Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

210 κλίνες χάνουν τα νοσοκομεία της Ηπείρου

210 κλίνες «χάνουν» τα νοσοκομεία της Ηπείρου
Μείωση των κλινών και συνενώσεις κλινικών φέρνει στο σύνολο των νοσοκομειακών υπηρεσιών της Ηπείρου η πρόταση αναδιάταξης του ΕΣΥ, που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Υγείας.
Πριν μερικές ημέρες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε προαναγγείλει το «νέο ΕΣΥ», με συνενώσεις νοσοκομείων και κλινικών, και μειώσεις των κλινών. Στόχος του νέου υγειονομικού χάρτη είναι η εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ το 2012, που θα δωθούν στην Τρόϊκα που έχει κάνει κατοχή της Ελλάδας από τα ντόπια τσιράκια της που έχει βάλει να κυβερνάνε, ενώ ως το τέλος του 2014 το ποσό, που συνολικά θα κερδίσει το κράτος, για να τα δώσει στην τρόϊκα, θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.
Τι προβλέπεται στην Ήπειρο
Σύμφωνα με την πρόταση της αναδιάταξης, το Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» θα έχει κοινή διοίκηση με το Νοσοκομείο Φιλιατών. Ακόμη, τα νοσοκομεία σε Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα θα έχουν μόνο διοικητή, καθώς καταργείται ο θεσμός των υποδιοικητών σε αυτές τις μονάδες.
Στόχος της πρότασης είναι να διαμορφωθούν Νοσοκομεία – Συγκροτήματα με κοινό διοικητή και διοικητικό συμβούλιο.
Αίσθηση προκαλεί η μείωση των κλινών, που προτείνεται στο σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων της περιφέρειας. Για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προτείνεται μείωση των κλινών από 877 σε 790, για τα νοσοκομεία «Γ. Χατζηκώστα» και Φιλιατών, που προβλέπεται να έχουν κοινή διοίκηση, προτείνεται η μείωση από 377 και 86 αντίστοιχα σε 324 και 76. Συνολικά ο αριθμός τους μειώνεται από 423 σε 400.
Στο Νοσοκομείο Άρτας προτείνεται η μείωση των κλινών από 236 σε 208, στο Νοσοκομείο Πρέβεζας από 120 σε 90, και στο Νοσοκομείο Λευκάδας από 80 σε 66.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τη συνένωση κλινικών στις νοσοκομειακές μονάδες. Πρόκειται για κλινικές που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων.
Συνολικά έξι μονάδες συνενώνονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει τη συνένωση της Μονάδας Οξέων Ψυχιατρικών Περιστατικών με το Τμήμα Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου, της Μονάδας Καρδιοχειρουργικής και του Τμήματος Θώρακος Καρδιάς σε Θωρακοχειρουργική Μονάδα Καρδιοχειρουργικής, της Μονάδας Μετεγχειρητικής Ανάνηψης με το Τμήμα Χειρουργικής, και της Ειδικής Μονάδας Λοιμωδών Νόσων με την Παθολογική Κλινική Α’ και Β’.
Ακόμη, προβλέπεται η συνένωση της Μονάδας Παιδοορθοπεδικής με τη Μονάδα Παιδοχειρουργικής, ενώ αλλαγές προτείνονται στις Μονάδες Περιτοναϊκής Κάθαρσης και Στεφανιαίων Νόσων.
Δύο κλινικές προτείνεται να συνενωθούν στο Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα», και ειδικότερα η Α’ και Β’ Παθολογική Κλινική, και η Μονάδα Στοματικής Γναθοπροσωποχειρουργικής με την Μονάδα Γναθοχειρουργικής. Στο Νοσοκομείο Φιλιατών προβλέπεται η συνένωση της Κλινικής ΩΡΛ με την Οφθαλμολογική Κλινική.
Στο Νοσοκομείο Άρτας προβλέπεται η συνένωση της Κλινικής ΩΡΛ με την Ουρολογική Κλινική, και η Νευροχειρουργική με την Οφθαλμολογική Κλινική. Ως προς το Νοσοκομείο Πρέβεζας προτείνεται η συνένωση της Ορθοπεδικής Κλινικής με την Ουρολογική, και στο Νοσοκομείο Λευκάδας η Κλινική ΩΡΛ με την Οφθαλμολογική.
Η πρόταση προβλέπει ακόμη την μετατροπή των Κέντρων Υγείας Δερβιζιάνων και Αγνάντων από Α’ σε Β’, ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2011/07/210.html