Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Φιλιππιάδα. Η πόλη των πελαργών απολαμβάνει την παρουσία τους

Ήρθαν και έφεραν την άνοιξη
Φιλιππιάδα η πόλη των πελαργών απολαμβάνει την παρουσία τους

Όπως κάθε χρόνο -έτσι και φέτος- οι πελαργοί ξεκίνησαν να έρχονται στην Φιλιππιάδα, στον Λούρο και σε άλλα χωριά του κάμπου φέρνοντας μαζί τους την Άνοιξη. Δέκα περίπου πελαργοί άρχισαν να φτάνουν στην πόλη από τις παραμονές της 25ης Μαρτίου και μπορεί τα πανέμορφα πουλιά να είναι λιγότερα από πέρσι ωστόσο οι κάτοικοι εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου ο αριθμός τους θα αυξηθεί.
Η Φιλιππιάδα, δικαιούται να ονομάζεται "η Πρωτεύουσα των Πελαργών" αφού κάθε χρόνο, φιλοξενεί τα περισσότερα πουλιά από κάθε άλλη περιοχή. Τα μεγάλα άσπρα πουλιά φθάνουν εδώ και κτίζουν τις φωλιές τους σε οποιοδήποτε σημείο. Σε καμπαναριά και τρούλους εκκλησιών, ταράτσες μαγαζιών, στέγες σπιτιών, πάνω σε αποθήκες, σε κολόνες της Δ.Ε.Η. ή του Ο.Τ.Ε., πάνω σε δέντρα κεντρικών δρόμων της πόλης. Οι κάτοικοι της Φιλιππιάδας προστατεύουν τους Πελαργούς καθιστώντας ακίνδυνες τις καλωδιακές γραμμές της Δ.Ε.Η. Η έλευση των πελαργών είναι σημαντικό γεγονός για τους κατοίκους της Φιλιππιάδας που κάποιοι μεταδίδουν καθημερινά εικόνες από την καθημερινότητά τους μέσω ειδικών σελίδων που έχουν «ανοίξει» στο διαδίκτυο. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των πελαργών έχει μειωθεί κατακόρυφα ενώ σημαντική είναι και η μείωση των νεαρών πτηνών που κάθε Αύγουστο φεύγουν από την Φιλιππιάδα παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής.
Πέρσι καταγράφηκαν μόλις 34 νεαροί πελαργοί οι οποίοι γεννήθηκαν από τα ζευγάρια που πέρασαν το καλοκαίρι στην Φιλιππιάδα όταν πριν από λίγα χρόνια ο αριθμός των νεοσσών ξεπερνούσε τους 100 «Οι πελαργοί της Φιλιππιάδας»-όπως τονίζει ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης-« αποτελούν τους πιο καλοδεχουμενους επισκέπτες και μάλιστα ο Δήμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει την παραμονή των πουλιών».
Μάλιστα σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή για το καλωσόρισμα των πελαργών τα οποία σύμφωνα με την παράδοση φέρνουν τύχη στον τόπο όπου φωλιάζουν...
http://thesprotia-news.blogspot.com/2011/03/blog-post_2297.html