Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Tιμήθηκε χθες στα Γιάννενα η επέτειος του Πολυτεχνειου

Τιμήθηκε χθες στα Γιάννινα η 38η επέτειος
Μικροεπεισόδια και… παρατράγουδα στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
Σε ήρεμο κλίμα χθες το απόγευμα η πορεία…

Διαφορετικοί από εκείνους του παρελθόντος ήταν οι φετινοί εορτασμοί και στα Γιάννινα για την 38η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Κι αυτό γιατί οι εκδηλώσεις σημαδεύτηκαν από αρκετά ήπια, ευτυχώς, επεισόδια και κάποια… παρατράγουδα.
Οι επίσημες εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το πρωί με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Πολυτεχνείου, στην οδό Δομπόλη, κοντά δηλαδή στο παλιό Πανεπιστήμιο. Παρόντες εκεί ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο γενικός διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Θανάσης Τζάρος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη, εκπρόσωποι φορέων και εκπαιδευτικών σωματείων, μέλη πανεπιστημιακών παρατάξεων και λίγες δεκάδες φοιτητές.
Λίγο πριν την κατάθεση στεφάνων μέλη της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων συγκεντρώθηκαν στο χώρο κρατώντας πανό και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Όταν άρχισε η διαδικασία, φοιτητές γιούχαραν τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν, καθήμενοι μπροστά από το Ηρώο, να εμποδίσουν την προσέγγιση σ’ αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν επιχείρησαν να αφήσουν στεφάνια στο μνημείο μέλη της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ. Οι φοιτητές δεν τους το επέτρεψαν, αρπάζοντάς τους τα στεφάνια απ’ τα χέρια! Σημειώθηκαν μάλιστα και κάποιες φραστικές αντεγκλήσεις.
Η απογευματινή πορεία
Στο μεταξύ, χωρίς επεισόδια πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα πορεία και συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης από φοιτητές, σωματεία, μέλη του ΠΑΜΕ, αριστερών οργανώσεων κ.α.
Υπό τον φόβο πρόκλησης επεισοδίων υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, γύρω από το Αστυνομικό Μέγαρο, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/8509









Γιάννενα 17Ν
από *** 22:27, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Πορεία 17 Νοέμβρη
Στην πρωινή κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για το πολυτεχνείο είχαν συγκεντρωθεί κάπου 50 φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι του παν/μίου. Στην αρχή γιούχαραν τους φορείς που κατέθεταν (δήμαρχο, περιφεριάρχη και λοιπούς) και στη συνέχεια απέκλεισαν το μνημείο μη επιτρέποντας σε πασπ, δαπ, κυπριους φοιτητες να καταθέσουν τα στεφάνια τους.
Η πασπ θύμωσε τόσο πολύ που δεν κατέβηκε στην απογευματινή πορεία με δικό της μπλοκ, αλλά κρύφτηκε στο φοιτητικό μπλοκ. Κατέβηκε ένα μαζικό φοιτητικό μπλοκ από τους συλλόγους των μηχανικών υλικών, βιολογικών εφαρμογών και ΤΕΙ. Ακολουθούσαν κι άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι (είδα της πληροφορικής και ένα μπλοκ φοιτητών ιατρικής). Από πίσω τους ήταν το αναρχικό μπλοκ με κατίμαυρο πανώ. Ακολουθούσαν τα σωματεία (ΝΑΡίτες κυρίως) και κομματικές οργανώσεις. Η πορεία είχε πάνω από 1000 άτομα, τα μεγαλύτερα μπλοκ ήταν το φοιτητικό. Οι αστυνομικοι αν και πάρα πολλοί (διμοιρίες από πίσω και μέσα σε στενά καθώς και αρκετοί ασφαλίτες) έμειναν σε απόσταση. Σε ορισμένες στιγμές υπήρχε καλός παλμός από συνθήματα, αλλά γενικότερα κηδεία για άλλη μια φορά.
Το ΚΚΕ ξεκινούσε πορεία απο άλλο σημείο της πόλης (δημαρχείο) και από ότι έμαθα είχε γύρω στα 500 άτομα.
μια διορθωση
από * 23:24, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011
οσον αφορα το ΠΑΜΕ το συνολο των διαδηλωτων του δεν ξεπερνουσε τους 200 (περασα απο το σημειο και τους ειδα)
καθε φορα οι ιδιες υπερβολες για τα νουμερα
L.A, L.A fuck the U.S.A
από πορευόμενος 0:04, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011
Χίλια άτομα?
Είπαμε να μην υπερβάλουμε με τα νούμερα αλλά είμασταν οι διπλάσιοι τουλάχιστον.
Σαφώς περισσότεροι από πέρυσι. Οταν η κεφαλή πέρναγε το δικαστικό, η ουρα βρισκόταν στο σεράι.
Οσον αφορά το ΚΚΕ, πέρασα και εγώ από εκεί λίγο πριν ξεκινήσουν και τους υπολογίζω σε 400 με 500.
Οσόν αφορά παλμό κλπ υποτονικά ως ψόφια.
athens indymedia




από εφημερίδα ΠΡΙΝ 20/11/2011
Στα Γιάννενα, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν πάνω από 3.000 άτομα, ενώ η πορεία που πραγματοποιήθηκε ήταν μαχητική μαζική και αντικυβερνητική. Οι διαδηλωτές συγκρότησαν μία από τις πιό συμπαγείς και αποφασιστικές πορείες των τελευταίων ετών. Την πορεία οδήγησε το μπλοκ των καταλήψεων και συνελεύσεων του πανεπιστημίου, με πάνω από 1.000 φοιτητές, ενώ μαζικά ήταν και τα μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων. Τρεις σχολές στο ΑΕΙ καθώς και στο ΤΕΙ στα Γιάννενα είχαν πάρει απόφαση στις φοιτητικές συνελεύσεις για κατάληψη τη μέρα της επαιτείου. Στην πορεία κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της συγκυβέρνησης καθώς και του νόμου Διαμαντοπούλου, με ιδιαίτερες αιχμές για την κατάργηση του ασύλου και την ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Από τα πιό χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν ήταν το γνωστό πιά "η χούντα δεν τελείωσε το 73", "κάτω τα χέρια από το άσυλο" κ.α. Νωριτερα οι κτηνοτρόφοι πήγαν στη Δωδώνη και κατέλαβαν τα γραφεία της διοίκησης, ξανά, ζητώντας καλύτερες τιμές για το γάλα και να τους καταβληθεί το πριμ εκκαθάρισης. Το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση την ίδια ώρα στο δημαρχείο Ιωαννίνων.