Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Καταγγελία για ξυλοδαρμό από αστυνομικούς του Α.Τ. Πύργου

e-mail που λάβαμε


Καταγγελία για ξυλοδαρμό από αστυνομικο​ύς του Α.Τ. Πύργου
Ο Ahmed Salin είναι ο μοναδικός μάρτυρας για τη δολοφονία Κούρδου από λιμενικούς το 2009.
Καταγγελία για ξυλοδαρμό από αστυνομικούς του Α.Τ. Πύργου κάνει ένας 33χρονος Κούρδος, ο οποίος ζει και εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα. Ο ίδιος έχει την «ατυχία» να είναι ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας κατά λιμενικών υπαλλήλων που το 2009 ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου συμπατριώτη του στην Ηγουμενίτσα.
Όπως λέει ο Ahmed Salin, στις 3 Απριλίου του 2009 συνελήφθη μαζί άλλους δύο Κούρδους και έναν Αφγανό από λιμενικούς στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας χωρίς τότε κανένας τους να διαθέτει νόμιμα έγγραφα. Όπως καταγγέλλει, τη σύλληψή τους ακολούθησε άγριος ξυλοδαρμός από τους 4 λιμενικούς με αποτέλεσμα ένας από τους Κούρδους να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και τελικά να χάσει τη ζωή του.
Ο Ahmed Salin έδωσε τότε κατάθεση μαζί με τους άλλους δύο επιζώντες και αναγνώρισε στα πρόσωπα των λιμενικών τους 4 δράστες της δολοφονίας. Το δικαστήριο προσδιορίστηκε για τις 16 Δεκεμβρίου 2011 στα Ιωάννινα.
Το τελευταίο διάστημα ο Ahmed βρέθηκε στην Κρήτη ως εργάτης στο μάζεμα ελιών ενώ εντωμεταξύ είχε εκδώσει πράσινη κάρτα και διαμένει νόμιμα στη χώρα μας.
Το περασμένο Σάββατο ο Ahmed Salin ήταν στον Πύργο Μονοφατσίου και , σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, υπέστη και πάλι ξυλοδαρμό αυτή τη φορά από άνδρες της αστυνομίας οι οποίοι κλήθηκαν στο σημείο από γείτονες, που παραπονέθηκαν για διαπληκτισμούς μεταξύ μεταναστών.
Όπως λέει ο Ahmed οι αστυνομικοί είδαν από τα χαρτιά του ότι είναι μάρτυρας κατηγορίας και αυτό έπαιξε ρόλο στη συμπεριφορά τους απέναντί του.
Τόσο ο ίδιος όσο και ακόμα δύο μετανάστες κατέληξαν τραυματισμένοι στο Κέντρο Υγείας Χάρακα, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Όπως αναφέρει ο Ahmed οι αστυνομικοί δε σεβάστηκαν ούτε το επίσημο έγγραφο που διαθέτει από το νοσοκομείο Σωτηρία και πιστοποιεί το πολύ σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθώς στο παρελθόν έχει υποστεί πνευμονεκτομή.
Τελικά αφέθηκε ελεύθερος αφού δε στοιχειοθετήθηκε κατηγορία εναντίον του ενώ διέθετε όλα τα νόμιμα έγγραφα παραμονής του στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά πριν τη δίκη ο ίδιος δήλωνε αποφασισμένος να καταθέσει ώστε να πέσει φως στην υπόθεση της δολοφονίας του ομοεθνή του καθώς πλέον είναι ο μόνος μάρτυρας μετά την «εξαφάνιση» των άλλων δύο μεταναστών που είδαν το περιστατικό του 2009.
Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό του 2009 που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του Ιρακινού, κουρδικής καταγωγής, Αριβάν Οσμάν Αζίζ, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Αρχικά, οι λιμενικές αρχές είχαν υποστηρίξει ότι ο 29χρονος είχε χτυπήσει μόνος του, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψή του. Η ιατροδικαστής που εξέτασε τα τραύματά του, έκρινε ότι οι κακώσεις οφείλονταν σε επίδραση βίας, κάτι που σήμαινε ότι είτε έπεσε με το πρόσωπο στο έδαφος, είτε τον χτύπησαν σε αμβλεία επιφάνεια.
Για το συμβάν διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, το πόρισμα της οποίας υποβλήθηκε στις 15 Ιουλίου 2009, χωρίς να ρίξει φως στην υπόθεση. Όπως ανέφερε, θα έπρεπε η υπόθεση λόγω της σοβαρότητάς της να παραμείνει εκκρεμής, για να ολοκληρωθεί μετά το πέρας της ποινικής προδικασίας. Την αμέσως επόμενη μέρα, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας, Αναστάσης Παπαληγούρας, διέταξε τη διενέργεια κατά προτεραιότητα και νέας ΕΔΕ. Παράλληλα, έδωσε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η η άσκηση παράνομης βίας δεν είναι ανεκτή στο Λιμενικό Σώμα.
Μάριος Διονέλλης
πηγη :http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=51091&cid=312
http://metanastes-igoumenitsas.blogspot.com/