Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Tα Νοσοκομεία της Ηπείρου μεταξύ... φθοράς και αφθαρσίας!


Τα Νοσοκομεία της Ηπείρου μεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας!
Ελλείψεις στα Γιάννινα • Υπό παραίτηση η Ι. Μαρκούλα απ’ τους Φιλιάτες • Καταργούνται βάρδιες στην Άρτα • Υποβαθμίζεται η Πρέβεζα • Προς «λουκέτο» τα Κ.Υ. Πάργας – Φιλιππιάδας
Πολλές είναι οι «πληγές» τις οποίες «μετράει» ο… μεγάλος ασθενής της χώρας μας σήμερα, που δεν είναι άλλος από τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι σημαντικά και βασική αιτία γι’ αυτά είναι φυσικά οι επανειλημμένες δραστικές περικοπές που έχουν γίνει στα κονδύλια, τα οποία προορίζονται για την Υγεία.
Αυτή, εξάλλου -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- ήταν η αφορμή για την παραίτηση της διοικητού του Νοσοκομείου Φιλιατών Ιουλίας Μαρκούλα, ενώ φαίνεται ότι και άλλοι διοικητές νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής μας σκέφτονται ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμά της! Ειδικά μάλιστα μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Υπουργείου Υγείας να «ψαλιδίσει» φέτος κατά 25% τις δαπάνες των δημοσίων νοσοκομείων στους τομείς καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης.
Ελλείψεις στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο, η εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι ενδεικτική του πώς έχει η κατάσταση σήμερα σ’ αυτόν τον καίριο τομέα της ζωής μας. Όσον αφορά την περιοχή των Ιωαννίνων η κατάσταση είναι λίγο – πολύ γνωστή. Οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών στα δύο Νοσοκομεία της πόλης μας είναι πολύ μεγάλες, όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα. Σε πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένοι αναγκάζονται πλέον να προμηθεύονται με δικές τους δαπάνες είδη τα οποία παλαιότερα χορηγούσαν τα ίδια τα νοσοκομεία στους ασθενείς που νοσηλεύονταν σ’ αυτά.
Προβλήματα αντιμετωπίζει και το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό των Νοσοκομείων, γι’ αυτό και κινητοποιήσεις εκδηλώνονται σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση στα δύο ιδρύματα. Ως αποτέλεσμα, αυτά συχνά υπολειτουργούν, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της περιοχής μας!
«Στενάζει» η Πρέβεζα
Πολλά φυσικά είναι τα προβλήματα και εκτός Ιωαννίνων. Στην Πρέβεζα το υπάρχον Νοσοκομείο υποβαθμίζεται διαρκώς, ενώ αμφίβολη προς το παρόν μοιάζει η ανέγερση καινούριου, όπως επιτακτικά ζητά εδώ και καιρό η τοπική κοινωνία. Το ζήτημα έθεσε πρόσφατα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάρια Σαλμά ο Δήμαρχος της Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης σε συνάντηση που είχε μαζί του. Στο μεταξύ, κείμενο ψηφίσματος διακινείται από τους εργαζομένους του Νοσοκομείου Πρέβεζας αλλά και από μέλη άλλων σωματείων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα Υγείας Πρέβεζας, με το οποίο οι Πολίτες της γειτονικής πόλης διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του υπάρχοντος Νοσοκομείου, καμία συρρίκνωση ή κατάργηση υπηρεσιών, τμημάτων και κλινικών του και φυσικά την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου δημόσιου νοσοκομείου στην Πρέβεζα.
Λουκέτο σε Κέντρα Υγείας
Πέρα από την ίδια την Πρέβεζα, ορατός είναι πια ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στα Κέντρα Υγείας Πάργας και Φιλιππιάδας, τα οποία ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Το ενδεχόμενο αυτό ήδη προκαλεί αντιδράσεις. Στην Πάργα κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του Κέντρου Υγείας της περιοχής τους, καθώς αν αυτό κλείσει το πλήγμα θα είναι μεγάλο, αφού μιλάμε για μία άκρως τουριστική περιοχή! Πάντως, τα δύο Κέντρα Υγεία λειτουργούν σήμερα με ελάχιστο προσωπικό.
