Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Νέα δεδομένα στα πλωτά της λίμνης Ιωαννίνων

e-mail που λάβαμε


Βάσεις για νέα δεδομένα στα πλωτά της λίμνης
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 11:02
Η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκίνησε τη διαβούλευση για τις νέες άδειες
Στις 27 Ιουλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου είχε κάνει το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των πλωτών μέσων στη λίμνη των Ιωαννίνων. Είχε αποφασίσει για την ακρίβεια την αύξηση κατά τρεις των αδειών για τουριστικούς πλόες στον Αχέροντα, αλλά και μέχρι τρεις για επιβατικούς και τουριστικούς πλόες στη λίμνη Παμβώτιδα. Η παράλληλη υποχρέωση που ετίθετο ρητά ήταν να χρησιμοποιήσουν σταδιακά και τα υπάρχοντα μέσα νέες τεχνολογίες.
Τότε η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ήταν έντονη γιατί εμπλέκονταν και το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων με τις άδειες, θέμα που ήταν σε έξαρση για τους ταξιτζήδες, ενώ είχαν τεθεί από την αντιπολίτευση και πολλά ζητήματα οικολογικής προστασίας των υδάτων από τα πλωτά μέσα.
Χτες έγινε το δεύτερο βήμα αφού συνεδρίασε για πρώτη φορά η αρμόδια Γνωμοδοτική Υπηρεσία, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ι. Καραμπίνα, τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων (Διευθύνσεις, ΕΟΤ κ.α) αλλά και εκπροσώπους του Φορέα της λίμνης και των Λεμβούχων της λίμνης.
Η συνάντηση αυτή δεν μπορούσε παρά να είναι διερευνητική κι έτσι εξετάστηκε το τι προβλέπει η παλαιότερη κανονιστική απόφαση αλλά και η ισχύουσα Διαχειριστική Μελέτη για τη λίμνη. Έγινε όμως σαφής η πρόθεση της Περιφέρειας να αλλάξει την εικόνα, να προσθέσει δηλαδή τόσο στους συγκοινωνιακούς πλόες όσο και τους τουριστικούς που πιθανά σχεδιαστούν, νέα δεδομένα με πλωτά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αλλά και με ανέσεις για τους επιβάτες.
Η άποψη του Φορέα Διαχείρισης παρέμεινε αρνητική πάντως για νέες άδειες, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα της λίμνης, όχι μόνο για συγκοινωνιακά μέσα αλλά και για κάθε είδους πλωτό (πχ στη λίμνη πέφτουν ακόμα και τζετ σκι, ενίοτε!).
Στο περιφερειακό συμβούλιο του Ιουλίου, για τη χρήση νέων τεχνολογιών για την κίνηση των πλοιαρίων, ο Περιφερειάρχης, κ. Καχριμάνης είχε πει: «Υπάρχουν δύο τρόποι να βοηθήσουμε: Ή να αλλάξουν σκάφη, ή μηχανές. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ζητηθεί η δημιουργία ειδικού καθεστώτος μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε να επιδοτηθούν οι ιδιοκτήτες τους για αλλαγή μηχανών».
Σήμερα βέβαια, εν μέσω κρίσης, δεν είναι εύκολες οι επενδύσεις σε νέα μέσα. Και η κίνηση ακόμα σήμερα είναι πεσμένη, κάτι που πιθανά να κρατήσει πίσω τις αιτήσεις για νέες άδειες. Αυτό όμως θα φανεί κι όταν θα είναι έτοιμη η προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το θέμα σε αυτή τη συγκυρία είναι να μπουν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό των πλόων στη λίμνη.
Πηγη
http://www.ioannina24.gr/%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B1/%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CF%89%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82.html