Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο : Συμπαραστάτης του πολίτη - Για τις επιτροπές

ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ηπειρο:Συμπαραστάτης του πολίτη-Για τις επιτροπές

1. Η δομή του αστικού κράτους αλλά και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης πριν και των περιφερειών τώρα είναι φτιαγμένη με τον ίδιο προσανατολισμό και τα ίδια υλικά. Με κυρίαρχο στόχο, δηλαδή, πως θα εξυπηρετήσει καλύτερα το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
2. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δε χρειάζονται συμπαραστάτη γιατί έχουν πολλούς. ΕΕ – ΔΝΤ – τρόικα – κυβέρνηση – ΣΕΒ και οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται στην υπηρεσία τους και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
3. Ως συμπαραστάτης, «άτομο εγνωσμένου κύρους» όπως λέει ο νόμος, νοείται εκείνος που έχει υπηρετήσει και δυναμώσει τους μηχανισμούς του αστικού που κράτους. Άτομο, δηλαδή, που καμία σχέση δεν έχει και δε μπορεί να καταλάβει τις λαϊκές ανάγκες και τα προβλήματά μας.
4. Έρχεται να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης απέναντι στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του λαϊκού παράγοντα και την εργαζομένων. Παράλληλα σα στόχο έχει να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά καλύμματα που δημιουργεί η ίδια η δομή του αστικού κράτους προωθώντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων.
5. Παράλληλα δημιουργεί έναν πολιτικά διορισμένο προϊστάμενο, επιλεγμένο κυρίαρχα από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, στους εργαζομένους της περιφέρειας.
6. Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της περιφέρειας μπορούν αν διεκδικήσουν την επίλυση των θεμάτων τους με τα συλλογικά τους όργανα και με συνδικαλιστές που φροντίζουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας.
7. Η παράταξή μας φιλοδοξεί και δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση, επίλυσης οποιουδήποτε δίκαιου αιτήματος υπάρχει από τους εργαζόμενους και τους πολίτες.
8. Κατόπιν τούτου η παράταξή μας δε μπαίνει καν στη λογική της συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής συμπαραστάτη και απέχουμε από αυτή.

1. Είμαστε της άποψης ότι για τα θέματα της περιοχής πρέπει να αποφασίζει το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο μάλιστα σε πολλά θέματα πρέπει να επιζητεί την άποψη των φορέων της περιοχής πριν πάρει τις αποφάσεις του, αντί να συρρικνώνει τις αρμοδιότητές του σε κάποιες επιτροπές. Οι επιτροπές αυτές θα μπορούσαν να έχουν ένα προπαρασκευαστικό χαρακτήρα όσον αφορά τις εισηγήσεις των θεμάτων στο περιφερειακό συμβούλιο.
2. Όπως προτείνονται οι επιτροπές σοβαρές αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και η χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων, εκχωρούνται σε όργανα που θα λειτουργούν έξω και πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας ενισχύοντας περαιτέρω αδιαφανείς διαδικασίες.
3. Με δεδομένη τη συρρίκνωση της παραγωγής στην περιοχή, την εκτόξευση της ανεργίας και της απλήρωτης, ανασφάλιστης και επισφαλούς εργασίας, θα βλέπαμε ως ρόλο των επιτροπών αυτών της συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων και δράσεων του ΟΑΕΔ. Τι από αυτά έχει επενδυθεί, τι αποτελέσματα έφεραν οι επενδύσεις αυτές, τι εργαζόμενους απασχολούν και κατά πόσο τηρούνται οι όροι τους. Με τα στοιχεία αυτά και με την επικουρία εργαζόμενων, εκπροσώπων από τη διοίκηση τους εργατικού κέντρου, ΙΚΑ και επιθεώρηση εργασίας να ελεγχθεί κατά πόσο οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται και πληρώνονται. Σε συνεργασία με φορείς να γίνει ολοκληρωμένη πρόταση ανασυγκρότησης της παραγωγής της «Ηπείρου στη βάση ανάπτυξης της περιοχής και βελτίωσης της ζωής όλων των εργαζομένων και την Ηπειρωτών και αυτά ολοκληρωμένα να έρθουν σε περιφερειακό συμβούλιο.
4. Εμείς βλέπουμε τη συμμετοχή μας στις επιτροπές αυτές στη βάση της εκπροσώπησης όλων των παρατάξεων, με στόχο τον έλεγχο των λειτουργιών τους και για να μπορούμε από καλύτερες θέσεις να ενισχύσουμε το κίνημα.
ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

http://perdika-thesprotias.blogspot.com/2011/03/blog-post.html