Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου τα σκουπίδια της Πρέβεζας!!!

Στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου τα σκουπίδια της Πρέβεζας!!!
Χωματερές κλείνουν στον Δήμο Πρέβεζας... αυξήσεις έρχονται!

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί τη δημοτική αρχή Πρέβεζας αφού θα πρέπει άμεσα να κλείσουν οι χωματερές και να γίνει η μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.
Όλες οι διαδικασίες για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των παράνομων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και τον Ιούνιο χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα.
Να σημειώσουμε ότι η κρατική περιφέρεια λίγο πριν τέλος του 2010 προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου, ώστε να συγκεντρώσει στοιχεία και να συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες στην σύνταξη των μελετών κάτι που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής.
Τα στοιχεία αναφέρουν ότι δύο μεγάλες σε όγκο και επικινδυνότητα χωματερές προς αποκατάσταση βρίσκονται στο νέο Δήμο Πρέβεζας.
Η μια από αυτές στην περιοχή του «Κούκου» που διαθέτει και οριστική μελέτη, άρα η ένταξη του έργου αποκατάστασης θεωρείται σχετικά εύκολη υπόθεση.
Για την δεύτερη στον πρώην δήμο Ζαλόγγου απαιτείται μελέτη. Ακόμη «μεσαία» ως προς την επικινδυνότητα χωματερή χαρακτηρίζεται αυτή που βρίσκεται στο Λούρο.
Πρώτη προτεραιότητα
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαΐλη πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ όχι μόνο για την απειλή των προστίμων αλλά και γιατί αποτελούν μία περιβαλλοντική πληγή που υποβαθμίζει το περιβάλλον.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάδειξης των παλιών χωματερών είναι η αποκατάσταση που έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή Πρέβεζας στο νταμάρι του Αγίου Θωμά και στην Ταράνα χώροι που σήμερα δεν θυμίζουν σε τίποτα ότι κάποτε ήταν σκουπιδότοποι.
Υψηλά πρόστιμα
Να θυμίσουμε ότι σήμερα, η χώρα βρίσκεται με το... πιστόλι στον κρόταφο και τα πρόστιμα, που φτάνουν τα 34.000 ευρώ την ημέρα ανά ενεργή χωματερή, θα επιβληθούν σε εθνικό επίπεδο, όμως θα μετακυλιστούν στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που θεωρούνται άλλωστε και υπεύθυνοι για τη διατήρηση των ΧΑΔΑ εντός των ορίων τους.
Αυτά πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος Πρέβεζας σε περίπτωση που δεν προσχωρήσει στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ θα κληθεί να πληρώσει 68.000 ευρώ την ημέρα, ποσό ιδιαίτερα υψηλό.
Κόστος μεταφοράς
Από την άλλη προβληματισμός υπάρχει στην δημοτική αρχή από το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Καρβουναριού.
Η συνολική δαπάνη ανά έτος θα αγγίζει το 1 εκ ευρώ ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι δημότες με αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη δημοτική ενότητα Πρέβεζας που τα τέλη καθαριότητας ήταν περίπου 1,32 ευρώ το τμ θα αυξηθούν κατά 70% περίπου.
Ο κ. Μπαϊλης τόνισε ότι στις προθέσεις τις δημοτικής αρχής ήταν να μην γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη και σημείωσε ότι κατανοεί την δύσκολη οικονομικά συγκύρια των νοικοκυριών και θύμισε ότι στην 8ετή θητεία ως δήμαρχος Λούρου δεν προχώρησε σε καμία αύξηση.
Επεσήμανε όμως, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το κόστος της διαχείρισης θα διογκωθεί διότι εκτός του κόστους της συλλογής των απορριμμάτων τώρα θα επιβαρυνθούν οι δημοτικοί προϋπολογισμοί και με το κόστος μεταφοράς.
Τούτο σημαίνει ότι αναγκαστικά θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη σε τέτοιο βαθμό ώστε να ισοσκελιστεί το ποσό των εξόδων που εκ του νόμου είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά αφού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες τα έξοδα πρέπει να καλύπτονται από τα έσοδα των δημοτικών τελών και υπογράμμισε ότι η αύξηση που θα γίνει θα είναι η λιγότερο δυνατή.
Όσον αφορά τα άλλα δημοτικά τέλη ο κ. Μπαϊλης ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και πρόταση της δημοτικής αρχής θα είναι να μην γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη εκτός από την υπηρεσία του βυτιοφόρου στο Λούρου που η σημερινή τιμή είναι μικρότερη από το πραγματικό κόστος.
http://892fm.blogspot.com/2011/03/blog-post_3742.html