Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο Μπερίσα προκαλεί! Όλη την Ήπειρο την θεωρεί αλβανία!!


Και την Πρέβεζα συμπεριέλαβε στα Αλβανικά εδάφη
Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΕΙ!
Θερμό διπλωματικό επεισόδιο χθες, με τον Υπ. Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλο, οργισμένο να ακυρώνει στο «παρά ένα» επίσκεψή του στην Αλβανία…
Ενήμερος για τις εξελίξεις και ο Αντ. Σαμαράς
«Κάθε όριο ξεπέρασαν πλέον οι Αλβανικές προκλήσεις προς την Ελλάδα, μόνο που αυτή τη φορά εκδηλώθηκαν με τον πιο… επίσημο τρόπο, από τα χείλη του ίδιου του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη Αλβανία», συμπεριλαμβάνοντας την Πρέβεζα και την Ήπειρο!
Οι δηλώσεις αυτές, που ήρθαν ανήμερα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Αλβανίας, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος κυριολεκτικά βγήκε από το αεροπλάνο, τη στιγμή που θα πήγαινε στα Τίρανα, για να παραστεί στους εορτασμούς, μαζί με Υπουργούς Εξωτερικών και άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε.!
Οι Αλβανοί επιχείρησαν ανεπιτυχώς να… μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, με εκπρόσωπο του Μπερίσα να τονίζει ότι η επίμαχη δήλωση αναφέρεται «στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας, στο Νότο, το Βορρά ή την Ανατολή».
Παρά την ανεπιτυχή προσπάθεια, πρόκειται για ένα θερμό διπλωματικό επεισόδιο, με το Υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, τη βαθιά του θλίψη για τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας. Ένα επεισόδιο, που βάζει «πάγο» (για πόσο κανείς δεν ξέρει) στις σχέσεις με την Αλβανία και επιβεβαιώνει το έντονο ανθελληνικό κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα.
Η προκλητική δήλωση…
Όλα ξεκίνησαν χθες, όταν ο Σαλί Μπερίσα, σε ομιλία του στην Αυλώνα εξέφρασε την… ευγνωμοσύνη του «στον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»!
Όπως ήταν λογικό, τα λεγόμενα Μπερίσα δείχνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη νοοτροπία που διακατέχει τους Αλβανούς, οι οποίοι αυτή την περίοδο κάνουν προσπάθεια να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Τώρα βέβαια, τι είδους «προσπάθεια» είναι αυτή, είναι άλλο θέμα, που όμως επισταμένως και χωρίς καμία καθυστέρηση θα πρέπει να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε εθνικιστικές «κορώνες» τύπου Μπερίσα.
Το Υπουργείο…
Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών στις επίμαχες δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού. «Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας» αναφέρει η ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα».
Αλληλένδετα…
Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις Μπερίσα, είχε προηγηθεί μια αλληλουχία γεγονότων, με πρωταγωνιστές τους «Τσάμηδες». Άλλωστε, μόλις προ ολίγων ημερών, το Δημοτικό Συμβούλιο των Τιράνων είχε ονομάσει κεντρική πλατεία της αλβανικής πρωτεύουσας «πλατεία Τσαμουριάς»! Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη προκλητική διάθεση των Αλβανών, τόσο σε ό, τι αφορά τους Βορειοηπειρώτες, όσο και στο θέμα των θαλασσίων ζωνών (της ΑΟΖ πάνω από την Κέρκυρα, στην οποία ξεκίνησαν έρευνες για πετρέλαιο, επ’ ωφελεία της Ελλάδος), είχαν ήδη δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στο ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. για τη στάση των Αλβανών. Άλλωστε, εάν ο κ. Αβραμόπουλος έφθανε σήμερα στα Τίρανα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τόνιζε, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, την ανάγκη οι Αλβανοί να σεβαστούν πλήρως τα συμφωνηθέντα.
Υπενθυμίζεται, ότι μόλις προχθες, είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην αλβανική εφημερίδα «Πανοράμα», μέσω της οποίας ο Έλληνας ΥΠ. ΕΞ., ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να υλοποιήσει την συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η οποία είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά ακυρώθηκε μονομερώς με αυθαίρετη απόφαση του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου! «Συνεργασία με εκβιασμούς και τελεσίγραφα δεν γίνεται. Ούτε είναι βιώσιμη» είχε τονίσει ο κ. Αβραμόπουλος. Και φαίνεται, ότι η απάντηση ήρθε… πληρωμένη και μάλιστα από τον ίδιο τον Μπερίσα!
Πάντως, το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, κυρίως για το πώς θα κινηθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό στερέωμα από εδώ και στο εξής. Ας σημειωθεί, ότι η χώρα μας είναι από τους σημαντικούς υποστηρικτές της εισόδου της Αλβανίας στην Ε.Ε., μετά τα χθεσινά… τερτίπια των Αλβανών όμως, κανείς δεν ξέρει κατά πόσο θα αλλάξει η στάση της. Σύμφωνα με πληροφορίες, γνώστης του θέματος είναι και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και δεν αποκλείεται, ακόμη και σήμερα, να υπάρξουν εξελίξεις.
Σε σχόλιο που εξέδωσε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ. Ο εθνικισμός, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αποτελούν μεγάλο και κοινό κίνδυνο για όλους τους λαούς, που πρέπει ο καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί να τους αντιπαλέψουμε αποφασιστικά».