Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Δύο έδρες η Θεσπρωτία βάση της απογραφής του 2011;






Ένσταση στο Εκλογοδικείο φέρνει τα πάνω – κάτω στις έδρες.

Δύο έδρες η Θεσπρωτία βάση της απογραφής του 2011;

Ένσταση έχει κατατεθεί στο Εκλογοδικείο από δύο εκλογείς η οποία αν γίνει δεκτή θα φέρει τα πάνω κάτω στην κατανομή των εδρών. Σύμφωνα με πληροφορίες  η ένσταση έχει κατατεθεί για την Β΄εκλογική περιφέρεια Αθηνών αλλά σε περίπτωση που γίνει δεκτή θα προκαλέσει ντόμινο αλλαγών.

Το βασικό επιχείρημα στο οποίο στηρίζουν την ένστασή τους οι δυο εκλογείς, είναι ότι ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών, κατά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έγινε με βάση την απογραφή του 2001 και όχι του 2011. Το γεγονός όμως αυτό, όπως επισημαίνουν στην ένστασή τους, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισοδυναμίας της ψήφου, της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας. Επίσης, σύμφωνα με την ένταση παραβιάζει και το άρθρο 54 του Συντάγματος που καθορίζει την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Για τους λόγους αυτούς - επισημαίνουν- η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή όφειλε να κατανείμει τις 288 έδρες της Επικράτειας σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Σε περίπτωση που γίνει η τελική κατανομή των εδρών βάσει της απογραφής του 2011 τότε πρέπει να προστεθούν 5 έδρες στη Β’ Αθηνών, 3 στην Αττική, 1 στην Α’ Θεσσαλονίκης, 2 στη Β’ Θεσσαλονίκης, 1 στη Θεσπρωτία και 1 στο Ηράκλειο. Αντίθετα, θα πρέπει να αφαιρεθούν 4 από την Α’ Αθηνών και από 1 στην Α’ Πειραιώς, στις Σέρρες, Άρτα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Βοιωτία και Χίο.