Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Απελευθερώθηκε στα Γιάννενα η κουκουβάγια που είχε βρεθεί τραυματισμένη

Απελευθερώθηκε στα Γιάννενα, η Tυτώ που είχε βρεθεί τραυματισμένη στο Σταυράκι
Στις 6 του Σεπτέμβρη μια κυρία τηλεφώνησε στο Δασαρχείο Ιωαννίνων επειδή βρήκε στο Σταυράκι ένα τραυματισμένο παράξενο πουλί. Ο τραυματίας κατέληξε μετά από λίγη ώρα στα χέρια των τοπικών συνεργατών της ΑΝΙΜΑ για να του παρασχεθούν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ώσπου να φτάσει στα χέρια των ειδικών στην Αθήνα.
Ήταν μια Τυτώ (Tyto alba) ή αλλιώς ανθρωποπούλι, (είδος κουκουβάγιας), ένα νυκτόβιο αρπακτικό πουλί που το καρδιόσχημο πρόσωπό του και το ανοιχτόχρωμο πτέρωμά του το κάνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Και μάλιστα ήταν το πρώτο που καταγράφηκε στα Γιάννενα, αποκαλύπτοντας την παρουσία του στο λεκανοπέδιο με το δραματικό αυτό τρόπο.
Η Τυτώ ζει στη χώρα μας όλο το χρόνο σε αγρούς, δασάκια, χωριά και σε παρυφές πόλεων. Φωλιάζει μέσα σε κουφάλες δέντρων, σε χαλάσματα αλλά και σε στάβλους ή στέγες σπιτιών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους ανθρώπους, καθώς τρέφεται κυρίως με τρωκτικά.
Η ιατρική γνωμάτευση δήλωσε συντριπτικό κάταγμα βραχιονίου, πιθανώς από τροχαίο. Έγινε ενδομυελική ήλωση (κοινώς μπήκε ένα καρφί στο φτερό εσωτερικά) σε συνδυασμό με εξωτερική στερέωση πάλι με ήλους, από τον κτηνίατρο και μέλος του ΔΣ της ΑΝΙΜΑ Αχιλλέα Ακρίβο. Η ασθενής έμεινε ένα μήνα στην εντατική. Μετά την αφαίρεση του ήλου, μεταφέρθηκε στον χώρο επανένταξης για να αντιμετωπίσει την αγκύλωση της φτερούγας.
Όταν αποθεραπεύτηκε πήρε πάλι το δρόμο της επιστροφής για τα Γιάννενα, ταξιδεύοντας σε ένα χαρτόκουτο ξανά με το λεωφορείο. Απελευθερώθηκε από τους συνεργάτες της ΑΝΙΜΑ στα Γιάννενα, στις 15 του Δεκέμβρη στις 11:30, έξω από τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2011/12/t.html