Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Κομμένο Άρτας. Εκδηλώσεις μνήμης για τα 317 θύματα του ολοκαυτώματος

ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ: Εκδηλώσεις μνήμης τα 317 τραγικά θύματα του ολοκαυτώματος
Τα 317 τραγικά θύματα του ολοκαυτώματος τιμούν και φέτος με ένα πολιτιστικό εφταήμερο εκδηλώσεων ο Μορφωτικός Σύλλογος του Κομμένου, με τη συνεργασία του δήμου Νικολάου Σκουφά και του τοπικού συμβουλίου.Ο Ορφέας Περίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μάρθα Φριντζήλα, οι Baildsa, ο κορυφαίος Γερμανός κρουστός Gunter Baby Sommer,μαζί με τη Σαβίνα Γιαννάτου, και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες δίνουν το ραντεβού τους φέτος στην πλατεία του μαρτυρικού Κομμένου.
Τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα περιλαμβάνουν ένα βαθύ αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό και αντιναζιστικό μήνυμα.Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να καταστήσουν και φέτος το μαρτυρικό χωριό Κομμένο ένα προσκύνημα για χιλιάδες επισκέπτες και μια κραυγή διαμαρτυρίας κατά της βίας και των εγκλημάτων πολέμου.
Το πρόγραμμα
-Παρασκευή 10 Αυγούστου: Η δημοτική κομπανία του Νίκου Φιλιππίδη με τους ερμηνευτές Παναγιώτη Λάλεζα και Θεοδοσία Στίγκα.Συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα μαρτυρικών τόπων.-Σάββατο 11 Αυγούστου: Βαλκανικοί ρυθμοί από το συγκρότημα Baildsa.
-Κυριακή 12 Αυγούστου: Συναυλία Ορφέα Περίδη.
-Δευτέρα 13 Αυγούστου: Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων με την κωμωδία «Μανδραγόρας» του Νικολό Μακιαβέλι σε σκηνοθεσία του Παντελή Παπαδόπουλου.
-Τρίτη 14 Αυγούστου: Συναυλία Φοίβου Δεληβοριά και Μάρθας Φριντζήλας.
-Τετάρτη 15 Αυγούστου: προβολή αντιπολεμικής αντιφασιστικής ταινίας.
-Πέμπτη 16 Αυγούστου, πρωί: τέλεση του μνημόσυνου των θυμάτων με δοξολογία στο ναό Πέτρου και Παύλου και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων. Θα ακολουθήσει ομιλία και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων.
-Πέμπτη 16 Αυγούστου, βράδυ: συναυλία τουGunter Baby Sommer και των συνεργατών του. Ο διάσημος Γερμανός κρουστός,ειρηνιστής και ανθρωπιστής Gunter Baby Sommer, γεννημένος στη Δρέσδη το 1943,τη χρονιά του ολοκαυτώματος του Κομμένου, επισκέφτηκε το χωριό και δίδαξε στο πλαίσιο του φεστιβάλ της κρουστοπανήγυρης, που οργάνωσε το καλοκαίρι του 2008 ο Νίκος Τουλιάτος. Συγκλονισμένος από τις θηριωδίες των στρατιωτών της Βέρμαχτ,εμπνεύστηκε μουσικά και απέδωσε το βράδυ της παράστασης εκείνου του καλοκαιριού ένα κομμάτι για τα παιδιά του Κομμένου, που άφησε άναυδο το κοινό το οποίο είχε κατακλύσει την πλατεία. Ο Gunter Baby Sommer έγινε φίλος του Κομμένου και το επισκέφτηκε εκ νέου στο πλαίσιο της κρουστοπανήγυρης μαζί με τη σύντροφό του Κατερίνα και το μουσικό σχήμα «Ιταλοί»
Στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης παρουσιάζει στο Κομμένο σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το CD "Songs for Kommeno" (τραγούδια για το Κομμένο), που το αφιερώνει στα 317 τραγικά θύματά του. Μαζί με τον Gunter Baby Sommer θα παίξουν οι Έλληνες καλλιτέχνες Σαβίνα Γιαννάτου,Φλώρος Φλωρίδης, Σπύρος Καστάνης και Ευγένιος Βούλγαρης.
Τις μέρες των εκδηλώσεων θα βρίσκονται στο Κομμένο δύο γερμανικά κινηματογραφικά συνεργεία, τα οποία θα ετοιμάσουν έναvideo με θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου Γερμανού μουσικού και ένα με θέμα το ολοκαύτωμα του Κομμένου, με τοπία του χωριού, με σημεία της καταστροφής και με μαρτυρίες επιζώντων. Τα συνεργεία θα συνοδεύουν και Γερμανοί δημοσιογράφοι.
-Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργούν στο Δημοτικό Σχολείο εκθέσεις ξυλογλυπτικής, φωτογραφίας και λαογραφίας.
Κομμένο: άσβεστος φάρος που καίει και φωτίζειΣτην ανακοίνωση που συνοδεύει τις εκδηλώσεις τους, τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου δηλώνουν:
Απαντάμε στις επιθέσεις που δεχόμαστε ως λαός και ως χώρα με ένα πολιτιστικό 7ήμερο εκδηλώσεων μνήμης. Δε ενδίδουμε στην τεχνητή κρίση και στα σενάρια της φτώχιας και της αθλιότητας που ετοιμάζουν οι εταίροι μας για το μέλλον του τόπου μας. Και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε την ιστορία μας ούτε να συγχωρήσουμε και να διαγράψουμε τα εγκλήματα πολέμου της γερμανικής βέρμαχτ. Το Κομμένο θα φέγγει πάντα ως άσβεστη φλόγα που θα καταγγέλλει τη ναζιστική βία και θα σαλπίζει το μήνυμα της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης των λαών.
Σας καλούμε να δηλώσετε παρόντες ως προσκυνητές του ιερού και ματωμένου τόπου μας. Και να σηκώσετε μαζί μας ψηλά το Κομμένο ως πανανθρώπινο σύμβολο της αρμονικής και χωρίς διακρίσεις συνύπαρξης των ανθρώπων. Το Κομμένο θα μένει πάντα ένας φάρος που άσβεστος καίει και φωτίζει.