Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Θα δουν καλύτερες μέρες τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου;

Με τον ερχομό του πρ. Υπουργού Στ. Μπένου
Θα… δουν καλύτερες μέρες τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου;
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η επίσκεψη του Π. Γερουλάνου
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η τετραήμερη περιοδεία που θα πραγματοποιήσει στην Ήπειρο ο Πρόεδρος του Σωματείου Διάσωσης Αρχαίων Θεάτρων «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος.
Την Παρασκευή, 6 Μαΐου ο κ. Μπένος και οι υπόλοιποι επιστήμονες θα επισκεφθούν το πρωί το Δημαρχείο Φιλιατών. Στις 11:30 π.μ. θα ακολουθήσει επίσκεψη στο αρχαίο Γιτάνων και στις 2 μ.μ. θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.
Η άφιξη αυτή στην περιοχή μας έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά από ανάλογη επίσκεψη και της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η παρουσία της οποίας ως γνωστόν είναι… προπομπός της επικείμενης επίσκεψης του Υπ. Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου στην Ήπειρο.
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού έρχεται για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας –είχε ξανάρθει το 2009- και στην περιήγησή του στα σημαντικότερα αρχαία θέατρα της Ηπείρου θα συνοδεύεται από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, όπως ο ταμίας του «Διαζώματος» συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, η αρχαιολόγος Πολυξένη Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη έκδοσης για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου και ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Ευθυμίου, ο οποίος θα επιμεληθεί ενός ντοκιμαντέρ για τα μνημεία του τόπου μας.
Ιδιαίτερο βάρος στην περιήγηση του κ. Μπένου στα θέατρα της Ηπείρου δίνει και η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία σε χθεσινή της ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «αποδέχθηκε ένθερμα τις κοινές μας δράσεις με τους θεσμούς της Ηπείρου (αυτοδιοικητικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς) για την ανάδειξη όλων των αρχαίων θεάτρων της περιοχής».
Ο πρώην Υπουργός στα πλαίσια της επίσκεψής του στα θέατρα της Ηπείρου θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μνημεία και αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να συνεχισθεί με εντονότερους ρυθμούς η προσπάθεια για την ανάδειξή τους.
Η τετραήμερη περιοδεία του Στ. Μπένου στην περιοχή μας θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Μαΐου από τα Γιάννινα και φυσικά απ’ το θέατρο της Δωδώνης που αποτελεί και ένα εκ των σημαντικότερων μνημείων του είδους στην χώρα μας, χωρίς ωστόσο την διεθνή προβολή που του αξίζει!
Θα έχει συναντήσεις και συνεργασία με τους επιστημονικούς υπεύθυνους των θεάτρων, τους προϊσταμένους των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων, καθώς και με εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Η επίσκεψη στα αρχαία θέατρα της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Κασσώπης, της Νικόπολης και της Αμβρακίας θα συνδυασθεί με συνεντεύξεις τύπου στα Αρχαιολογικά Μουσεία των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας, της Πρέβεζας και της Άρτας αντίστοιχα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του πρώην Υπουργού, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, έχει ως εξής:
Την Πέμπτη, 5 Μαΐου, ώρα 9:30 π.μ., θα γίνει σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου για τα αρχαία θέατρα. Στις 11:30 π.μ. θα ακολουθήσει επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και στις 2 μ.μ. θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Την Παρασκευή, 6 Μαΐου ο κ. Μπένος και οι υπόλοιποι επιστήμονες θα επισκεφθούν το πρωί το Δημαρχείο Φιλιατών. Στις 11:30 π.μ. θα ακολουθήσει επίσκεψη στο αρχαίο Γιτάνων και στις 2 μ.μ. θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.
Το Σάββατο, 7 Μαΐου, στις 10 π.μ. ο κ. Μπένος θα επισκεφθεί το αρχαίο θέατρο Κασσώπης και λίγο αργότερα το Ρωμαϊκό θέατρο Νικόπολης.
Τέλος, την Κυριακή, 8 Μαΐου ο πρώην Υπουργός θα επισκεφθεί αρχικά το Δημαρχείο Άρτας και στη συνέχεια θα βρεθεί στο αρχαίο θέατρο Αμβρακίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης όπου θα δώσει συνέντευξη τύπου
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4572&catid=13