Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

e-mail που λάβαμε

(συνέχεια από τα προηγούμενα e-mail μέχρι χθες)


25/10/2011




ΙΓΜΕ: «Αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για κατά παραγγελία ‘έρευνα’»
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11582:-l-------r&catid=36:top-news Οκτ 23 |07:59 πμ

Συνέντευξη με τον Δ. Παπανίκο, πρόεδρο των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ της Πρέβεζας
Στον Γ. Παπαχριστοδούλου - Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των Ιωαννίνων.

Αφού πρώτα απαξιώθηκε (μείωση χρηματοδότησης, δίμηνες συμβάσεις, μπλοκάκια), σήμερα, ο βασικός πυλώνας της έρευνας του γεωλογικού δυναμικού της χώρας, απαραίτητος για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, την έρευνα του υδάτινου δυναμικού, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), οδηγείται ουσιαστικά στο κλείσιμο. Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, όπως μας εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Διονύσης Παπανίκος, γεωλόγος – γεωφυσικός μηχανικός και πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής του Συνδικάτου εργαζομένων στην Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου του ΙΓΜΕ στην Πρέβεζα.
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα εξής: από τη μία η πληροφορία ότι ιδιώτες εποφθαλμιούν για να αρπάξουν όλα τα στοιχεία όλων των ερευνών για το γεωφυσικό δυναμικό της χώρας τις οποίες έχει κάνει το Ινστιτούτο από τη δεκαετία του ’40 και αποτελούν πλούτο της ελληνικής κοινωνίας κι από την άλλη, το ενδεχόμενο με την κατάργηση του ΙΓΜΕ βασικές έρευνες για φαινόμενα όπως οι κατολισθήσεις που μας αφορούν εδώ στην Ήπειρο, να αποτελέσουν αντικείμενο κερδοσκοπίας με το κόστος να το πληρώνει η Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση οι πολίτες.

-Για ποιον λόγο συγχωνεύεται και ουσιαστικά καταργείται το ΙΓΜΕ;
Αρχικά το ΙΓΜΕ, κατά την κυβέρνηση, δεν καταργείται. Συγχωνεύεται κατά το ήμισυ του προσωπικού του με άσχετους οργανισμούς (ΚΑΠΕ κλπ.) με παράλληλη κατάργηση όλων των περιφερειακών του μονάδων (Πρέβεζα, Τρίπολη, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ρέθυμνο). Το υπόλοιπο του προσωπικού του βγαίνει στην νέα μορφή απόλυσης που λέγεται εργασιακή εφεδρεία. Με άλλα λόγια, απλά διαλύεται. Μια διάλυση που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς σε άλλες χώρες τέτοιου είδους αναπτυξιακά εργαλεία, σε καιρό μάλιστα κρίσης, όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται. Ακυρώνεται ταυτόχρονα ο ρόλος του ως ερευνητικό κύρια ίδρυμα. Ίσως εδώ είναι και ο λόγος διάλυσης του. Απελευθερώνεται το πεδίο για είσοδο ιδιωτικών μελετητικών γραφείων (ελληνικών ή ξένων) τα οποία θα εκτελούν «έρευνα» κατά παραγγελία. Και φυσικά θα εξάγουν τα συμπεράσματα τους σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιταγές των εντολοδόχων τους. Είναι προφανείς οι επιπτώσεις στην ποιότητα, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων.

-Τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει στα δημόσια πράγματα και ειδικά στην Ήπειρο; Και τι συνέπειες θα έχει στο δημόσιο συμφέρον η συγχώνευση;
Βέβαια ο ρόλος του ΙΓΜΕ δεν σταματάει μόνο στην έρευνα. Είναι ουσιαστική και διαχρονική η συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας. Η ανακάλυψη των λιγνιτικών κοιτασμάτων (Πτολεμαΐδας, Μεγαλόπολης, Δράμας, Φλώρινας κ.α.) είναι η βάση της ενεργειακής αυτάρκειας και ανάπτυξης της χώρας εδώ και πολλά χρόνια και το βασικό «φαγητό» των θερμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ. Η επικείμενη ανάπτυξη ερευνών στην περιοχή μας για υδρογονάνθρακες σε προγενέστερες κοιτασματολογικές και γεωλογικές έρευνες του ΙΓΜΕ στην περιοχή θα βασιστούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γεωθερμικά πεδία. Παράδειγμα το γεωθερμικό πεδίο της Άρτας (για να μη πάμε μακριά) ανακαλύφθηκε από το ΙΓΜΕ πριν λίγα μόλις χρόνια και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης. Καταλαβαίνετε τις επιπτώσεις της εκμετάλλευσης του για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Και ας μείνουμε στην περιοχή μας. Στους γεωλογικούς χάρτες του ΙΓΜΕ βασίζεται κάθε νέο δημόσιο ακόμη και ιδιωτικό έργο. Χαράξεις δρόμων, μεγάλα τεχνικά έργα, θεμελιώσεις κ.α. Η αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων (κατολισθήσεις κλπ.) των τόσο συχνών στην Ήπειρο, γίνεται σε διαχρονική βάση με την ουσιαστική συμβολή του ΙΓΜΕ.
Η συμβολή του ΙΓΜΕ της Πρέβεζας στην αντιμετώπιση πολλών και διαφορετικών περιβαλλοντικών προβλημάτων έδωσε λύσεις σε αντίστοιχα προβλήματα με παράλληλη ανακούφιση από τους κινδύνους για το περιβάλλον. Μελέτες αποκατάστασης ΧΑΔΑ, ίδρυσης κοιμητηρίων, διαχείρισης υγρών και στερεών απόβλητων είναι κάποια παραδείγματα. Η επίλυση προβλημάτων υδροδότησης οικισμών, η παρακολούθηση της ποσότητας και κύρια της ποιότητας των γλυκών νερών της Ηπείρου (πόσιμων και όχι μόνο), τα εμφιαλωτήρια της περιοχής είναι μερικές από τις δραστηριότητες της υδρογεωλογίας και του άριστα εξοπλισμένου και διαπιστευμένου χημείου του παραρτήματος Πρέβεζας.
Η ανάδειξη τέλος του γεωπάρκου Βίκου Αώου στο πατριμόνιο της UNESCO δίνει μια άλλη ώθηση στην τουριστική (και όχι μόνο) ανάπτυξη της περιοχής της Ηπείρου. Και ας μην υποβαθμίσουμε το γεγονός της στέγασης σε ιδιόκτητο και ειδικά κατασκευασμένο και εξοπλισμένο για τις ανάγκες λειτουργίας του ΙΓΜΕ κτίριο στην Πρέβεζα. Κτίριο που κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε μέσα από το Β’ ΚΠΣ.

-Στην πάροδο των χρόνων το ΙΓΜΕ έχει συσσωρεύσει τεράστια τεχνογνωσία για τον γεωφυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας. Σχετίζεται η συγχώνευση του με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των πάντων;
Η όντως τεράστια συσσωρευμένη τεχνογνωσία του ΙΓΜΕ τόσο πανελλαδικά όσο και ειδικότερα στην περιοχή μας δυστυχώς χάνεται με την διάλυση του. Αντί να ενισχυθεί (όπως χρόνια τώρα ζητάει του συνδικάτο μας) με νέο κόσμο, επιστήμονες και λοιπό προσωπικό, έτσι ώστε να υπάρξει μια συνέχεια στην τεράστια αυτή συσσωρευμένη γνώση βλέπουμε εδώ και καιρό να αφήνεται στην τύχη του, να «μαραζώνει». Από 1300-1400 εργαζόμενους που είχε κάποτε δεν απέμειναν σήμερα παρά μόνο 385. Και αυτοί με μέσο ηλικιακό όρο τα 58-60 χρόνια. Το παράρτημα Ηπείρου από 90 εργαζόμενους που είχε κάποτε έχει μείνει σήμερα με μόνο 11. Αυτό ξεκίνησε από την εποχή του ’90 όταν μέσω μετατάξεων άρχισε η πρώτη αποδυνάμωση. Επί υπουργίας της κας Β. Παπανδρέου. Από τότε δεν έγινε καμιά νέα πρόσληψη προσωπικού. Φαίνεται ότι το σχέδιο διάλυσης του είχε βαθιές ρίζες στο χρόνο με την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Επομένως, η διάλυση του ΙΓΜΕ δένει άμεσα με τον κύκλο των ιδιωτικοποιήσεων και την διάλυση κάθε δημόσιου και κοινωνικού που προωθεί η κυρίαρχη πολιτική.

-Έχει επανειλημμένα καταγγελθεί υποστελέχωση, αλλά και υποχρηματοδότηση του Ινστιτούτου. Αυτό έγινε σκόπιμα; Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται πως η διάλυση του ΙΓΜΕ οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση το έβαλε στο μάτι του κυκλώνα επειδή αρνήθηκε να συναινέσει στην παραχώρηση του έργου σε ιδιώτες;
Για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση μιλήσαμε πριν. Είναι τα βασικά εργαλεία για την διάλυση του Ινστιτούτου. Το ΙΓΜΕ συμμετείχε σε όλα τα μέχρι σήμερα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης. Για το ΕΣΠΑ έχει προγραμματίσει (και του έχουν εγκριθεί) έργα συνολικού ύψους πάνω από 20 εκ. ευρώ. Όσο για το λόγο που μπήκε στο μάτι του κυκλώνα είπαμε ότι δεν μπήκε τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό. Φυσικά και στην πορεία του (πάνω από 60 χρόνια τώρα) κάποια από τα συμπεράσματα των μελετών του μπορεί να ενόχλησαν ή και να εμπόδισαν συμφέροντα. Από αυτά που κατά καιρούς λυμαίνονταν και λυμαίνονται την χώρα μας. Ντόπια και ξένα. Παραδείγματα υπάρχουν.

-Βλέπουμε ήδη μηνύματα συμπαράστασης από τους τοπικούς φορείς σε όλη την Ήπειρο. Πώς σχεδιάζετε να αντιδράσετε;
Το συνδικάτο εργαζομένων ΙΓΜΕ αντιδρά χρόνια τώρα στην από καιρού σχεδιασμένη συρρίκνωση του Ινστιτούτου. Στα τελευταία βάρβαρα μέτρα αντέδρασε ακαριαία. Με κινητοποιήσεις, καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συναντήσεις με υπουργούς κλπ. Παράλληλα πρωτοστάτησε στην δημιουργία συντονιστικού των σωματείων που πλήττονται άμεσα από την τελευταία επίθεση. ΕΡΤ, ΟΣΚ, ΕΟΜΜΕΧ, κ.α. Η αντίσταση στη λαίλαπα συνεχίζεται.
Είναι παρήγορο και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όντως όλοι σχεδόν οι τοπικοί φορείς- η Περιφέρεια, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού (Δήμοι και Περιφερειακές Ενότητες), η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, εργατικά κέντρα, κοινωνικοί , πολιτιστικοί και οικολογικοί φορείς, αλλά και απλοί πολίτες) συμπαραστέκονται με ψηφίσματα και εκδηλώσεις αλληλεγγύης αναγνωρίζοντας την προσφορά και το τεράστιας σημασίας έργο του ΙΓΜΕ στην ανάπτυξη και προστασία της περιοχής μας. Για να μη μιλήσουμε για την διεθνή αλλά και πανελλήνια έκφραση αλληλεγγύης (από φορείς και τον επιστημονικό κόσμο) που έχει εκδηλωθεί.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ








Την επέτειο του ''ΟΧΙ'' γιορτάζει ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης​ την Πέμπτη 27/10/11 στο Δημοτικό θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης στις 19.30





26/10/2011







Δήλωση Γιάννη Βέλλη, εκπροσώπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Νομό Θεσπρωτίας:
"Δυστυχώς οι αποφάσεις της διορισμένης Γενικής Γραμματέως "αποκεντρωμένης διοίκησης" για μια ακόμη φορά δεν συμπίπτουν με αυτές της Θεσπρωτίας, τόσο σε επίπεδο φορέων & τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των Θεσπρωτών. Η έγκριση χωροθέτησης ασφαλτικών στη λωρίδα Σαγιάδας είναι καταδικαστέα και θα μας βρει απέναντι, μαζί με όλες τις υγιείς δυνάμεις που ενδιαφέρονται για το μέλλον του νομού και των κατοίκων του. Όταν η κεντρική εξουσία με τους εκπροσώπους της δεν λειτουργεί για το κοινό καλό της περιοχής ευθύνης της είναι καλύτερα να αποχωρεί..."
http://thesprotia.pblogs.gr/






29/10/2011








Oι Ηπειρώτες της Ηλιούπολης γιόρτασαν την επέτειο του ΟΧΙ.
Οι Ηπειρώτες της Ηλιούπολης, δεν ξεχνούν την συνεισφορά και προσφορά των προγόνων τους, στην επίτευξη του θαύματος του 40 και της απόδειξης ότι η Ελληνική, αλλά και η Ηπειρώτικη ψυχή, δημιουργεί νέους Μαραθώνες.
Και το απέδειξαν με την μαζική τους συμμετοχή και στο να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, στην Μεγάλη Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου της πόλης της Ηλιούπολης, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου το βράδυ.
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, ένας από τους πιό δραστήριους αποδημικούς Συλλόγους της Αθήνας, με πλούσια πολιτιστική δράση αλλά και προσφορά στην ανάδειξη της κουλτούρας και παράδοσης της πατρώας γης, για μία ακόμη φορά, πανηγυρικά, τίμησε το ΟΧΙ του λαού μας στον Ιταλό επιδρομέα και την μεγάλη συνεισφορά του Ηπειρώτικου λαού και ειδικά της Ηπειρώτισσας γυναίκας, που υπερέβαλαν εαυτούς, για να αποδείξουν αυτό που έχει καταγραφεί στο υποσυνείδητο των Ευρωπαικών λαών, ότι ''Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν Ήρωες, αλλά οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες''.
Ο δραστήριος δε Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Σπέγγος με την ενεργή συνεισφορά του, απέδειξε και φέτος, με την βοήθεια όλων των μελών του Δ.Σ., ότι, η καθιερωμένη αυτή εκδήλωση κάθε χρόνο, θα γίνεται και καλύτερη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίας τους, ο πανσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, ενεργό μέλος του Συλλόγου και θερμός Ηπειρώτης και Ηπειρολάτρης, ο πανσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, καταγόμενος από την Αγία Μαρίνα Κονίτσης, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλλασόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, εκπροσωπώντας την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, ο πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης Ευάγγελος Αναγνώστου, το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων της περιοχής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας Γρηγόρης Ζάγκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού Βαγγέλης Βάσιος και οι Πρόεδροι των τοπικών Συλλόγων αποδήμων Κρητών, Κεφαλληνίων, Λευκαδιτών και Ρουμελιωτών.
Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, Νίκο Σπέγγο, που αφού ευχαρίστησε όλους που παρεβρέθηκαν στην ''γιορτή μνήμης'' όπως απεκάλεσε την εκδήλωση αυτή και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, αναφερόμενος, παράλληλα, στην αναγκαιότητα διατήρησης και ανάδειξης της Ηπειρωτικής κληρονομίας, αλλά και υπενθύμισης της προσφοράς του Ηπειρωτικού λαού διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, διαδέχθηκε στο βήμα, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλλασόπουλος, που στην σύντομη βιωματική ομιλία του, αναφέροντας την προσφορά των οικογενείων, της δικής του, αλλά και της Ηπειρώτισσας συζύγου του, με καταγωγή από το Πέτα Άρτας και τους Κτιστάδες, κατέδειξε τον ηρωισμό του λαού μας, τόσο στο Έπος του 40, όσο και στο Έπος της μετέπειτα Εθνικής Αντίστασης, στην οποία συμμετείχε σύσσωμος ο Ελληνικός λαός, κύρια μέσω των αντάρτικων οργανώσεων ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, που δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία, όπως είπε, ''έπρεπε να περάσουν 40 χρόνια για να αναγνωρίσει, όταν άλλοι Ευρωπαικοί λαοί, προσπαθούν ακόμη και σήμερα να προωθήσουν ανύπαρκτα γεγονότα ως ιστορικές στιγμές αντίστασης τους, κατά των Γερμανών κατακτητών''.
Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Κώστας Κωνής, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού επιβράβευσε τον Σύλλογο και τον Πρόεδρο Νίκο Σπέγγο και την πλούσια πατριωτική και πολιτιστική προσφορά τους, αναφέρθηκε στην τιτάνια εισφορά των Ηπειρωτών για να αποκρουστεί ο Ιταλός εισβολέας,- αναφέρθηκε ειδικά στο εθελοντική προσφορά των γυναικών της Ηπείρου, που ''ζαλώθηκαν'' για να μεταφέρουν στους ώμους τους πολεμοφόδια και τρόφιμα στους στρατιώτες του Μετώπου, στα δύσβατα Ηπειρωτικά βουνά- αλλά και στην μετέπειτα Εθνική Αντίσταση του λαού και ειδικά των Ηπειρωτών κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών, αναδεικνύοντας την ύπαιθρο της Ηπειρωτικής γης, ως το κύριο σημείο αντίστασης και αγώνα, και πληρώνοντας έτσι το τίμημα με θανάτους και καταστροφές χωριών, όπως το Κομμένο Άρτας, οι Λιγγιάδες Ιωαννίνων, η Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων, η Παραμυθιά, η Κρυοπηγή Πρέβεζας και άλλα. Κλείνοντας την σύντομη ομιλία του ο Κώστας Κωνής, είπε, ότι η Ήπειρος απέδειξε εν τοις πράγμασι και τον 20ο αιώνα, ότι αυτό που λεγόταν τον 18ο και 19ο αιώνα, ''Ηπειρος πρώτη στ' άρματα, στα γρόσια και τα γράμματα'' ισχύει και ότι το αίμα 2.000 και πλέον αμάχων Ηπειρωτών, της κατοχικής περιόδου, ζητάει δικαίωση τόσο από την πολιτισμένη Ευρώπη, με την καταβολή επιτέλους των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, όσο και από την Ελληνική Πολιτεία, με το να γιορτάζεται η Επέτειος του Έπους του 40 στους φυσικούς χώρους όπου χύθηκε το αίμα των Ελλήνων, στην Ήπειρο δηλαδή, τα Γιάννενα και το Καλπάκι. Γιαυτό είπε, καταλήγοντας, πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε σαν διαδικασία βάσης από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Περιστερίου και από τους άλλους Συλλόγους με την υποβολή υπομνημάτων τόσο στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και τους άλλους φορείς και θα κορυφωθεί με την διοργάνωση ειδικής συνδιάσκεψης απο την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία το επόμενο χρόνο.
Τον πανηγυρικό της ημέρας, για το Έπος του 40 και την συνεισφορά των Ηπειρωτών και των Ηπειρωτισσών, στον αγώνα κατά των Ιταλών επιδρομέων, αλλά και στα μετέπειτα χρόνια της παλλαικής Εθνικής Αντίστασης, εκφώνησε ο Ηπειρώτης φιλόλογος εκπαιδευτικός και ενεργό μέλος του Συλλόγου Λάμπρος Γούμενος, που καθήλωσε τους ακροατές με τον πλούσιο περιεχομένου και νοημάτων μεστό λόγο του. Καταλήγοντας ο κ. Γούμενος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα συσπείρωσης και σήμερα, μιά περίοδο που η χώρα μας και ο λαός είναι σε δύσκολη θέση, λόγω της οικονομικής κρίσης, που θα την ξεπεράσουμε, όπως είπε, γιατί ο Έλληνας είναι μαθημένος στα δύσκολα και έχει μάθει να αγωνίζεται και να παλεύει και το έχει αποδείξει και σε ποιό αντίξοες συνθήκες.
Στη συνέχεια, μέλη του Συλλόγου απήγγειλαν ποιήματα επετειακού περιεχομένου και έπαιξαν σκετς τα δε χορευτικά του Συλλόγου, το εφηβικό και των ενηλίκων, χόρεψαν Ηπειρώτικους χορούς, κατενθουσιάζοντας τους παρευρισμόμενους για την αρτιότητα των εκτελέσεων τους.
Και φυσικά, επειδή ήταν μιά καθαρά Ηπειρώτικη εκδήλωση, θα ήταν αδιανόητο να μην προσφερόταν στους παρευρισκόμενους με τη λήξη της εκδήλωσης ηπειρώτικα εδέσματα και πίτες, με την συνοδεία τσίπουρου, που κατασκεύασαν και έψησαν εθελοντικά οι γυναίκες μέλη του Συλλόγου.
Και του χρόνου.





31/10/2011








http://www.avrioepirus.gr/
Τοποθετήσεις της παράταξης στις ψηφοφορίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης (26-10-2011)
ΕΚΤΟΣ Η.Δ.
1. Ασφαλτικά Σαγιάδας
ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ της παράταξης για άμεσες ενέργειες α) Καταγγελία της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης β) Αίτημα άμεσης ανάκλησής τους και γ) Προσβολή τους με Δικαστικές ενέργειες.
2. Στα υπόλοιπα εκτός Η.Δ. θέματα ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ πλην της Προγραμματικής ΣΜΑ όπου η ψήφος της παράταξης είναι ΛΕΥΚΗ λόγω απουσίας εισήγησης και συγκεκριμένων στοιχείων σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα του θέματος.
ΘΕΜΑΤΑ Η.Δ.
1. Επικύρωση αποφάσεων 8ου Πρακτικού της έκτακτης Συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου
ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ λόγω μη νόμιμης σύγκλησης της προηγούμενης συνεδρίασης της Επιτροπής
2. Έγκριση συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση Τελ Αβιβ για το χρονικό διάστημα 1-2/11/2011
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ διότι δεν πρόκειται για έκθεση τουριστικής προβολής αλλά κτηματομεσιτικής κερδοσκοπίας (real estate). Ο προβληθείς λόγος περί «επαφής» με τους Ηπειρωτικής καταγωγής Ισραηλινούς πολίτες μπορεί να επιδιωχθεί πολύ πιο αποτελεσματικά με συγκεκριμένες κινήσεις εκτός της συγκεκριμένης έκθεσης. Επιπλέον η εισήγηση αναπαράγει το αντιδραστικό ιδεολόγημα του στρατηγικού άξονα «Ισραήλ – Ελλάδα – Κύπρος»
3. Έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά το έργο: « Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α .Δήμων Περιφερειακών Ενοτήτων»
ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ της διαφωνίας με την αναγκαιότητα πρόσληψης Τεχνικού Συμβούλου
4. Έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΣΥΔΚΛΙ καθώς και τους όρους της προγραμματικής Σύμβασης, για την ένταξη και υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Αξιοποίηση Γεώτρησης Γ3 Λογγάδων» ως υποέργο της πράξης «Ύδρευση Τ.Δ. Δήμου Παμβώτιδας – Β Φάση» που είναι ενταγμένο στη Θεματική Προτεραιότητα / Κατηγορία Πράξης 1.1 Διαχείριση και Διανομή Ύδατος (Πόσιμο νερό) 1.2.Κατασκευή βελτίωση και αναβάθμιση Εξωτερικών Δικτύων Ύδρευσης κωδ. 45, Άξονας Προτεραιότητας Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013 που υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου.
ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
5. Έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά την υλοποίηση του Προγράμματος : « Παρακολούθηση τοξικού φυτοπλαγκτού στον Αμβρακικό»
ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
6. Έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Ταμείου Διαχείρισης πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά το έργο: « Προκαταρκτικές αρχαιολογικές εργασίες εν όψει των εργασιών αποκατάστασης του μεγάλου θεάτρου Νικόπολις»
ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
7. Έγκριση παραχώρησης προς χρήση του λατομείου στη θέση «ΜΥΛΟΙ» της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας για την εκτέλεση του έργου: « Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας – Γ1 Φάση» με απευθείας εκμίσθωση κατ’ εξαίρεση στην ανάδοχο εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε.
ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟΣ διότι α) δεν είναι γνωστή η άποψη του Δήμου Ηγουμενίτσας και κυρίως β) δεν προσδιορίζεται το ύψος της εγγυητικής επιστολής του αναδόχου για την αποκατάσταση του λατομείου, με δεδομένο ότι οι προηγούμενοι χρήστες του εργολάβοι της Εγνατίας παραβίασαν την υποχρέωσή τους για αποκατάσταση
8. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πτηνοσφαγείου –τυποποιητήριου , που λειτουργεί στην Τοπική Κοινότητα Ροδοτοπίου -, Δημοτικής Ενότητας Ζίτσας, Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (Α.Π.Σ.Ι.) «Η ΠΙΝΔΟΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ διότι δεν είναι γνωστή η άποψη του Δήμου Ζίτσας
9. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ Ι», ισχύος 50 MW στη θέση «Κρανιές – Καραβαμιά – Έλατος» και συνοδά αυτού έργα, στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ A.E.
10. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 2», ισχύος 50 MW στη θέση «Αγραχλαδιά –Πρ. Ηλίας – Πέτρα Χάιδως- Διαβολορράχη- Τούρλα- Πρ. Ηλίας» και συνοδά αυτού έργα, στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ A.E.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ 9 ΚΑΙ 10 (ΚΟΙΝΗ ΨΗΦΟΣ ΚΑΘΩΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΡΓΟΥ) διότι πρόκειται για τεράστια επέμβαση 50 συνολικά ανεμογεννητριών, ύψους 160 μέτρων η καθεμία, στην κορυφογραμμή του Κασιδιάρη, χωρίς μάλιστα να έχει συνταχθεί Ορνιθολογική Μελέτη. Γενικότερα επισημαίνει ότι α) από την Ήπειρο διέρχεται ένας από τους σημαντικούς διαδρόμους των αποδημητικών πτηνών β) σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, χωρίς η Ήπειρος να φημίζεται για τους ανέμους της, έχει κατατεθεί μια πλημμυρίδα 45 αιτήσεων για αιολικά πάρκα
11. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Μηχανολογική επέκταση βιομηχανίας εμφιάλωσης νερού , η οποία εδρεύει και λειτουργεί στη θέση «Φτέρη» της Τ.Κ. Περιβλέπτου, Δ.Ε. Περάματος, Δήμου Ιωαννιτών , με αιτούμενη αύξηση της απόληψης νερού από τις δύο υπάρχουσες γεωτρήσεις (από 52.000μ3/έτος σε 400.000μ3/έτος), τροποποίηση του εμβαδού του γηπέδου και αλλαγή ως προς την επωνυμία της μονάδας.». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ διότι α) η ιδιωτικοποίηση των αποθεμάτων του πόσιμου νερού συνιστά λεηλασία του φυσικού πλούτου και απειλεί την επάρκεια των δημοσίων δικτύων β) η ζητούμενη αύξηση των αντλούμενων ποσοτήτων κατά 770 % δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα λίγο πριν από την ολοκλήρωση των μελετών για το Διαχειριστικό Σχέδιο του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου και καταργεί κάθε διαδικασία ορθολογικού σχεδιασμού και δημόσιου ελέγχου γ) η αύξηση των δικαιωμάτων άντλησης έρχεται να νομιμοποιήσει φαινόμενα κλοπής νερού και παράνομης άντλησης από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, τα οποία έχουν διαπιστωθεί από τις Υπηρεσίες αλλά στην ουσία «επιβραβεύονται» δ) η μελέτη του ΙΓΜΕ για τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες (2008), αναφέρει «το ισοζύγιο στο Λεκανοπέδιο είναι οριακό», κάτι που επιβεβαιώνουν και οι συχνότατες πλέον διακοπές νερού στα δημόσια δίκτυα κατά τις θερινές περιόδους και ε) παραβιάζεται η ισχύουσα Κανονιστική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων για το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, η οποία απαγορεύει τις υδρογεωτρήσεις με στόχο τη διασφάλιση της ύδρευσης του κοινωνικού συνόλου, η δε προβλεφθείσα εξαίρεση για τα εμφιαλωτήρια θεσπίστηκε για τις τότε ισχύουσες μικρές ποσότητες άντλησης και όχι για εκατοντάδες χιλιάδες κυβικών μέτρων το χρόνο.
12. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων της υπό μηχανολογικό εκσυγχρονισμό βιομηχανίας εμφιάλωσης νερού με ταυτόχρονη αύξηση της αντλούμενης ποσότητας ύδατος από 30.000 μ3/έτος σε 300.000 μ3/έτος, που βρίσκεται στη θέση Καλντερίμια του Δ.Δ. Κρανούλας στο Δήμο Ιωαννιτών του Ν. Ιωαννίνων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.»
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ διότι α) η ιδιωτικοποίηση των αποθεμάτων του πόσιμου νερού συνιστά λεηλασία του φυσικού πλούτου και απειλεί την επάρκεια των δημοσίων δικτύων β) η ζητούμενη αύξηση των αντλούμενων ποσοτήτων κατά 1.000 % δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα λίγο πριν από την ολοκλήρωση των μελετών για το Διαχειριστικό Σχέδιο του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου και καταργεί κάθε διαδικασία ορθολογικού σχεδιασμού και δημόσιου ελέγχου γ) η αύξηση των δικαιωμάτων άντλησης έρχεται να νομιμοποιήσει φαινόμενα κλοπής νερού και παράνομης άντλησης από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, τα οποία έχουν διαπιστωθεί από τις Υπηρεσίες αλλά στην ουσία «επιβραβεύονται» δ) η μελέτη του ΙΓΜΕ για τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες (2008), αναφέρει «το ισοζύγιο στο Λεκανοπέδιο είναι οριακό», κάτι που επιβεβαιώνουν και οι συχνότατες πλέον διακοπές νερού στα δημόσια δίκτυα κατά τις θερινές περιόδους και ε) παραβιάζεται η ισχύουσα Κανονιστική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων για το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, η οποία απαγορεύει τις υδρογεωτρήσεις με στόχο τη διασφάλιση της ύδρευσης του κοινωνικού συνόλου, η δε προβλεφθείσα εξαίρεση για τα εμφιαλωτήρια θεσπίστηκε για τις τότε ισχύουσες μικρές ποσότητες άντλησης και όχι για εκατοντάδες χιλιάδες κυβικών μέτρων το χρόνο.
13. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Ανανέωση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με αύξηση της δυναμικότητας από 230 τόνους σε 460 τόνους ετησίως , υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, εγκατεστημένη σε θαλάσσια έκταση 20 στρ. , στη θέση «Φάρος Λασκάρας Αμβρακικού Κόλπου» Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και τροποποίηση της επωνυμίας αυτής από ΒΑΣ. ΛΕΟΝΤΙΤΣΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε. σε ΒΑΣ. ΛΕΟΝΤΙΤΣΗΣ Α.Ε.». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία ΒΑΣ. ΛΕΟΝΤΙΤΣΗΣ Α.Ε.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ διότι ο Αμβρακικός κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκρή θάλασσα και, όπως τεκμηριώνει πληθώρα επιστημονικών μελετών, επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και σε καμμία περίπτωση η αύξηση της δυναμικότητάς τους. Η παράταξη επισημαίνει ότι η δημαγωγία περί «ανάπτυξης» και «θέσεων εργασίας» στις ιχθυοκαλλιέργειες αποσιωπά την καταστροφή εκατοντάδων θέσεων εργασίας των ψαράδων του Αμβρακικού.
14. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 34 MW , στη θέση «Ξέρακας- Περδικόβρυση» (πρώην Δήμου Αθαμανίας & Κοινότητας Θεοδώριανων), του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στο Νομό Άρτας » Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. & ΣΙΑ ΑΡΤΑ Α.Ε»
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ διότι πρόκειται για μεγάλη επέμβαση 12 ανεμογεννητριών σε προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, χωρίς να υπάρχει γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης επί της τελικής ΜΠΕ. Ο Φ.Δ. έχει τοποθετηθεί σε προγενέστερο στάδιο και έχει εκφράσει σοβαρές παρατηρήσεις, οι οποίες είναι άγνωστο, εάν έχουν ληφθεί υπόψη. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι η περιοχή θεωρείται Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά και ο Φ.Δ. χαρακτηρίζει ελλιπή την Ορνιθολογική Μελέτη. Γενικότερα η παράταξη επισημαίνει ότι α) από την Ήπειρο διέρχεται ένας από τους σημαντικούς διαδρόμους των αποδημητικών πτηνών β) σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, χωρίς η Ήπειρος να φημίζεται για τους ανέμους της, έχει κατατεθεί μια πλημμυρίδα 45 αιτήσεων για αιολικά πάρκα. Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι η μορφή της εγκατάστασης, που περιγράφει η ΜΠΕ, διαφέρει ουσιωδώς από την αδειοδοτηθείσα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
15. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Επέκταση χοιροτροφικής μονάδας δυναμικότητας από 160 σε 280 χοιρομητέρες στη θέση «Γιαγκούλη» της Τ.Κ. Ριζοβουνίου Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού της Π.Ε. Πρέβεζας Περιφέρειας Ηπείρου.» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΘΩΜΑΣ ΚΙΤΣΑΝΤΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.»
ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
16. Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο:«Αύξηση δυναμικότητας υπάρχουσας βιομηχανίας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από 36,00 τόνους/ημέρα σε 50,00 τόνους/ ημέρα , εγκατεστημένη στο Δ.Δ. Επισκοπικού Ν. Ιωαννίνων.» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε.».

ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ
Γιάννης Παπαδημητρίου
Περιφερειακός Σύμβουλος












ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΥ 1940
ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ 2011
Το ΟΧΙ στο φασισμό τον Οκτώβρη του 1940 φυσικά και δεν χωράει στην εικόνα ενός στιγμιαίου εθνικιστικού παροξυσμού που σκόπιμα εξέπεμψε το φασιστικό καθεστώς Μεταξά από αδυναμία και ιδιοτέλεια.
Όπως απέδειξε και η συνέχεια από τότε μέχρι σήμερα, με το ΟΧΙ τον Οκτώβρη του 1940, ο λαός άνοιγε μια νέα σελίδα στην ιστορία του. Αυτή της εθνικής χειραφέτησης του νεοελληνικού κοινωνικού σχηματισμού από την ΞΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ που τον δυνάστευε και τον στιγμάτιζε από την συγκρότηση του το 1828.
‘‘ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ-ΠΡΟΟΔΟΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ’’
Σε αυτό το ΟΧΙ οι γενιές του’40 ενώθηκαν με τις γενιές του 2011 με την πάνδημη και σε πανεθνική κλίμακα αυθόρμητη κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.
Αυτό το ΟΧΙ τίμησαν και αναστύλωσαν στη θέση του, οι μυριάδες λαού και νεολαίας και στη πιο μικρή κωμόπολη και χωριό της χώρας.
Αποκατάστησαν στις εξέδρες των επισήμων τους πραγματικούς εκπροσώπους του ΟΧΙ, τους μαχητές του αλβανικού μετώπου, της αντίστασης της κατοχής και των μετέπειτα αντιιμπεριαλιστικών αγώνων, την Ηλέκτρα, το Σουκατζίδη, το Μπελογιάννη, το Λαμπράκη, τον Πέτρουλα, τους νεκρούς του Πολυτεχνείου…..!
Οι γενιές του ΟΧΙ τον Οκτώβρη του 2011 αποκατάστησαν έτσι και την ιστορική υποχρέωση τους στις γενιές του ΟΧΙ του 1940, αποδεικνύοντας και έμπρακτα γιατί το ΟΧΙ του 1940 δεν ήταν του Μεταξικού φασισμού αλλά του δημοκρατικού λαού.
κ. Παπαρήγα δεν ήταν οι προβοκάτορες και οι χαφιέδες που έβαλαν την σφραγίδα τους στο ΟΧΙ του 2011. Ξεχωρίστε επιτέλους, έστω και τυπικά από τα κυβερνητικά ανδρείκελα, τους θλιβερούς Σαμαράδες, τους Καψήδες και τους Πρετεντέρηδες εκπροσώπους των συμφερόντων και της εξουσίας τους.
Οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία, το λαϊκό κίνημα, την εργατική τάξη και την χώρα βρίσκονται στους φασιστικούς θύλακες που με την ανοχή, την συναίνεση και την κάλυψη του θλιβερού εξουσιαστικού συστήματος προωθούν δυναμικά την κοινωνικοπολιτική τους νομιμοποίηση και την θεσμική τους υπόσταση.
Είναι οι οργανώσεις με τους ουλαμούς στρατιωτικής δομής και οργάνωσης, που «κατάλαβαν» το πεντάγωνο και το σύνταγμα, που παρελαύνουν μπροστά σε δημάρχους πολιτικούς και πολιτειακούς επισήμους σε στρατιωτικούς σχηματισμούς με οπλισμό και παραφρασμένα απριλιανά συνθήματα.
Απέναντι και σε αυτούς στάθηκαν οι εκατοντάδες χιλιάδες του δημοκρατικού λαού στο ΟΧΙ του Οκτώβρη του 2011. Με αυτό το λαό όφειλε να συμπορεύεται και κάθε προοδευτική δημοκρατική πολιτική δύναμη.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΕΑΜ
eamgr.wordpress.com





2/11/2011






ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη 2011 ο πρωθυπουργός Παπανδρέου επιχείρησε με ακραίου χαρακτήρα υπονομευτικές ενέργειες και μεθοδεύσεις, να επιταχύνει τη διαλυτική οικονομική και κοινωνική αποδιοργάνωση της χώρας.
Αυτή τη πολιτική που υπηρέτησε πιστά τα 2 χρόνια της διακυβέρνησης του κάνοντας τη χώρα σάκο του μποξ αγορών και Αμερικάνων και των ανταγωνισμών τους με τον ευρωγερμανικό ιμπεριαλισμό.
Σήμερα, προφανώς με την υπόδειξη του Αμερικανικού διευθυντηρίου της πρωθυπουργικής αυλής, εκβιάζει το λαό και τη χώρα με τη πλήρη πτώχευση, την οποία ο ίδιος μαζί με το μαύρο πολιτικό μέτωπο φροντίζει να καταστεί αναπόφευκτη.
Ανοίγει έτσι το δρόμο σε κάθε μορφής ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στον εμφύλιο πόλεμο ακόμη και στο διαμελισμό της χώρας για να διασώσει την εξουσία της ξένης κηδεμονίας και τη δική του.
Η παραπέρα παραμονή Παπανδρέου στο θώκο του πρωθυπουργού είναι απόλυτα επικίνδυνη για τη χώρα, το λαό και τη δημοκρατία.
Η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία ανταποκρινόμενη σε συνταγματική υποχρέωση τους πρέπει να απαιτήσουν και να επιβάλλουν σε όλα τα θεσμικά όργανα που έχουν ευθύνη για τη δημοκρατική ομαλότητα, το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης από την παρούσα βουλή, με εντολή τη διεξαγωγή εκλογών και με διαδικασίες που δεν θα εμποδίζουν την ανάδειξη νέου πολιτικού δυναμικού, ικανού να δώσει δημοκρατική, προοδευτική διέξοδο, στη διαλυτική κρίση που οδήγησε τη χώρα το διεφθαρμένο και εξαντλημένο εξουσιαστικό πολιτικό σύστημα.
Τα ποντίκια που σήμερα το σκάνε από το παπανδρεικό σκάφος προσφέρουν υπηρεσίες μόνο στη δραπέτευση του αρχηγού τους, για να κολλήσουν οι ίδιοι σε άλλα παραπλέοντα πειρατικά σκάφη.
Προοδευτική, δημοκρατική και αντινεοφιλελεύθερη διέξοδος υπάρχει.
Αυτή τη διέξοδο μόνο η κοινωνία της εργασίας, η εργατική τάξη και ο λαός μπορεί να αναδείξει και να διασφαλίσει μακριά από τα πρώην και νυν πειρατικά πληρώματα του εξουσιαστικού πολιτικού συστήματος

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΕΑΜ
eamgr.wordpress.com





3/11/2011





Εκδήλωση μουσικής περιπλάνησ​ης, ''στα σοκάκια της Ηπειρώτικη​ς ζωής'' μέσα από το τραγούδι, διοργανώνε​ι η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου.
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", και ώρα 7.30 μ.μ.





4/11/2011







Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
θα ξαναβάλει την ΕΛΛΑΔΑ
στο παγκόσμιο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό
και γεωγραφικό χάρτη
Στις Κάννες οι συνασπισμένοι ιμπεριαλιστές με όχημα τον Παπανδρέου διέγραψαν την Ελλάδα από το παγκόσμιο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό αλλά και εν δυνάμει γεωγραφικό χάρτη του κόσμου.
….Κι όμως ο ανύπαρκτος Παπανδρέου με τον απόλυτο τυχοδιωκτισμό και την υποτέλεια εξακολουθεί να ασκεί αδιαφιλονίκητα έστω και αρνητικά τη πολιτική ηγεμονία σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα όχι τυχαία:
1. Ο διεκδικητής της ηγεσίας του «αντιμνημονιακού» μετώπου Σαμαράς αποδείχνεται χωρίς μάσκα πια, αυτός που ήταν πάντα, πολλαπλάσια υποτελής, τυχοδιώκτης και ελλειμματικός από το Παπανδρέου. Ζητά πρώτα τη ψήφιση του τελευταίου μνημονίου (δανειακή σύμβαση κατοχής) από τη συμμορία του δικομματισμού και μετά εκλογές!!!! για να διαχειριστεί αυτός ως πιο πιστό μαντρόσκυλο την εξαθλίωση του λαού και το ξεπούλημα της χώρας με τη δύναμη του κνούτου των κηδεμόνων του. Σε αυτούς αποκλειστικά απευθύνεται με τη θέση του.
2. Τα πολιτικά προϊόντα του πολιτικού σωλήνα του παπανδρεισμού τα οποία πηδούν σήμερα από το παπανδρεικό σκάφος με ύφος Λουδοβίκου, αναζητούν μόνο τη σωτηρία τους σε σχήματα μεγαλύτερης υποτέλειας, δουλικότητας και υπέρτερων συμφερόντων, βρωμίζοντας έτσι και κάθε έννοια πατριωτισμού στον οποίο με φαρισαϊσμό αναφέρονται.

Ο λαός όμως θα κάνει πραγματικό δημοψήφισμα στο δρόμο, γιατί είναι ο μόνος θεσμός πια που μπορεί να διασφαλίσει τη δημοκρατική ομαλότητα, την ιστορική συνέχεια της χώρας και την ίδια την επιβίωση του.
Αυτός ο λαός θα ξαναγράψει τη χώρα από κάθε άποψη ,που απάλειψε με την υπογραφή του Παπανδρέου το εξουσιαστικό πολιτικό σύστημα.

Στις 17 Νοέμβρη ο ενωμένος δημοκρατικός λαός, η εργατική τάξη και η νεολαία θα υπογράψει το τέλος του αχρείου, υποτελούς και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΕΑΜ
eamgr.wordpress.com
3.11.11