Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Για τα προβλήματα του Νοσοκομείου της Άρτας

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για το Νοσοκομείο της Αρτας
Την κάλυψη όλων των κενών θέσεων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Αρτας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου και να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν, ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το κείμενο, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος έχει ως εξής:
«Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αρτας επιδεινώνεται συνεχώς και προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.
Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της κατάστασης είναι: Οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που είναι έντονες, όπως στο ακτινολογικό τμήμα που πρόσφατα ανεστάλη η εφημερία του αξονικού τομογράφου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών. Στο συγκεκριμένο τμήμα οι γιατροί μειώθηκαν από 4 σε 2.
Προβλήματα λόγου έλλειψης προσωπικού αντιμετωπίζουν επίσης η ψυχιατρική κλινική, η ουρολογική, η πνευμονολογική και τα Κέντρα Υγείας του νομού.
Οι μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό άμεσης ανάγκης, η μείωση του κονδυλίου για τις εφημερίες των γιατρών -κατά συνέπεια η μη πληρωμή τους- αλλά και η μη πληρωμή του λοιπού προσωπικού για τα νυκτερινά και τις αργίες του 2012, δημιουργούν μία απαράδεκτη κατάσταση για ασθενείς και προσωπικό.
Ασθενείς που αναγκάζονται ν' αγοράζουν μέσα στο νοσοκομείο τα αναγκαία φάρμακα και υγειονομικό υλικό απαραίτητα για τη νοσήλια τους, ενώ πολλές φορές καταταλαιπωρούνται αναμένοντας για εξετάσεις, θεραπείες ή επεμβάσεις. Την ίδια στιγμή, πολλές φορές αναγκάζονται λόγω των ελλείψεων να μετακινούνται σε άλλες πόλεις, ακόμη και στην Αθήνα και να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα με τεράστια οικονομική επιβάρυνση για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τα προβλήματά τους.
Ενα ακόμη μεγάλο πρόβλημα με τραγικές επιπτώσεις στους ασθενείς και ιδιαίτερα τους τραυματίες από εργατικά, τροχαία ατυχήματα, αλλά και αυτούς που έχουν υποστεί ένα αγγειακό επεισόδιο, είναι η μη λειτουργία ουσιαστικά του ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης), το οποίο εντάχθηκε στο νοσοκομείο αλλά δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.
Εδώ ας σημειωθεί ότι είναι πλήρως εξοπλισμένο και δεν υπάρχει κανένα άλλο κέντρο αποκατάστασης σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που περικόπτει πόρους από την Υγεία, προκειμένου να ενισχύονται με ζεστό χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ταυτόχρονα, η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας ανοίγει το δρόμο για την κερδοφόρα επένδυση κεφαλαίων και στον χώρο της Υγείας.
Οπως κατανοεί ο καθένας, αυτή η απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική που έχει συνδιαμορφωθεί από τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών της ΕΕ και την τρόικα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ζωή όσων νοσηλεύονται ή παρουσιάζουν ανάγκη νοσηλείας.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, στο νοσοκομείο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στο Νοσοκομείο της Αρτας και πιο συγκεκριμένα:
Την κάλυψη όλων των κενών θέσεων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Αρτας σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, την καταβολή των δεδουλευμένων, που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου.
Ακόμα, την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αποκατάστασης και κανονική λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ, για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να καλύψει τις ανάγκες για αποκατάσταση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Να σταματήσουν οι ασθενείς που προσέρχονται να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Ελληνες ή μετανάστες».