Η κατάσταση στην Άρτα
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε στο Νοσοκομείο της Άρτας, όπου αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες απόφαση της Διοίκησης του ιδρύματος να καταργήσει όλες τις νυχτερινές βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Αγνάντων, Άνω Καλεντίνης και Βουλγαρελίου, καθώς επίσης και τις πρωινές και απογευματινές βάρδιες στα Κέντρα Υγείας για τις Κυριακές και τις αργίες, προκειμένου να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες!
Υπό παραίτηση η Ι. Μαρκούλα
Στο Νοσοκομείο Φιλιατών, η διοικητής του, η Ιουλία Μαρκούλα βρίσκεται υπό παραίτηση. Αφορμή για την απόφασή της αυτή, όπως λέγεται, είναι το πλήγμα που έχουν δεχθεί τα νοσηλευτικά ιδρύματα ελέω… μνημονίου, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και αυτό των Φιλιατών. Η συρρίκνωση που έχει υποστεί ο προϋπολογισμός του τελευταίου ιδρύματος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του.
«Ψαλίδι» 25%!
Κι ενώ η κατάσταση στο χώρο της περίθαλψης είναι ιδιαίτερα προβληματική, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βάλει «ψαλίδι» κατά 25% στις δαπάνες για υπηρεσίες εστίασης, καθαριότητας και φύλαξης στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας. Εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική και για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηπείρου. Η σχετική εντολή έχει ήδη δοθεί στις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, σε μια προσπάθεια περαιτέρω περιστολής των λειτουργικών δαπανών των μονάδων υγείας. Για το 2013 ο στόχος είναι οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων να συγκρατηθούν στα 1,950 δισ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.
Τι λέει το Μνημόνιο.
Όπως έχει υπογραφεί στο μνημόνιο, και είναι θέμα χρόνου πότε θα εφαρμοστούν, στην Θεσπρωτία θα κλείσει το Νοσοκομείο, όπως επίσης και το ΤΕΠ-Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, και το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, και όλοι οι ασθενείς θα πηγαίνουν στα Γιάννενα. Όπου και στα Γιάννενα θα κλείσει το ένα από τα δύο Νοσοκομεία, του Χατζηκώστα, και θα μείνει μόνο το Πανεπιστημιακό. Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας θα κλείσει, όπως και τα Κέντρα Υγείας στην Πρέβεζα, και οι ασθενείς θα πηγαίνουν στην Άρτα. Και αυτά τα Νοσοκομεία που θα μείνουν στην Ήπειρο, θα λειτουργούν με ελλείψεις και λίγους γιατρούς. Ουσιαστικά, όποιος θέλει να γίνει καλά, και είναι πλούσιος, θα πηγαίνει στο εξωτερικό, όπως την δεκαετία του 1950. Οι φτωχοί θα κάνουν πρώτα το Σταυρό τους, θα μεταλαμβάνουν, και μετά θα μπαίνουν στο νοσοκομείο, γιατί θα είναι σίγουρο ότι θα τους βγάλουν τέσσερις ακόμα και για μια απλή εγχείρηση.
Παραιτήθηκε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Φιλιατών…
Οριστική και αμετάκλητη φαίνεται πως είναι η απόφαση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Φιλιατών Ιουλίας Μαρκούλα, να παραιτηθεί από τη θέση της.Ήδη από πλευράς της κατατέθηκε η πρώτη αίτηση παραίτησης για προσωπικούς λόγους και σε 15 ημέρες θα υποβληθεί η οριστική.Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, η μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας, είναι και ο πραγματικός λόγος της παραίτησης της, μιας και η χρηματοδότηση του Ιδρύματος έχει μειωθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό,πως το Υπουργείο Υγείας, δεν δίνει πλέον χρήματα ούτε για τις εφημερίες των γιατρών.Στο μεταξύ η κ.Μαρκούλα έχει πάρει ήδη την άδεια που δικαιούται,ενώ η αντικατάστασή της, αναμένεται να γίνει το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου. Η ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΗΚΕ ΛΕΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. (ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ)