Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

e-mail που λάβαμε

συνέχεια απο 19/9/2011


Ηπειρώτικη παραδοσιακή βραδυά, από την Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης το Σάββατο 24-09-2011. στις 19.00 στο ανοχτό πέτρινο θέατρο Αργυρούπολης. Σε περιπωση κακοκαιρίας στο Θέατρο Αργυρούπολης






Εκδήλωση για την ανάδειξη της Τζουμερκιώτικης πολιτιστικής κληρονομίας στο κηποθέατρο της ''Δόρας Στράτου'' στις 24 -09-20011
Αγαπητοί φίλοι, γειά σας.
Κάθε τέλος Αυγούστου, όταν φεύγουμε από τα Τζουμέρκα, μια σκέψη μας παρηγορεί :
"Αγάπη για το χωριό είναι να το παίρνεις μαζί όταν φεύγεις"
Φορτώνουμε, λοιπόν εικόνες, μυρωδιές, ήχους μαζί με τις αποσκευές μας και επιστρέφουμε "γεμάτοι" στην Αθήνα.

Για καλή μας τύχη το επόμενο Σάββατο, θα έχουμε την ευκαιρία, εδώ στην Αθήνα να περιηγηθούμε
στην παράδοση και στον πολιτισμό των Τζουμέρκων.
Να πάρουμε μια καλή γεύση, εμείς της αποδημίας, από τον Ιερό και Άγιο Τόπο μας.

Το Σάββατο, λοιπόν, 24 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Δόρα Στράτου θα λάβει χώρο η εκδήλωση με θέμα
"Τζουμέρκα μου περήφανα".
Η χορωδία Αγνάντων, χορευτικά απο τα Τζουμέρκα, δρώμενα που έχουν σχέση με τη ζωή στα χωριά μας,
έκθεση ασπρόμαυρων φωτογραφιών απο τη συλλογή του Κώστα Μαυροπάνου, παρουσίαση (και όχι μόνο)
τοπικών προϊόντων.
Όλα αυτά θα γίνουν με την καλλιτεχνική πινελλιά του Βαγγέλη Κώτσου.
Είσοδος 10 ευρώ.

Ραντεβού το Σάββατο στις οκτώ, στο θάτρο Δόρα Στράτου!

Τζουμερκιώτες της Αθήνας.





21/9/2011







Εγκαταλείψτε τους
Οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών
Δεν πάει άλλο. Η αντιλαϊκή λαίλαπα των μέτρων έχει οδηγήσει και οδηγεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην εξαθλίωση. Ο Αρτινός λαός πρέπει τώρα ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΜΑΖΙΚΑ τα δύο κόμματα - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - που χρόνια τώρα εναλλάσσονται στην κυβέρνηση , εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτική που γεμίζει τα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών και τα ταμεία των μεγάλο-κεφαλαιοκρατών, αδειάζοντας εντελώς τις τσέπες των εργαζομένων, των συνταξιούχων ,των μικροεπαγγελματιών ,των αγροτών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων. Ήρθε η ώρα οργανωμένα, στοχευόμενα, μεθοδευμένα και μαζικά, μέσα από τα ταξικά σωματεία, να αρνηθούμε να πληρώσουμε τα χαράτσια. Την κρίση ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ.
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων ο Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, εκ μέρος της Νομαρχιακής Άρτας του ΚΚΕ.
« Η δικαιολογημένη οργή που νιώθουν οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς φτάνουν στα σπίτια τους τα επαίσχυντα χαράτσια που φορολογούν τη φτώχεια τους και ακολουθεί ο φόρος για τα σπίτια τους, πρέπει να μετατραπεί σε ορμητικό ποτάμι οργανωμένης άρνησης πληρωμής.
Κανένας δεν πρέπει να φοβηθεί και να σκύψει το κεφάλι. Η άρνηση πληρωμής είναι νόμιμη πράξη για τις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια αλλά και χρέος και πράξη αλληλεγγύης για όσες οικογένειες ακόμα αντέχουν.
Πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους μας ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Πολιτικής που αποφασίζεται στις Βρυξέλες και εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έχοντας και την αμέριστη βοήθεια του ΛΑΟΣ και της Ντόρας. Πολιτικής που κάνει ποιο πλούσιο τον Βγενόπουλο, τον Βαρδινογιάννη , τον Κόκαλη, τον Μπόμπολα, τον Λάτση και τον Κυριακού και ποιο φτωχειά την θεία μου την Βαγγελιό, τον γείτονά μου Κώστα, τον Μήτσο και τη Μαρία.
Πολιτικής που παίρνει τον πλούτο από αυτούς που τον παράγουν και τον χαρίζει απλόχερα σε όσους… έχουν και κατέχουν.
Συγκεκριμένα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι είναι τόσο μεγάλος ο παραγόμενος πλούτος στη χώρα μας που αρκεί μια …μικρή φορολόγησή του της τάξης μόλις του 10% και το χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν ξεπληρώνεται δύο φορές!!!
Ακούστε λοιπόν:
300 ΔΙΣ Ευρώ είναι τα κέρδη των τραπεζών από το 2004 έως το 2009.
500 ΔΙΣ Ευρώ είναι τα κέρδη των « ΟΦ ΣΟΡ » ετησίως.
117 ΔΙΣ Ευρώ είναι τα «ΡΕΠΟΣ» και οι συμφωνίες επαναγοράς , τα κέρδη δηλαδή των…Ραντιέρηδων που έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
60 ΔΙΣ Ευρώ είναι τα κέρδη των …χρυσοκάνθαρων του Χρηματιστηρίου σε μια δεκαετία. * ( Μόνο το έτος 2οο9 τα κέρδη από το Χρηματιστήριο ανέρχονται σε 12 ΔΙΣ Ευρώ)
27 ΔΙΣ Ευρώ είναι τα χρήματα που πάνε για εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ. Λοιπόν; Υπάρχουν λεφτά; Τι λέτε; Υ Π Α Ρ Χ Ο Υ Ν. Να πάνε να τα πάρουνε. Θέλουν;
Όχι ασφαλώς. Αντιθέτως . Η κυβέρνηση εκβιάζει ωμά το λαό με το γνωστό δίλημμα ή πληρώνετε τα χαράτσια ή παίρνω νέα μέτρα, τα οποία ήδη εξαγγέλλει, πτωχεύοντας το λαό. Κάνει ήδη στάση πληρωμών στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στην Πρόνοια, στις νέες συντάξεις και αλλού και θα τη συνεχίσει.
Στον ωμό αυτό εκβιασμό, στις απειλές και στη νέα πρόκληση στους άνεργους και στους μισθωτούς που εκτόξευσε η κυβέρνηση, ο λαός έχει χρέος να μην υποκύψει. Οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων. Τα χρέη είναι του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από τα χαράτσια. Αν δεν πληρωθούν τα χαράτσια δεν κινδυνεύει ο λαός αλλά η πλουτοκρατία και οι πιστωτές. Ήρθε η ώρα ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ . Έφτασε η στιγμή ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ.
Τέρμα στη μοιρολατρία. Τέλος στις αυταπάτες. Λαϊκή οργάνωση και συμμαχία ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια, την κυβέρνηση και τα κόμματα που τα υπηρετούν. Αυτοί ευθύνονται για την κρίση και το χρέος, αυτοί να πληρώσουν.
Το λαϊκό μαζικό ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ μπορεί να ξεκινήσει από το όχι στα χαράτσια, και πρέπει να αγκαλιάσει τις οικογένειες των ανέργων απαιτώντας μέτρα προστασίας τους. Τα σχολεία της αμάθειας και της ταλαιπωρίας για τα παιδιά μας. Τα νοσοκομεία που η κατάσταση είναι τραγική και επικίνδυνη λόγω ελλείψεων. Το κόψιμο βασικών φαρμάκων. Τους παιδικούς σταθμούς με τα τροφεία και την έλλειψη φαγητού για τα παιδιά.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν τη συγκυρία, σαν ιστορική ευκαιρία για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Τώρα που χάνει τη λάμψη του ο μύθος της κοινοτικής αλληλεγγύης και αποκαλύπτεται ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ σαν ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Τώρα που φαίνεται πιο καθαρά ο αντιλαϊκός χαρακτήρας και το αδιέξοδο της αστικής διαχείρισης. Τώρα είναι η ώρα να προβάλουμε τις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες και να απελευθερωθούν οι αναξιοποίητες δυνατότητες της Ελλάδας. Τώρα μπορούμε από καλύτερες θέσεις να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της "αποδέσμευσης από την ΕΕ και διαγραφής του χρέους με λαϊκή εξουσία", καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων από το λαϊκό κίνημα»
Ο κ. Ζιώβας ως Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος της Επιτροπής περιβάλλοντος, χωροταξικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου ανέφερε χαρακτηριστικά για το ρόλο της περιφέρειας στην περίοδο της κρίσης:
Την στιγμή που η Περιφέρεια Ηπείρου αρνήθηκε να δώσει 1000 Ευρώ βοήθημα στις οικογένειες των εργαζομένων του Καρυπίδη , τη στιγμή που για 9 0λόκληρους μήνες απουσιάζει το χαρτί υγείας και το σαπούνι από τις τουαλέτες της Περιφέρειας (!!!) την ίδια στιγμή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψηφίζουν 11 κοινοτικά προγράμματα – εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ0)-για επουσιώδη, στις σημερινές συνθήκες , ζητήματα.
Το επιχείρημά του; Τετριμμένο: Είναι χρήματα της ΕΕ!!! Δηλαδή; Του ‘φιλανθρωπικού ιδρύματος»;ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ και ασφαλώς, όπως πάντα η ΕΕ τα χορηγεί για αντιπαραγωγικούς σκοπούς.
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Ζιώβας κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να καταλάβουν τη δύναμή τους λέγοντας χαρακτηριστικά: Στείλτε στην κόλαση τους αστούς, ΜΠΟΡΕΙΤΕ.
Ήδη Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ένωση ομολόγησαν πως ο λαός έχει δύναμη. Που αν τη συνειδητοποιήσει ο ίδιος και την εκφράσει οργανωμένα στον ενιαίο αγώνα εργατών, αυτοαπασχολουμένων, φτωχών αγροτών, με τη δική του συμμαχία για να βάλει εμπόδια, μπορεί να ακυρώσει βάρβαρα μέτρα, να βάλει ρότα για τη σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική των μονοπωλίων.
Αντίσταση λοιπόν και ανυπακοή. Οργανωμένα και μαζικά να μην πληρώσουμε τα χαράτσια

Νομαρχιακή Επιτροπή Άρτας του ΚΚΕ






22/9/2011










Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Συνάντηση του Προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος,
με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα. Αθήνα 22-09-2011. Δελτίο Τύπου.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, είχε υποβάλλει αίτημα συνάντησης, στον αρμόδιο, για τα Κληροδοτημάτα, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, για να του εκθέσει τις προτάσεις της σχετικά με τα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα και τα ευαγή ιδρύματα, που ο τρόπος διαχείρησης τους, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και επανεξέτασης, λόγω της οικονομικής κρίσης
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, ανταποκρίθηκε αμέσως και την Τετάρτη 21/9/2011 ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπομδίας Γιώργος Οικονόμου, με τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, συνεπικουρούμενοι από τον εξ Ιωαννίνων Πρόεδρο της Επιτροπής Αγώνα για την απόδοση την Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων στην Ελληνική Πολιτεία, καθηγητή Σπύρο Εργολάβο, επισκέφθηκαν τον κ. Υπουργό.
Στον οποίο ανέλυσαν διεξοδικά και ανέπτυξαν τις προτάσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Επιτροπής Αγώνα για τα κληροδοτήματα, τις οποίες ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παντελής Οικονόμου, μετά των συμβούλων του , βρήκε άκρως ουσιαστκές και ενδιαφέρουσες και μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος νόμιμης διαχείρισης των Κληροδοτημάτων και των Ευαγών Ιδρυμάτων και ζήτησε να κατατεθούν και εγγράφως έτσι ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν κατά την σύνταξη του κώδικα κληροδοτημάτων που πρόκειται σύντομα να εισαχθεί στην βουλή πρός ψήφιση.
Το Προεδρείο της ΠΣΕ, αυτούσια, παράλληλα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα κ. Σπύρο Εργολάβο, που θα καταθέσει και τις δικές του προτάσεις, δεσμεύτηκε να καταθέσει εγγράφως, εντός των προσεχών ημερών τις επικαιροποιημένες, απο την Τελευταία Γενική Συνέλευση, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, θέσεις του οργάνου.
TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Σ.Ε.




Παραδοσιακό Ηπειρωτικό πανηγύρι από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας,
'' Μάρκος Μπότσαρης'', την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00' στο Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας.
Μεγάλο παραδοσιακό Ηπειρωτικό πανηγύρι, διοργανώνει για άλλη μια φορά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00' στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, Δεκελείας 152.
Η μεγάλη μουσική Ηπειρωτική ζυγιά, που θα διασκεδάσει τους συμμετέχοντες, θα έχει στο Κλαρίνο, τους μεγάλους και μοναδικούς Ηπειρώτες δεξιοτέχνες του είδους, Γρηγόρη και Σταύρο Καψάλη και Ναπολέοντα Δάμο. Στο τραγούδι θα ακουστεί μια πλειάδα νέων Ηπειρωτών τραγουδιστών, που θα έχουν κορυφαίο τον πολύπειρο και καταξιωμένο στο είδος Αντώνη Κυρίτση.
Θα τραγουδήσει ακόμη το πολυφωνικό σχήμα της Ομοσπονδίας Μουργάνας και θα χορέψουν χορευτικά ηπειρωτικών συλλόγων του λεκανοπεδίου Αττικής.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας ''Ο Μάρκος Μπότσαρης'', στα γραφεία του Συλλόγου, ή στα τηλέφωνα 210-2524189 και 6945075811 στην Γενική Γραμματέα του Συλλόγου κ. Ελένη Βατίδου.







25/9/2011








Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιδρά στην κατάργηση του ΙΓΜΕ Πρέβεζας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική Ηπειρωτική οργάνωση, στη συνεδρίαση της στις 24-09-2011, αποφάσισε, να διαμαρτυρηθεί έντονα και να ζητήσει από την Κυβέρνηση , τον Υπουργό και τους αρμοδίους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να ανακαλέσουν την απόφαση τους για την κατάργηση των περιφερειακών μονάδων (παραρτημάτων) του ΙΓΜΕ και την συγχώνευση του με το ΚΑΠΕ και το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής ανάπτυξης και ειδικά να ανακαλέσουν την κατάργηση του παραρτήματος ΙΓΜΕ Ηπείρου (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) που εδρεύει στην Πρέβεζα.
Το παράρτημα του ΙΓΜΕ Ηπείρου στην Πρέβεζα, που η δράση του έχει καταξιωθεί σε όλη την Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα, έχει συμβάλει τα μέγιστα για την ανάπτυξη της περιοχής και θα συμβάλλει ακόμη περισσότερα στην χώρα μας, στην αναζήτηση και εξεύρεση πετρελαίου και γεωθερμικών πεδίων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής, είναι ουσιαστική η ύπαρξη του παραρτήματος στην Πρέβεζα, που διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και άριστα εξοπλισμένο και πιστοποιημένο Χημείο με πρωτοπορία στην έρευνα.
Η ΠΣΕ δηλώνει ότι, παράληλα, συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για την διατήρηση του παραρτήματος στην Πρέβεζα, που συνεπάγεται διατήρηση των θέσεων εργασίας όλων όσων εργάζονται σήμερα, τονίζοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Σωματείο των εργαζομένων, για την διατήρηση του παραρτήματος τόσο αναγαίου για την περιοχή, όπως κατέδειξε πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καταδεικνύοντας και γνωστοποιώντας σε όλους, την λάθος κυβερνητική βλαπτική επιλογή.
Αθήνα 25-09-2011.
Το γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.






26/9/2011









Μ ε λ ι σ σ ο υ ρ γ ο ί
Συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με ομιλητές τους Βασίλη Ζιώβα και Γιάννη Νάκη
Στα πλαίσια των επαφών με τους κατοίκους του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, εν όψει των επαναληπτικών εκλογών στις 2 του Οκτώβρη , η « Λαϊκή Συσπείρωση» πραγματοποίησε την Κυριακή το πρωί συγκέντρωση-συζήτηση στην κοινότητα των Μελισσουργών. Μίλησαν ο Βασίλης Ζιώβας, εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Νάκης .
« Την ερχόμενη Κυριακή πρέπει μαζικά να ενισχύσετε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης και πρέπει να το κάνετε για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον έχετε ήδη την εμπειρία ενός χρόνου από την εφαρμογή του Καλλικράτη και όλοι σας βιώνεται τις συνέπειες! Αποδείχτηκαν στην πράξη όλα όσα σε τούτη εδώ την πλατεία σας λέγαμε, πριν ένα ακριβώς χρόνο. Αποκαλύφτηκαν τα παραμύθια των άλλων συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Δεύτερον γιατί πρέπει να ψηφίσετε με κριτήριο τη ζωή σας. Με αυτό που βιώνεται καθημερινά στο σπίτι, στη δουλειά, στην ψυχαγωγία. Γιατί μόνο με το κριτήριο αυτό μπορεί να μπει φρένο στο μνημόνιο, στην εξαθλίωση του λαού, στην ανατροπή δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών.»
Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Ζιώβας και συνέχισε: « Την Κυριακή είναι η ώρα να λογαριάσει ο καθένας τη στάση του. Σ’ αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας της λαϊκής ψήφου. Είτε θα τους ανάψετε το πράσινο φώς να σας οδηγήσουν στην εξαθλίωση, είτε θα τους ανάψετε ΚΟΚΚΙΝΟ, θα τους πείτε ένα ηχηρό STOP.
Η οργή και η αγανάχτηση ξεχειλίζει στα χωριά ολόκληρης της χώρας για την επιδρομή της κυβέρνησης, που με φόρους και χαράτσια έρχεται ν' αποτελειώσει το μικρομεσαίο αγρότη, ο οποίος, εδώ και χρόνια, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, βλέπει το εισόδημά του να συρρικνώνεται και παλεύει, με νύχια και με δόντια, για να γλιτώσει απ' το ξεκλήρισμα.
Την ώρα που η ανέχεια και η φτώχεια στην ύπαιθρο έχει πάρει μαζικές και τραγικές διαστάσεις - στα χωριά αυξάνονται και πληθύνονται οι άνθρωποι που δυσκολεύονται, πια να εξασφαλίσουν το ψωμί της ημέρας - η κυβέρνηση ζητάει από το φτωχό αγροτικό κόσμο να πληρώσει τα νέα χαράτσια.
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά έρχεται και το ξεπούλημα της Δωδώνης που θα αποτελειώσει την κτηνοτροφία της περιοχής, θα τονίσει ο Βασίλης Ζιώβας.
Πράγματι εκτός των ανωτέρω και με τη μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ, η κυβέρνηση ζητάει να πληρώσουν φόρο εισοδήματος οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, δουλεύοντας «συν γυναιξί και τέκνοις» και ιδροκοπώντας ολομερίς κι ολονυχτίς, καταφέρνουν να έχουν ετήσιο, μεικτό, οικογενειακό εισόδημα κάτι παραπάνω από 5.000 ευρώ, καθώς και οι γέροντες των χωριών που παίρνουν τις «πενταροδεκάρες» της λεγόμενης «σύνταξης» του ΟΓΑ, θα συνεχίσει ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Νάκης. Με τη φορολογία στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καλούνται οι φτωχοί άνθρωποι της υπαίθρου να πληρώσουν βαρύ χαράτσι για το μικρό, ταπεινό σπιτάκι που, με χίλια ζόρια, πολύ άγχος και μεγάλα χρέη, κατάφεραν να χτίσουν για να στεγάσουν την οικογένεια, αλλά και για τις αγροτικές αποθήκες όπου τοποθετούν οι αγρότες τα εργαλεία και τα προϊόντα τους, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εντελώς αν θα πληρώσουν για τα μαντριά, ή ακόμα και για μικρά κτίσματα, (2χ2), που έστησαν στα χωράφια τους για την εγκατάσταση των ρολογιών της ΔΕΗ που μετρούν την κατανάλωση του αγροτικού ρεύματος.
Στους «υπόχρεους» αυτών των βαριών και επαίσχυντων χαρατσιών συμπεριλαμβάνονται και ζευγάρια ηλικιωμένων χωρικών - ή γριές χήρες και γέροι χήροι - που κατοικούν σε χαμόσπιτα, τα οποία, στην πλειοψηφία τους, χτίστηκαν στις δεκαετίες του '60 και του '70, τα περισσότερα με πλιθιά, ή με τσιμεντοπλίθια και προσπαθούν να επιβιώσουν με την αγροτική «σύνταξη» των 300 ευρώ, η οποία δε φτάνει ούτε για τα άκρως αναγκαία, το καρβέλι της μέρας και τα φάρμακα του μήνα.
Μαζί μ' αυτά τα νέα χαράτσια οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να πληρώσουν και τα παλιότερα με τις μεγάλες αυξήσεις που επέβαλλε η κυβέρνηση στις εισφορές του ΟΓΑ, στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, στις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων, στη ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
Πρέπει λοιπόν την Κυριακή να δώσουμε μια μαζική απάντηση σ όλους όσους μας εξαθλιώνουν. Πρέπει ο θυμός και η αγανάκτηση να μετατραπούν σε αντίσταση, σε ανυπακοή, σε αγώνα, σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Ο πλούσιος διάλογος που ακολούθησε έδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του αγωνιστικού ψηφοδελτίου. Του ψηφοδελτίου με το γαρύφαλλο.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Άρτα 25.9.2011






27/9/2011







Μουσικοχορευτική εκδήλωση για την Ήπειρο διοργανώνει η Ένωση Ηπειρωτών Ν.Σμύρνης - Π.Φαλήρου «Η Τιτάνη» στα πλαίσια των Ιωνικών γιορτών του Δήμου Ν.Σμύρνης την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Άλσος της Ν. Σμύρνης.






28/9/2011








Όχι στο θεσμό διαβούλευσης-ενσωμάτωσης των λαϊκών στρωμάτων
Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή με αυτούς που καθημερινά αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Αν και καλεστήκαμε, ως « Λαϊκή Συσπείρωση », να παρευρεθούμε στο ξενοδοχείο Du Lac στην ημερίδα με θέμα: Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ηείρου, αρνηθήκαμε την πρόσκληση του κ. Περιφερειάρχη διότι σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να συμβάλουμε με την παρουσία μας στην επιχειρούμενη χειραγώγηση και στην καλλιέργεια αυταπατών στο λαό της Ηπείρου.
Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αμέριστη συμπαράσταση της Ν.Δ. του ΛΑΟΣ της Ντόρας και του Κουβέλη στέλνουν στην εξαθλίωση εκατομμύρια λαικών νοικοκυριών κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από ανάλογες πρωτοβουλίες. Ούτε ένας δεν πρέπει να ελπίζει σε κάτι καλό, από αυτούς που μοναδική έγνοια έχουν την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αδιάψευστος μάρτυρας η εννεάμηνη εμπειρία λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα: Χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό παραχωρούν κοινωνικά αγαθά στις ορέξεις του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα το νερό, την ενέργεια, τα δάση, τις θάλασσες κλπ. Δεν διστάζουν να ψηφίζουν Ευρωπαϊκά Αντιπαραγωγικά προγράμματα εκατομμυρίων την ίδια στιγμή που αρνούνται έστω και μια συμβολική οικονομική ενίσχυση, για τις μέρες του Πάσχα, στους εργαζόμενους του Καρυπίδη.
Ξεκάθαρος ο στρατηγικός τους στόχος, ολοφάνερη και η ταχτική τους. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Προσκυνούν τις…αγορές δηλαδή τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.
Γι’ αυτό και μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους . Γι’ αυτό και εμείς την ίδια περίοδο βρισκόμαστε από τα χαράματα στο πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων των αγροτών, των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων, των συνταξιούχων. Έτσι ΠΡΩΤΟΝ τις τελευταίες μέρες βρεθήκαμε έξω από τη ΒΙΚΗ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Άρτας και το Σωματείο των εργαζομένων στο γάλα, τρόφιμα, ποτά συμπαραστεκόμενοι στους εργάτες για το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ σταθήκαμε μαχητικά στο πλευρό των εργαζομένων στη Νέα Οδό Αμβρακίας, οι οποίοι διεκδικούσαν δεδουλευμένα 6 μηνών και η εργοδοσία αντί για πληρωμή προχώρησε σε απολύσεις!!!
ΤΡΙΤΟΝ Πρωτοστατούμε μαζί με τις Ταξικές Δυνάμεις ( ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία) στην οργανωμένη άρνηση πληρωμής των φοροχαρατσιών.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ Πρωτοστατούμε στον αγώνα για να μη υλοποιηθεί η προειλημμένη απόφαση ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ, αισθανόμενοι φυσικά δικαιωμένοι γιατί: Σε καμιά φάση του αγώνα δεν ξεγελαστήκαμε από κάθε λογής ελιγμούς και ταχτικές που στόχο είχαν, όπως τελικά αποδείχτηκε, να χαριστεί η γαλακτοβιομηχανία στους ιδιώτες!!!
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καλούμε όλες τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε ανυπακοή, σε αντίσταση, σε αγώνα για να μην εφαρμοστεί η αντεργατική-αντιλαϊκή λαίλαπα. Τους καλούμε να παλέψουμε για να περάσει ο πλούτος σ’ αυτούς που τον παράγουν και όχι στους κηφήνες τους κεφαλαιοκράτες. Να αγωνιστούμε για τη Λαϊκή οικονομία, τη Λαϊκή Εξουσία.
Οι Κομμουνιστές Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Κωτσαντής Κώστας Ζιώβας Βασίλης






Ηπειρώτικο παραδοσιακό αντάμωμα στο Κορωπί, απο τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Μεσογείων και Λαυρεωτικής,το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011.

''Εμπάτε αγόρια στο χορό, κορίτσια στα τραγούδια, να ιδείτε και να μάθετε πως πιάνετε το γλέντι''. Και όχι μόνο.
Όλους τους Ηπειρώτες της Μεσογαίας, και Λαυρεωτικής, αλλά και της Αττικής, καλεί ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Μεσογείων και Λαυρεωτικής στο μεγάλο Ηπειρωτικό παραδοσιακό αντάμωμα.

Που θα γίνει το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στις 21.30' στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείο στο Κορωπί.

Η Ηπειρώτικη μουσική ζυγιά θα έχει στο κλαρίνο τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά και στο τραγούδι τον Αντώνη Κυρίτση, η είσοδος δε στον χώρο θα είναι ελεύθερη.







Τραπεζούς: Η πόλη στο φως του πολιτισμού της
To e-Pontos στην προσπάθεια του να υποστηρίξει κάθε δραστηριότητα γύρω από την προβολή της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού προσφέρει σε όλους τους αναγνώστες του 2 αντίτυπα από το βιβλίο της Παρύσατις Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου με τίτλο "Τραπεζούς: Η πόλη στο φως του πολιτισμού της".
Έτσι λοιπόν προσφέρουμε 2 αντίτυπα για όσους από τους αναγνώστες του e-Pontos συμπληρώσουν το email τους στη Mailing List του ιστολογίου μας.
Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει συμπληρώνοντας το email τους στη Mailing List να κάνουν κλικ στο link που θα τους έρθει στο απαντητικό email έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και την καθημερινή του ενημέρωση.
Τα 2 αντίτυπα θα αποσταλλούν στους 2 τυχερούς στη διεύθυνση που θα μας στείλουν μετά από επικοινωνία μαζί τους.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Καρπός της τριαντάχρονης συνεχούς ενασχόλησης της συγγραφέως με αντικείμενο την Τραπεζούντα, είναι η παρούσα έκδοση.
Εξετάζονται, η κοινωνική συγκρότηση της Τραπεζούντας στις διάφορες ιστορικές περιόδους μέχρι και τους νεότερους χρόνους, η κοινοτική και εκκλησιαστική ενοριακή οργάνωση της πόλης, όπως και ο πλούτος των μνημείων της.
Το περιεχόμενο και η διάρθρωση των κειμένων έχει κέντρο αναφοράς την οικιστική/πολεοδομική εξέλιξη της πόλης - προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την ιστορία, τον πολιτισμό, τους στόχους της καθώς και τον τρόπο εποικισμού του χώρου.
Η έρευνα εισχωρεί στο πεδίο της τοπογραφίας των συντελεστών του δομημένου περιβάλλοντος μέρος του οποίου είναι και τα μνημεία. Το βιβλίο περιέχει ως καθοριστικό συντελεστή του το Μητρώο των Ναών ως μνημείων της πόλης καθώς και άλλων κτιρίων που θεωρούνται επίσης μνημεία.
Το βιβλίο περιέχει πλούσια εικονογράφηση (φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες), τα οποία χωρίς να διεκδικούν το κέντρο βάρους της έκδοσης, αποτελούν στοιχεία επεξηγηματικά/συμπληρωματικά του γραπτού λόγου. Επίσης, τα κεφάλαια ενσωματώνουν παραρτήματα, πολλά από τα οποία αποτελούν αυτοδύναμες θεματικές ενότητες.






29/9/2011





Επιτροπή Διαβούλευσης - Στρατηγικός Σχεδιασμός

Σας κοινοποιούμε την τοποθέτηση της παράταξης στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης και γι’ αυτή καθεαυτή την Επιτροπή και για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου

http://www.avrioepirus.gr/


Ομιλία Περιφερειακού Συμβούλου Γιάννη Παπαδημητρίου
στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης με θέμα
τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας (28-9-2011)

1. Για την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης
Εκ μέρους της Περιφερειακής Παράταξης «Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο (ΑΥ.ΡΙ.Ο.) για την Ήπειρο» καλωσορίζω τα μέλη της Επιτροπής και τους εύχομαι μαχητικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αλλαγή της σημερινής εικόνας της Ηπείρου.
Η Επιτροπή συγκαλείται σε μια συγκυρία πρωτοφανούς κυβερνητικής επίθεσης στο βιοτικό επίπεδο και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, εντατικής εφαρμογής της θεωρίας του «σοκ» και κυριαρχίας της κατάθλιψης, του φόβου και της παθητικότητας σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα και συνειδητοποίησης των αιτίων, που οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση, δηλ. των ταξικών και πελατειακών πολιτικών, που άσκησαν οι εναλλασσόμενοι στην εξουσία πόλοι του αστικού δικομματισμού και ελπίδας ότι αυτή η συνειδητοποίηση δεν θα περιοριστεί σε οργή και εκτόνωση αλλά θα μετατραπεί σε πολιτική συνειδητοποίηση, στην αλλαγή των συσχετισμών και στο άνοιγμα νέων δρόμων στην ελληνική κοινωνία.
Σ’ αυτή τη συγκυρία και με τα δεδομένα να επιδεινώνονται ραγδαία από μέρα σε μέρα, πόσο νόημα έχει άραγε η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης ; Εμείς ως παράταξη δεν έχουμε αυταπάτες. Ο Καλλικράτης είναι ένα αυταρχικό νομοθέτημα, ένα πλαίσιο που περιορίζει τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης, ένα σύστημα που φαλκιδεύει τη λαϊκή βούληση και αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Η θεσμοθέτηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης περιορίζεται σε διακοσμητικό χαρακτήρα και στην πραγματικότητα εξαρτάται απόλυτα από τις διαθέσεις της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής.
Ας εξετάσουμε πώς αντιμετώπισε την Επιτροπή στην πράξη η Περιφέρεια Ηπείρου : Σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 η Επιτροπή Διαβούλευσης έπρεπε να έχει συσταθεί εντός διμήνου και να συνεδριάζει τουλάχιστον κάθε 3 μήνες. Αντ’ αυτού ο κ. Περιφερειάρχης τη συνέστησε τον 8ο μήνα και απομένει να δούμε και μεις και σεις, κατά πόσο θα τηρηθεί το τρίμηνο.
ΟΜΩΣ εμείς ακόμη και αυτό το λειψό, αυτό το μισό βήμα διαλόγου και κριτικής δεν πρόκειται να το απεμπολήσουμε. Θα το αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο και θα πιέσουμε να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα της Ηπείρου. Θα προσπαθήσουμε οι προβληματισμοί και οι εναλλακτικές προτάσεις μας να ακουστούν από τους φορείς, να ακουστούν από τους πολίτες της Ηπείρου.

2. Για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός είναι μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου, του οποίου τη σύνταξη προβλέπει ο νόμος 3852/2010 (Καλλικράτης) και οι Υπουργικές Αποφάσεις, που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του. Ως ημερομηνία έγκρισής του προβλεπόταν η 30η Σεπτεμβρίου αν και πρόσφατα παρατάθηκε για ένα δίμηνο.
Για μας κάθε διαδικασία σχεδιασμού πρέπει να ξεκινάει «από τα κάτω», πρέπει να κινητοποιεί υπηρεσίες και κοινωνικούς φορείς, πρέπει να ενεργοποιεί ουσιαστικές λειτουργίες συμμετοχής και διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Αντ’ αυτών η Περιφερειακή Αρχή δημοσιοποίησε για πρώτη φορά το υπό συζήτηση προσχέδιο στις 8 Σεπτεμβρίου και ήθελε μάλιστα να το συζητήσουμε μέσα σε 3 μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αναγκαστήκαμε, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να αποχωρήσουμε και να καταγγείλουμε αυτή την παρωδία.
Επί τη ευκαιρία θέλω να διατυπώσω δημόσια το ερώτημα «ποιος είχε την ευθύνη κατάρτισης αυτού του κειμένου». Η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, που προβλέπει ο νόμος, ή αυτή η περίεργη «Ομάδα Μελέτης», που αναφέρει το Σχέδιο ; Και επίσης ποιό είναι το καθεστώς συγκρότησης και λειτουργίας της «Ομάδας Μελέτης» και ποιά ακριβώς είναι τα μέλη της ;
Επί της ουσίας του Σχεδίου οι ενστάσεις της παράταξής μας αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα :
Α) στο πολιτικό, που αφορά τα μεγάλα ζητήματα για το χαρακτήρα της ανάπτυξης, το ερώτημα «ποιά ανάπτυξη, για ποιόν, πώς και με ποιά μέθοδο»
Β) αλλά και στο τεχνικό, που αφορά την επάρκεια του κειμένου αυτού καθ’ εαυτού και την αξιοπιστία των στοιχείων του.
Ας ξεκινήσω από αυτό το τελευταίο. Διερωτώμαι, τί νόημα έχει η παράθεση στοιχείων του 2000 και του 2002 ενώ έχει ολοκληρωθεί η απογραφή του 2011 και έχουν κυκλοφορήσει τα αποτελέσματά της. Δεν θα μπορούσαν οι συντάκτες του «Στρατηγικού Σχεδιασμού» να απευθυνθούν στην Στατιστική Αρχή και να ζητήσουν τα πλήρη, έστω και πρόχειρα, σημερινά στοιχεία ; Έχει κανένα νόημα η παράθεση στατιστικών δεδομένων, που δεν λαμβάνουν ούτε στοιχειωδώς υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις στο παραγωγικό και το κοινωνικό τοπίο της τελευταίας διετίας ;
Και τα παρατιθέμενα όμως παλιά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα αποκαλούμενα ως γνωστόν και «greek statistics», δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία και αξιολόγηση από την περιβόητη «Ομάδα Μελέτης». Περιορίζομαι σε μια δειγματοληπτική εξέταση των στοιχείων δραστηριότητας στους 3 τομείς της οικονομίας :
Σύμφωνα με το Σχέδιο (σελ. 21), ο κατ’ εξοχήν ορεινός Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων της Π.Ε. Άρτας έχει λιγότερους απασχολούμενους στην αγροτική παραγωγή (25 %) από ό,τι στη μεταποίηση και τη βιομηχανία (28 %). Σε άλλο σημείο, στην Π.Ε. Ιωαννίνων (σελ. 23) ο σχετικά τουριστικοποιημένος Δήμος Ζαγορίου απασχολεί στον πρωτογενή Τομέα 41 % και στις υπηρεσίες 39 % ενώ αντίθετα ο κατ’ εξοχήν αγροτικός Δήμος Κόνιτσας στην αγροτική παραγωγή 28 % και στις Υπηρεσίες 45 %. Είναι φανερό ότι τέτοια δεδομένα προκαλούν δικαιολογημένα χαμόγελα και δεν ανταποκρίνονται ούτε στοιχειωδώς στην πραγματικότητα.
Επί της ουσίας το κείμενο του «Στρατηγικού Σχεδιασμού» είναι πρόχειρο και γενικόλογο, μια επανάληψη και συρραφή παλιότερων αντίστοιχων κειμένων, που όμως, όσο και αν διαφωνούσε κάποιος πολιτικά, είχαν μεγαλύτερη επεξεργασία, ομοιογένεια και σαφήνεια (αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στη μελέτη για το Χωροταξικό Σχέδιο της Ηπείρου στις αρχές της δεκαετίας και κατά δεύτερο στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα 2000 – 2006 και 2007 – 2013). Το σημερινό είναι ένα κείμενο που δεν επεκτείνεται σε ανάλυση των αιτίων και των διαρθρωτικών προβλημάτων, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια σφάλματα, που περιλαμβάνει τα πάντα χωρίς ουσιαστικές ιεραρχήσεις, που δεν αξιολογεί τα μέσα υλοποίησης και μάλιστα υπό τα δεδομένα της σημερινής τρομακτικής ανεπάρκειας πόρων. Σε συνθήκες κρίσης ο όποιος σχεδιασμός θα έπρεπε κατά την άποψή μας να εκκινεί από τα ρεαλιστικά δεδομένα και να προσδιορίζει τους κρίσιμους τομείς προτεραιότητας. Η Περιφερειακή Αρχή το δύσκολο έργο το αποφεύγει. Προσπαθεί στην ουσία να συμμορφωθεί τυπικά με μια νομική της υποχρέωση, να ξεμπερδέψει με τη λιγότερη δυνατή συζήτηση μια διαδικασία ρουτίνας. Θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς ότι πρόκειται για στρατηγικό σχεδιασμό χωρίς στρατηγική.
Για την παράταξή μας είναι διαφορετικές οι βασικές πολιτικές επιλογές για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας. Επισημαίνω επιγραμματικά :
► Για εμάς κριτήριο της ανάπτυξης δεν είναι το κέρδος, το οποίο στο Σχέδιο μπορεί να περιγράφεται με τους εύηχους όρους «μόχλευση» και «επιχειρηματικότητα» αλλά στην πράξη δεν σταματά να εμπορευματοποιεί τα δημόσια αγαθά, αλλά η ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Γι’ αυτό και συνδέουμε το στόχο των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με τον κρίσιμο αγώνα της περιόδου για τον συνεταιριστικό χαρακτήρα και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης, γι’ αυτό δίνουμε έμφαση στους θεσμούς συλλογικής οικονομίας και αλληλεγγύης, στον κοινωνικό έλεγχο και στη δημοκρατική ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης
► Η περιβαλλοντική διάσταση και η βιωσιμότητα πρέπει να διαπερνά όλες τις τομεακές αναπτυξιακές πολιτικές και το οικολογικό ζήτημα είναι αλληλένδετο με το κοινωνικό. Δεν είναι κατά τη γνώμη μας τυχαίο που ο όρος «βιωσιμότητα» και κάθε άλλος συναφής, από αυτούς που χρησιμοποιεί συχνά στους τίτλους των εκλογικών του σχημάτων ο κ. Περιφερειάρχης, απουσιάζει εντελώς από την περιγραφή του «οράματος» της Περιφέρειας. Δεν έχω το χρόνο να επιμείνω σε κρίσιμα ζητήματα έμπρακτης εφαρμογής των θεματικών προτεραιοτήτων, που εισηγείται το κείμενο, και σε ερωτήματα του τύπου πόσο συμβατή είναι η θεματική προτεραιότητα «Αειφόρος ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών» με τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Αμβρακικό, η προτεραιότητα «Προώθηση των περιοχών natura» με τα λατομεία και τις 45 αιτήσεις για αιολικά πάρκα και η θεματική προτεραιότητα «Προστασία της φυσικής κληρονομιάς» με τις αγελάδες στην Αστράκα και τα 3 νέα ξενοδοχεία στην ευαίσθητη ζώνη της Παμβώτιδας
► Για εμάς η περιφερειακή πολιτική δεν ασκείται μόνο για τις ανάγκες της Περιφέρειας αλλά για την υπέρβαση της ανισότητας Κέντρου – Περιφέρειας, για τον μετασχηματισμό της πολιτικής, τη διαπεριφερειακή συνεργασία αλλά και για την ένταξη και τη συνεργασία με το βαλκανικό και μεσογειακό περίγυρο.
Είναι σαφές ότι αυτά συνιστούν ρήξη με το κυρίαρχο μοντέλο και προϋποθέτουν ανατροπή των σημερινών συσχετισμών. «Οι έχοντες ώτα ακούειν ακουόντων».
28-9-2011





3/10/2011








Kαταλυτική η παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στην ημερίδα της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, ''για την διαχρονική συμβολή της Ευεργεσίας'', σχετικά με τα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα και τα ευαγή ιδρύματα.
Τιμήθηκε και φέτος, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, από την Περιφέρεια Αττικής, η Μνήμη των Εθνικών Ευεργετών, με την πρέπουσα λαμπρότητα στην καθιερωμένη πλέον μέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Διονυσίου του Αεροπαγίτου και την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων και Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής, κ. Δ. Κατσικάρη, ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδίας Ελλάδος ως φορέας έκφρασης της Ηπειρωτικής αποδημίας, είχε την τιμητική της και μέσω του Προέδρου της Γιώργου Οικονόμου, κατέθεσε σχετικό στεφάνι, εκπροσωπώντας και όλους τους Ελληνικούς αποδημικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στη συνέχεια ακολούθησε ημερίδα με θέμα '' Η Διαχρονική συμβολή της Ευεργεσίας στο Κοινωνικό, Εθνικό και Ευρωπαικό γίγνεσθαι'', που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, στην αίθουσα εκδηλώσεων, του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία δια του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Γιώργου Οικονόμου και Κώστα Κωνή.
Στην ημερίδα αυτή την Κυβέρνηση εκπροσώπησε και χαιρέτησε, ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο του, ο Βουλευτής Β' Πειραιά της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Τραγάκης και την Περιφέρεια Αττικής ο προαναφερόμενος Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Κατσικάρης.
Στην ημερίδα τον λόγο έλαβαν, αφού διαβάστηκε πρώτα το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, εκτός των εκπροσώπων της Πολιτείας, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου
Αθηνών κ. Ιερώνυμου, Ηγούμενος της Μονής Πετράκη, Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκρας κ. Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου, η κα Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και η κ. Monica Ekstrom, προισταμένη του τμήματος πολιτικών αναφορών για πολιτιστικά θέματα της Αντιπρισωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.
Ακόμη τοποθετήθηκαν ο κος Γεώργιος Κοντογιώργης, τ. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, η Πρόεδρος των Ενώσεων Δημοσιογράφων Ευρωπαικού Τύπου κα Ελένη Χαντζηανδρέου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας κ. Χρίστος Οικονομόπουλος, ο κος Κων/νος Βολτής, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόεδρος Επιτροπής για την σύνταξη του νέου νόμου για τα Εθνικά Κληροδοτήματα, η Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο συγγραφέας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Αθηναίος , ο Ιστορικός και Συγγραφέας βαρώνος κ Tony Breidel-Xatzidinitriou, o καθηγητής και μέγας Άρχων του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας κ. Ελευθ. Σουλογιάννης, ο Πρόεδρος Φίλων του Ινστιτούτου Παστέρ, καθηγητής κ. Μανώλης Νειάδας και φυσικά η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος δια του Προέδρου της Γιώργου Οικονόμου, αμέσως μετά από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ, του οποίου, η ομιλία έκανε αίσθηση στο ακροατήριο και στην οποία αναφέρθηκαν οι μεταγενέστερα τοποθετηθέντες, εστίασε τον λόγο του, στην προσπάθεια της ΠΣΕ και στους Αγώνες που έδωσε και δυστυχώς μέχρι σήμερα συνεχίζει να δίνει και διατηρεί το θέμα πάντα στην επικαιρότητα, χωρίς να φείδεται κόπου, για την επίλυση του προβλήματος διαχείρησης των Εθνικών και Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων και Ευαγών Ιδρυμάτων, ενός προβλήματος με τεράστιες οικονομικές, νομικές, ηθικές αλλά και πολιτικές εν κατακλείδι διαστάσεις. Ενός προβλήματος που αφορά στα περισσότερα από τις δέκα χιλιάδες (10.000) κληροδοτήματα, καταγεγραμμένα στην ειδική υπηρεσία Κληροδοτημάτων και των οποίων ο μεγαλύτερος και σημαντικότατος αριθμός, αλλά και σε αξία, προέρχεται από τους Ηπειρώτες και στα οποία, η βούληση του διαθέτη διαθλάται και δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη, το Σύνταγμα και οι Νόμοι παρακάμπτονται ανενδοίατα και η διαφάνεια διαχείρισης και ελέγχου, είναι εν αμφιβόλω, όπως κατέδειξε και πρόσφατο πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λένανδρου Ρακιντζή, το οποίο τέθηκε υπόψη και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου τόνισε ότι ''Εμείς ως Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, αλλά και η πλειονότητα του αποδημικών Ηπειρωτικών οργανώσεων, παραπλανηθήκαμε όταν πιστέψαμε ότι θα δινόταν οριστική λύση στο ζήτημα αφού το 1999 η ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποδέχθηκε πλήρως όλες τις θέσεις του κορυφαίου αποδημικού Ηπειρωτικού φορεά, της ΠΣΕ. Δυστυχώς οι κυβερνώντες έμειναν στις υποσχέσεις, συνέχισε να επικρατεί το σκότος που επικρατούσε 90 και πλέον χρόνια, μέχρι την εποχή εκείνη. Και επανήλθε το θέμα στην ίδια Επιτροπή, τον Δεκέμβριο του 2010. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Προέδρου της, νυν Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαιωάννου. "Στα Γιάννινα δεν τηρείται ούτε το Σύνταγμα, ούτε η ισονομία".
Οι Κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή. Δεν υπήρχε Βάση Δεδομένων των Εθνικών Ευεργετών, γιαυτό και το Σύνταγμα ζήτησε να γίνει, δεν γνωρίζουμε ποιά ή πόσα είναι, πόσα είναι σε εκαθάριση. Λείπει η διαφάνεια, ο έλεγχος και είναι ανησυχητικό όταν αρμόδιο όργανο της Πολιτείας, όπως ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ τα διαπιστώνει όλα αυτά, προτείνει συγκεκριμμένα μέτρα, που δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκαν''.
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της ΠΣΕ είπε ότι, ''Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας, στην ίδια Επιτροπή δηλώνει "κάποιοι έχουμε ασχοληθεί και ξέρω πολύ καλά τη δυνατότητα και τις δυνάμεις, οι οποίες ενεργούν και την τελευταία στιγμή γίνεται μη ισονομία, μη ισοπολιτεία και μη εφαρμογή του νόμου. Γι' αυτό κυριαρχικά το Σώμα να ζητήσει από την Κυβέρνηση να υλοποιηθούν οι νόμοι". Εμείς, η ΠΣΕ και όλη η 'Ηπειρος, με ενδιαφέρον και αγωνία, παρακολουθούμε την πρωτοβουλία του Υπουργού Αναπληρωτή Οικονομικών, συμπατριώτη μας Παντελή Οικονόμου, τον οποίο και συναντήσαμε πολύ πρόσφατα και ο οποίος έχει δηλώσει πως "πολύ σύντομα θα δώσει λύση στο καθεστώς που διέπεται από σουλτανικά φιρμάνια με διατάξεις επικυρωμένες από δικτακτορικά καθεστώτα''.
Τέλος ο κ. Γιώργος Οικονόμου τόνισε '' Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τόσο σ' ότι αφορά στα κληροδοτήματα γενικά, όσο και ειδικά στα Παλαιά Γιαννιώτικα, απαιτούμε, εκφράζοντας την Ηπειρωτική αποδημία, όπως εξάλλου απαιτούν όλοι οι φορείς της Ηπείρου, να ισχύσουν τα αυτονόητα, που προαναφέρθηκαν , αλλά και έχουμε αναδείξει στον Ελληνικό λαό, δηλαδή η τήρηση της βούλησης του διαθέτη, η εφαρμογή των Νόμων που έχουν ψηφιστεί την τελευταία 30ετία, η εφαρμογή του Συντάγματος, η διαφάνεια στην διαχείρηση και ο έλεγχος, η ενίσχυση και στελέχωση της Δ/νσης Κληροδοτημάτων του Υπουργείου, η θεσμοθέτηση Γενικής Γραμματείας, και η επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων τόσο στα όργανα διοίκησης, όσο και στα εποπτικά ως προς τις παραλήψεις υποβολής απολογισμών, ισολογισμών και προυπολογισμών''.
Αθήνα 01-10-2011
Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.




5/10/2011






Mε την συμμετοχή 5 Ηπειρώτικων Συλλόγων.
1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Δυτικής Αττικής.
12 - 16 Οκτωβρίου, Παλαιά Ελαιουργική Ελευσίνας.
Η Περιφέρεια Αττικής - Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής διοργανώνει στις 12 - 16 Οκτωβρίου 2011, στις εγκαταστάσεις της Παλαιάς Ελαιουργικής στην Ελευσίνα, την 1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Δυτικής Αττικής.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΖΕΦΥΡΙΟΥ & Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΡΩΜΑΝΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ.
Πρόκειται για μια διοργάνωση που στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής της Δυτικής Αττικής, καθώς και των περιοχών της χώρας μας, που εκπροσωπούν οι εθνοτοπικοί σύλλογοι που εδρεύουν στην περιοχή, όπως επίσης και την ενδυνάμωση και προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού μέσα από τη συνεργασία των φορέων.
Η 1η Συνάντηση περιλαμβάνει Έκθεση με έμφαση στο λαϊκό πολιτισμό, καθώς και Εκδηλώσεις, όπου οι σύλλογοι και οι δημόσιοι φορείς, που θα συμμετέχουν στην έκθεση, θα παρουσιάσουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Η έκθεση θα αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες: (1) Λαϊκός Πολιτισμός: Καθημερινή ζωή και παραδοσιακές φορεσιές, (2) Τέχνες και Γράμματα και (3) Εθελοντισμός - Περιβάλλον.
Οι συμμετέχοντες θα αναδείξουν τα στοιχεία του τοπικού λαϊκού πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας και παράλληλα θα προβάλλουν το έργο τους τόσο στη διάσωση και διάδοση του πολιτισμού όσο και του εθελοντισμού και της διάδοσής του στη νέα γενιά.
Παράλληλα με την έκθεση, θα παρουσιάζονται πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παραδοσιακούς χορούς, δρώμενα από την ελληνική παράδοση, συναυλίες παραδοσιακών καλλιτεχνών, θέατρο, αναπαραστάσεις εθίμων και παρουσιάσεις τοπικών ενδυμασιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση θα λειτουργεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν ανόθευτη παρουσίαση της παράδοσής μας. Για το σκοπό αυτό έχει διανεμηθεί κανονιστικό πλαίσιο - οδηγός προς τους συμμετέχοντες για την άρτια οργανωμένη παρουσία τους.
Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 18:00, όλα τα χορευτικά συγκροτήματα θα παρελάσουν με τις φορεσιές χορεύοντας στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας και θα καταλήξουν στο χώρο της έκθεσης, όπου στην κεντρική εξέδρα θα γίνει η τελετή των εγκαινίων και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Η διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή. Όχι μόνο θα συμβάλλει στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του πολιτισμού, των συνεργασιών και του εθελοντισμού, αλλά οι πέντε αυτές ημέρες θα αποτελέσουν μια σημαντική διέξοδο στα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής. Να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο θα γίνεται σε διαφορετικό Δήμο της Δυτικής Αττικής δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να την παρακολουθήσουν.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και σας προσκαλούμε να ζήσουμε μαζί ένα μοναδικό πενθήμερο γεμάτο από τη ζεστασιά των ανθρώπων του λαϊκού μας πολιτισμού.
Καλώς να ορίσετε!!!
Ημέρες και ώρες λειτουργίας
12, 13 & 14 Οκτωβρίου: 17:00 - 22:00,
15 & 16 Οκτωβρίου: 10:00 - 14:30 και 17:00 - 22:00
Λίγα λόγια για το λογότυπο της Εκδήλωσης
Το λογότυπο είναι στενά συνυφασμένο με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Δυτικής Αττικής.
Είναι εμπνευσμένο από τη ζωφόρο των Μικρών Προπυλαίων, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, η οποία φέρει ανάγλυφους ρόδακες, δέσμες από στάχυα, βουκράνια και κίστες.
Επιλέξαμε να προσαρτήσουμε στο λογότυπό μας το στάχυ, που είναι το σύμβολο του Θριασίου Πεδίου, αλλά και το σύμβολο της γονιμότητας και της δημιουργίας, καθώς και το ρόδακα, ο οποίος παραπέμπει στην καλλιτεχνική δημιουργία και στη διαμόρφωση αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας.
Έτσι λοιπόν, έχοντας διαπιστώσει την αέναη παρουσία τους στο πέρασμα των αιώνων, θεωρήσαμε πως τα παραπάνω σύμβολα μπορούν να διατηρήσουν την αξία τους στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, αφού μπορούν να συμβολίσουν την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την άμιλλα και τον αλτρουισμό, στοιχεία που θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να διατηρήσει την πολιτιστική της ταυτότητα και συνοχή.
Το διαφημιστικό της εκδήλωσης.
http://www.youtube.com/watch?v=Uk0dWC5uOKw&feature=share





6/10/2011






Οι Ηπειρώτες Ζεφυρίου διοργανώνουν εκδήλωση αναβίωσης παραδοσιακής απόσταξης τσίπουρου στις 8 Οκτώβρη 2011.
Για άλλη μιά φορά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση αναβίωσης της παραδοσιακής απόσταξης τσίπουρου κατά το Ηπειρώτικο τελετουργικό, με την επωνυμία ''τσίπουρα 2011'', στο οίκημα του, Παναγίας Γρηγορούσας και Αλαμάνας στο Ζεφύρι, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 7.30' το βράδυ.
Παράλληλα με την διαδικασία σπόσταξης, τους παρευρισκόμενους, θα διασκεδάσει και θα γλεντήσει Ηπειρώτικη μουσική ζυγιά, που απαρτίζεται από καταξιωμένους Ηπειρώτες μουσικούς και τραγουδιστές και που θα παίξει παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου, ειδικά για την περίπτωση, αλλά και για το γλέντι, θα χορεύσουν δε χορευτικά Ηπειρώτικων Συλλόγων της Αθηναικής αποδημίας και θα παρασχεθούν εκτός από το ζεστό και παρασκευασμένο εκείνη την στιγμή τσιπουράκι, που δεν πίνεται ξηροσφύρι, πλούσια εδέσματα κατασκευασμένα από τις γυναίκες του Συλλόγου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους και σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στις ευρύχωρες εγκαταστάσεις του Πνευματικού Κέντρου, του Δημοτικού διαμερίσματος Ζεφυρίου, του Δήμου Φυλής, που απέχει ελάχιστα από το οίκημα του Συλλόγου.




8/10/2011






Γιορτή τσίπουρου από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Μάκρης - Ραφήνας και Μαραθώνα την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011.
Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε από την Ήπειρο, αρχές του 14ου αιώνα και αργότερα συστηματοποιήθηκε και έλαβε μορφή μαζικής παραγωγής, στο Άγιο Όρος από Ηπειρώτες μοναχούς, που διαβιούσαν εκεί.
Σήμερα παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου, το απόσταγμα των σταφυλιών δηλαδή, έχουν, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Κρήτη, κατά δε το στάδιο της διαδικασίας στην Ήπειρο και την Θεσσαλία, γίνονται παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις, απότοκος του λαικού πολιτισμού των περιοχών αυτών.
Η δε διαδικασία της παραγωγής, για όσους εξακολουθούν σήμερα να ακολουθούν την παραδοσιακή πατροπαράδοτη μέθοδο, είναι ολόκληρο τελετουργικό και διέρχεται διάφορες φάσεις, με παράλληλη διεξαγωγή λαικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Αυτή την διαδικασία, αυτή την περίοδο, που σε όλη την Ελλάδα, από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη ''βράζει'' ο τόπος, αναβιώνει παραδοσιακά για άλλη μια χρονιά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Μάκρης - Ραφήνα και Μαραθώνα ''Η Αγία Ειρήνη'', την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 12 η ώρα το μεσημέρι, στο κτήμα των Ηπειρωτικού Συλλόγου, οδός Αν. Τσίρκα, στην Νέα Μάκρη.
Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία, να διασκεδάσουν, παράλληλα με την προαιρετική συμμετοχή τους στην διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, με την ηπειρώτικη ζυγιά του Γιώργου Χαληγιάννη που στο τραγούδι θα έχει τον Αντώνη Κυρίτση και τον Νίκο Καλαμίδα.
Και επειδή το φρέσκο τσιπουράκι δεν πίνεται ξηροσφύρι, θα παρασχεθούν, όπως κάθε χρονιά, παραδοσιακά ηπειρώτικα φαγητά και εδέσματα, τα περισότερα από τα οποία θα ετοιμάσουν εκεί, παράλληλα με τις άλλες δράσεις, οι Ηπειρώτισσες, αλλά και οι φίλες του Συλλόγου.