Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Κόβουν από σήμερα την πίστωση οι φαρμακοποιοί της Θεσπρωτίας


Κόβουν από σήμερα και επ’ αόριστον την πίστωση και οι φαρμακοποιοί της Θεσπρωτίας
ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Ένας νέος γύρος ταλαιπωρίας ξεκινά από σήμερα Πέμπτη για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στη Θεσπρωτία, μετά την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου του Νομού, να κόψει την πίστωση, όπως άλλωστε έχει συμβεί με αρκετούς ακόμη Φαρμακευτικούς Συλλόγους ανά τη χώρα.
Ο λόγος οι οφειλές του ΕΟΠΠΥ προς τον κλάδο των φαρμακοποιών, που έχει οδηγήσει τους φαρμακοποιούς πλέον να βάζουν λουκέτο στα φαρμακεία τους μιάς και οι φαρμακευτικές εταιρίες πλέον ζητάνε όλα τα λεφτά μπροστά, κάτι που αναγκάζει τους φαρμακευτικούς συλλόγους να αποφασίζουν ο ένας μετά τον άλλο την αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, δηλαδή μόνο με συμμετοχή του ασφαλισμένου και καθολική κάλυψη από τον ασφαλιστικό φορέα του, μιας και δεν μπορούν πλέον οι φαρμακοποιοί να πληρώνουν αυτοί οι ίδιοι τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς 117 εκατ. ευρώ για τις ιατρικές συνταγές που εκτελέστηκαν τον περασμένο Μάιο (η συνολική οφειλή ήταν 207 εκατ. ευρώ και κατέβαλε 90 εκατ. ευρώ στις αρχές Αυγούστου) και άλλα 145 εκατ. ευρώ για τις συνταγές του Ιουνίου.
Προς γενίκευση των κινητοποιήσεων
Το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση το Σάββατο 25 Αυγούστου, με θέμα την έναρξη συστηματικών κινητοποιήσεων για την πληρωμή των ποσών που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο, με ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ την περασμένη εβδομάδα έδωσε το «πράσινο φως» στους κατά τόπους συλλόγους για κινητοποιήσεις και νωρίτερα από τον 1η Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζοντας πως ο ΠΦΣ καλύπτει τις τυχόν ενέργειες των συλλόγων - μελών του και πριν από την σύγκληση της γενικής συνέλευσης.
Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας
Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, με την οποία ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για την επ’ αόριστον διακοπή της πίστωσης, έχει ως εξής:
«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας αναστέλλει την χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ επ’ αόριστον από τις 23-08-2012, λόγω των χρεών του, προς τα φαρμακεία.
Διεκδικούμε από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του Μαΐου 2012 και την εξόφληση του Ιουνίου 2012.
Επίσης ζητάμε από το Υπουργείο να εξοφληθούν οι υπόλοιποι 6 μήνες του 2011 του πρώην ΟΠΑΔ, καθώς και διάφορα άλλα ασφαλιστικά ταμεία ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ κλπ. για τα οποία έχουμε αποδώσει ΦΠΑ και έχoυμε φορολογηθεί.
Ζητάμε την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ ώστε να λυθεί δια παντός το πρόβλημα και να εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι, γιατί η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θα είναι ανασφάλιστοι.
Με την παρούσα κατάσταση η λειτουργία των φαρμακείων μας καθίσταται επισφαλής και μη βιώσιμη, γιατί αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».