Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Οι αγρότες του κάμπου Αχέροντα εκπέμπουν sos






Οι αγρότες του κάμπου Αχέροντα εκπέμπουν sos
Πρόεδρος ΤΟΕΒ Αχέροντα - Γλυκής: ΣΑΣ ΕΧΩ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Σύμφωνα με καταγγελία που έκαναν στην paramythia-online.gr αγρότες του κάμπου Αχέροντα, ο τοπικός ΤΟΕΒ αυθαίρετα τους κόβει το νερό κυρίως όταν βρέχει με αποτέλεσμα να απειλούνται με καταστροφή εκατοντάδες στρέμματα αγροτικής παραγωγής. Όπως μας αναφέρει ο κ. Ευάγγελος Παππάς, αγρότης της περιοχής, 60.000 φυτά ντομάτας, δικής του παραγωγής, έχουν καταστραφεί μόνο τις τελευταίες μέρες λόγω έλλείψης νερού, ενώ τονίζει πως οι ταμιακές υποχρεώσεις απέναντι στον ΤΟΕΒ είναι ταχτοποιημένες. Ταυτόχρονα καταγγέλλει τον πρόεδρο του τοπικού ΤΟΕΒ για αυθαιρεσία και αδιαφορία

Για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί από εχτές από τους αγρότες της περιοχής και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ο οποίος έχει επιληφθεί του θέματος. Η paramythia-online.gr επικοινώνησε ως όφειλε με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Αχέροντα κ. Φωτίου Μιχάλη για να ακουστεί και η άποψή του, αλλα ο ιδιος προκλητικά αρνήθηκε να ακούσει οτιδήποτε αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μας έχει γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια.

Ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε ευθύνες υπάρχουν, το γεγονός είναι πως η αυταρχικότητα και η έλλειψη συνεργασίας, από οπουδήποτε και αν προκύπτει, δημιουργεί προβλήματα στον αγροτικό κλάδο της περιοχής, ο οποίος ήδη πλήττεται ένεκα της οικονομικής κρίσης. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των αγροτών, οι οποίοι στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανένας πρόεδρος πως τα μέλη των ΤΟΕΒ είναι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, οι οποίοι και εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους και το διοικητικό συμβούλιο. Οι οικονομικοί πόροι των οργανισμών προέρχονται από τις ανταποδοτικές εισφορές των μελών τους οπότε η οποιαδήποτε αυθαιρεσία των ΔΣ και των προέδρων σε βάρος των αγροτών είναι τουλάχιστον προκλητική. Ο ετήσιος προϋπολογισμός και απολογισμός των ΤΟΕΒ υπόκειται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε σχετικούς ελέγχους από την εντεταλμένη οικονομική επιθεώρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η αρδευτική εισφορά των αγροτών επηρεάζεται από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των αγροτών, το έργο των ΤΟΕΒ συνεχίζεται αφού καλύπτεται και η δαπάνη του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) για τη λειτουργία των έργων Α' Τάξης υδροδότησης των δικτύων.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί αγρότες είναι οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στους ΤΟΕΒ. Οι Οργανισμοί αυτοί, με τον τρόπο που λειτουργούν, έπαψαν πλέον εδώ και αρκετά χρόνια ν’ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Σταμάτησαν ουσιαστικά να λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων των αγροτών. Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούν τους υδάτινους πόρους αλλά και τα εγγειοβελτιωτικά έργα αποβαίνει τελικά σε βάρος των αγροτών.

Ο τρόπος διοίκησής τους πάσχει αφού είναι πασίγνωστο ότι λαμβάνονται αποφάσεις σε άδειες Γενικές Συνελεύσεις με την παρουσία ελάχιστων αντιπροσώπων.

Χαρακτηριστικό δείγμα της κακοδιαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και των διοικητικών δυσλειτουργιών είναι η ανεξέλεγκτη και άναρχη τιμολογιακή πολιτική των Τ.Ο.Ε.Β. στα αρδευτικά τέλη των κρατικών αντλιοστασίων. Οι αγρότες που τα χωράφια τους αρδεύονται από κρατικές γεωτρήσεις, χρεώνονται με τέλη στα οποία υπάρχουν τεράστιες διαφορές από περιοχή σε περιοχή.