Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η ελληνικής καταγωγής διάλεκτος της Απουλίας και η διδασκαλία της

e-mail που λάβαμε



ΗΜΕΡΙΔΑ – ΓΚΡΙΚΟ “Η ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ”
Ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ), σε συνεργασία με το Σχολείο Ελληνικών «Μέγας Αλέξανδρος» (τμήμα του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου) διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Γκρίκο : Η ελληνικής καταγωγής διάλεκτος της Απουλίας και η διδασκαλία της».
Ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) Αθηνών, μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1985, πέραν του βασικού σκοπού του αποβλέπει και στην διατήρηση συνεχούς επικοινωνίας με αποδήμους και ελληνοφώνους του εξωτερικού και στην ενίσχυση των προσπαθειών τους για την διατήρηση της προγονικής γλώσσας τους.
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του αυτής ο ΟΔΕΓ έχει ενισχύσει την διδασκαλία της Νέας Ελληνικής και της διαλέκτου (προκήρυξη διαγωνισμών, ενίσχυση βιβλιοθηκών, παροχή υποτροφιών) και έχει συμβάλει στην διατήρηση των δεσμών μεταξύ των Ελληνοφώνων Χωριών και της Ελλάδος με φιλοξενίες μαθητών και ατόμων 3ης ηλικίας, πραγματοποίηση συνεδρίων, πολιτιστικών ημερίδων κ.α.
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα στον χώρο της Νοτ. Ιταλίας, αποσκοπώντας στην διάσωση της πανάρχαιας Ελληνικής διαλέκτου (Γκρίκο), που κινδυνεύει να σβήσει, αλλά και την διάδοση της Νέας Ελληνικής στην Ελληνόφωνη Ζώνη της Απουλίας (Graecia Salentina – Σαλεντινή Ελλάδα).
Η εκδήλωση… εντάσσεται στο πλαίσιο της Εκδήλωσης «Money Show Athens ‘11», που διοργανώνεται στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2011, στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας.
Το πρόγραμμα «Pos Matome Griko» επινοήθηκε για να τονώσει το ενδιαφέρον και τη χρήση της γκρίκο, καθιστώντας εύκολη και ενδιαφέρουσα την εκμάθησή της, μέσω μιας σύγχρονης διδακτικής μεθοδολογίας, με πρωτοποριακό διδακτικό υλικό.
H ομάδα υλοποίησης του έργου αποτελείται από Ευρωπαϊκούς Εκπαιδευτικούς και Πολιτιστικούς Οργανισμούς, με μεγάλη πείρα στην ανάπτυξη παρόμοιων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, αλλά και σε διάφορες δραστηριότητες, που αποβλέπουν στην αξιοποίηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Μεσογείου. Πρόκειται για τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Μεσογειακής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ιταλία), το Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο (Ελλάδα), την ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο της Κύπρου (Κύπρος) και το Ινστιτούτο Μεσογειακού Πολιτισμού (Ιταλία).
Ημερίδα Γκρίκο: Η Ελληνικής Καταγωγής Διάλεκτος της Απουλίας και η Διδασκαλία της στο Ξενοδοχείο Χίλτον (Αθήνα) – 17.12.2011
Ημερίδα με θέμα «Γκρίκο: Η Ελληνικής Καταγωγής Διάλεκτος της Απουλίας και η Διδασκαλία της»
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 18:00 έως 21:00
Ξενοδοχείο Χίλτον, Αθήνα
Αίθουσα “Τερψιχόρη Β”
Οι βασικές θεματικές ενότητες της Ημερίδας είναι:
•Α΄ Μέρος: Παρουσίαση του προγράμματος «Pos Matome Griko»
•Β΄ Μέρος: Η γκρίκο και οι γκρεκάνοι
•Γ΄ Μέρος:«Τραγούδια και Μουσική της Κάτω Ιταλίας» με το μουσικό συγκρότημα encardia
Περισσότερες πληροφορίες:
Σχολείο Ελληνικών Μέγας Αλέξανδρος/ Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο
κα Καβάγια ή κα Δημητρακοπούλου:
Tηλ:210-8217710, Tοτ: 210-8215025, Ηλεκτρονική αλληλογραφία: alexander@bhc.gr./ sag@bhc.gr
Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας
κος Παυλάκος
Τηλ.:210 – 7718077, Tοτ: 210 – 7470463, Ηλεκτρονική αλληλογραφία : odeg@otenet.gr
http://e-griko.eu/el/static/info-day-athens.aspx
http://www.24grammata.com/?p=22329