Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Βροντερό "όχι" στα νέα μέτρα χθές στην διαδήλωση της Γενικής Απεργίας στα Γιάννενα


Έξι χιλιάδες κόσμου φώναξαν χθες και στα Γιάννινα
ΒΡΟΝΤΕΡΟ «ΟΧΙ» ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!
Εντυπωσιακές σε όγκο οι δύο πορείες. Τι δήλωσαν Ν. Φασούλης, Χρ. Γρίβας, Γ. Νταλαμάγκας, Στ. Σίντος, Μιχ. Ψίνας κ.α.
Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας κατέλαβαν κτηνοτρόφοι
Ένα βροντερό «όχι» στην φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση της κοινωνίας και την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων φώναξαν χθες από τα Γιάννινα και την υπόλοιπη Ήπειρο εξι χιλιάδες (6.000) κόσμου, που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες έλαβαν χώρα.
Στα Γιάννινα οι δύο χθεσινές πορείες, του ΠΑΜΕ και του Ερ¬γα¬τικού Κέντρου με την ΑΔΕΔΥ, ήταν οι μεγαλύτερες τουλάχιστον των δύο τελευταίων ετών, καθώς σ’ αυτές συμμετείχαν στο σύνολό τους σχεδόν εργατοϋπαλληλικά σωματεία, σύλλογοι, φορείς, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές και οργανώσεις. Ωστόσο, παρά τον όγκο των κινητοποιήσεων αυτές ολοκληρώθηκαν χωρίς… παρατράγουδα, ενώ καθολική σχεδόν ήταν η ανταπόκριση των καταστημάτων της πόλης μας στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου να κατεβάσουν ρολά, καθώς και των περιπτέρων που επίσης έμειναν κλειστά ως το απόγευμα. Μικρότερη ήταν πάντως η συμμετοχή στην απεργία των εκπαιδευτικών. Όσον αφορά την υπόλοιπη Ήπειρο, ξεχωρίζει η κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στην Ηγουμενίτσα, όπου κατέλαβαν το λιμάνι διαμαρτυρόμενοι για την πώληση της «Δωδώνης».
Η ΓΣΕΕ, διά στόματος του Προέδρου της Γιάννης Παναγόπουλου, προανήγγειλε χθες νέα απεργία για τις 14 Νοεμβρίου.
Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξε όπως πάντα το ΠΑΜΕ με συγκέντρωση 4.000 ανθρώπων χθες το πρωί έξω από το Δημαρχείο και πορεία στη συνέχεια προς την Περιφέρεια Ηπείρου και σε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων. Κύριο χαρακτηριστικό της πορείας του ΠΑΜΕ η αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων και φοιτητών που την έκανε μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών. Πάντως, κύλησε ομαλά.
Η Πορεία του Εργατικού Κέντρου
Μαζική αποτελούμενη από 2.000 ανθρώπους ήταν η συμμετοχή σωματείων, φορέων, εργαζομένων και αριστερών οργανώσεων στη χθεσινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Τρακτέρ δεν είχε αυτή τη φορά η πορεία! Επικεφαλής της τέθηκαν φορτηγά και ταξί, αφού σ’ αυτήν συμμετείχε και το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Ιωαννίνων.
Η πορεία διέσχισε την οδό Αβέρωφ και κατευθύνθηκε με συνθήματα και πανό ως την Περιφέρεια Ηπείρου. Παρά τον όγκο της, ήταν μάλλον υποτονική, αν εξαιρέσει κανείς τις κόρνες των φορτηγών!
Δηλώσεις φορέων
• «Είμαστε στους δρόμους ξανά σ’ έναν διαρκή ανελέητο αγώνα ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται, οι οποίες έχουν διαλύσει τα πάντα, φέρνοντας την εξαθλίωση», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης και πρόσθεσε ότι «τα νέα πέτρα που έρχονται βάζουν ουσιαστικά την ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία». Ο κ. Φασούλης περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις εργασιακές σχέσεις σήμερα, εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του κόσμου στις χθεσινές κινητοποιήσεις.
• «Η έξοδος από την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τρία χρόνια τώρα. Απαιτείται μία άλλη πολιτική και γι’ αυτήν οι εργαζόμενοι θα παλέψουν και θα τα καταφέρουν», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας.
• «Η υπερβολικά μεγάλη φορολογία ή θα οδηγήσει τους εμπόρους στο να φοροδιαφύγουν ή θα τους κάνει να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά πριν αποφασίσει να άρει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες», ανέφερε χθες, μιλώντας στον «Π.Λ.», ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργος Νταλαμάγκας. Αν επιβληθεί 35% φορολογία στους ελεύθ. Επαγγελματίες αυτοί θα γονατίσουν, πρόσθεσε. Παράλληλα, χαρακτήρισε μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά τη χθεσινή συμμετοχή καταστηματαρχών στην απεργία.
• «Οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν πλέον να ζήσουν με μισθούς ένδειας και εξαθλίωσης. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους νέους συναδέλφους, που εκτός από το μισθό φτώχειας των 645 ευρώ, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μετακινήσεις τους σ’ όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ιωαννίνων Στέφανος Σίντος.
Το ποσοστό συμμετοχής εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας στις χθεσινές κινητοποιήσεις κυμάνθηκε στο 24% περίπου, σύμφωνα με τον κ. Σίντο. Όσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Νομό Ιωαννίνων το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε το 22%.
• «Αν όντως ισχύσουν τα νέα φορολογικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα σημάνει ο αφανισμός, η εξόντωσή μας», τόνισε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Ιωαννίνων Μιχάλης Ψίνας. Όπως είπε, οι ιδιοκτήτες ταξί αδυνατούν πλέον να πληρώσουν ακόμα και το πετρέλαιο για τα οχήματά τους, βάζουν χρέος στα συνεργεία για επισκευές που κάνουν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις όπως ασφαλιστικές εισφορές, τέλη κυκλοφορίας κ.λ.π.. Με άλλα λόγια τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους.
• «Το επόμενο διάστημα μέχρι τις 28 Οκτωβρίου είναι το δεκαήμερο που ο λαός μπορεί και πρέπει να ανατρέψει την σημερινή τραγική κατάσταση», τόνισε ο Σπύρος Σταχούλης, μέλος Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για άμεση έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στα Νοσοκομεία
Στο μεταξύ, οι νοσοκομειακοί γιατροί στα Γιάννινα συνέχισαν και χθες για δεύτερη ημέρα την απεργία τους, συντασσόμενοι με την ΓΣΕΕ, με βασικό αίτημα το δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα υγείας, αλλά και την καταβολή των οφειλομένων από εφημερίες κ.λ.π.. Τα νοσοκομεία εξυπηρετούσαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Απέκλεισαν το Λιμάνι…
Την ημέρα της γενικής απεργίας επέλεξαν Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι για να διαμαρτυρηθούν για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Χθες λοιπόν το πρωί απέκλεισαν για μερικές ώρες με τρακτέρ και αγροτικά το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ακολούθησε πορεία με πανό και αντικυβερνητικά συνθήματα, στην οποία συμμετείχαν αρκετές δεκάδες διαμαρτυρομένων αλλά και μέλη του ΠΑΜΕ.