτή προκαλεί ένταση στις σχέσεις των Δήμων Φιλιατών και Ηγουμενίτσας, αφού το σχεδιαζόμενο φράγμα δεν εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Όπως είναι γνωστό, οι φορείς και οι κάτοικοι των παρακαλάμιων Τοπικών Διαμερισμάτων έχουν ήδη ταχθεί κατά της δημιουργίας του φράγματος ενώ ο Δήμος Φιλιατών, έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά, σε αντίθεση με το Δήμο Σουλίου που παρείχε θετική γνωμοδότηση.
-
-
-
Η Ηγουμενίτσα αποφασίζει για το φράγμα των Φιλιατών
Μπορεί η Ηγουμενίτσα να έχει ανοιχτά δεκάδες θέματα και προβλήματα, πολλά εκ των οποίων δεν συζητήθηκαν ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο, το σώμα όμως κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, έδειξε τη μέγιστη μεγαλοψυχία του.Συζήτησε κι αποφάνθηκε για την ανάπτυξη του όμορου Δήμου Φιλιατών η οποία θα επιτευχθεί με ένα υδροηλεκτρικό.Κι όχι ένα οποιοδήποτε υδροηλεκτρικό.Το ίδιο που θέλει και ο Δήμος Σουλίου, επίσης για να αναπτύξει τους όμορους Φιλιάτες, παρότι θα καταπνίξει τεράστιες εκτάσεις της περιοχής των Φιλιατών.
Και μπορεί, το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, να αποφάνθηκε κατά της συγκεκριμένης υδροηλεκτρικής μονάδας, η πλειοψηφία όμως του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, δεν είχε ενδοιασμούς και όπως διεφάνη από τη δίωρη συζήτηση θεωρεί, ότι το υδροηλεκτρικό αυτό έργο θα δημιουργήσει ανάπτυξη στην περιοχή... Βέβαια το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας είχε την τύχη (όπως και αυτό του Σουλίου λίγο καιρό νωρίτερα) να ενημερωθεί από την επενδύτρια εταιρεία.Αντίθετα,ο θιγόμενος από το έργο Δήμος Φιλιατών, ουδέποτε είχε αυτή την τιμή.Τι κι αν οι κάτοικοι της περιοχής, με ψήφισμά τους λένε όχι στο φράγμα..., τι κι αν ο Πρόεδρος του ΤΔ Γολάς Φιλιατών ανέπτυξε τις ασυνέπειες της μελέτης στο ΔΣ, τι κι αν ο σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος διατύπωσε τις ενστάσεις των φορέων και των κατοίκων.
Η δημοτική αρχή της Ηγουμενίτσας που ξέρει καλύτερα, θεωρεί ότι με το φράγμα αυτό "θα αποκτήσουν αξία οι περιουσίες τους, αφού θα αποζημιωθούν κι όλας".Λίμνη να γίνει λοιπόν, το προστατευόμενο φαράγγι του Καλαμά, για να εισπράτει 2 εκ. ευρώ ετησίως μια ιδιωτική εταιρεία, από τα οποία θα αποδίδει ως ανταποδοτικά 40 χιλιάδες στο Δήμου Σουλίου.Στο Δήμο Ηγουμενίτσας δεν έγινε - ακόμα - γνωστό τι θα δίνει...εκτός αν τους υποσχέθηκαν μεγάλα ποσοστά.