Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ωραίο το ανέκδοτο για την ανάδειξη της Θεσπρωτίας από τον ΟΛΗΓ

Ωραίο το ανέκδοτο για την ανάδειξη της Θεσπρωτίας από τον ΟΛΗΓ

Την ανακοίνωση του ΟΛΗΓ μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, στo πλαίσιο της πολιτικής marketing που ακολουθεί, εστιάζοντας στην προσπάθεια προσέλκυσης κρουαζιεροπλοίων στο λιμένα, προτίθεται να συμμετέχει στην Ελληνική αποστολή που ηγούνται οι υπουργοί Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων & Αλιείας κ. Διαμαντίδης, Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Γερουλάνος καθώς και ο υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νικητιάδης.
Η αποστολή θα μεταβεί στη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας Cruise Shipping Miami που διοργανώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από 14 έως και 17 Μαρτίου 2011. Σημειώνεται επίσης, ότι ο ΟΛΗΓ εκπροσωπείται και στο Ελληνικό περίπτερο της έκθεσης, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, στο οποίο θα διανέμεται και προωθητικό υλικό του Οργανισμού.
Σκοπός της αποστολής είναι να εξασφαλιστούν συνεργασίες στο χώρο της κρουαζιέρας, ώστε το 2012 να λειτουργήσει πραγματικά ή άρση του «καμποτάζ» για τα πλοία σημαίες τρίτων κρατών. Παράλληλα με την έκθεση, έχουν ήδη κλειστεί συναντήσεις με τους επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας, όπως της Carnival Cruise Lines, της Costa Cruises και της Royal Caribbean International, έτσι ώστε η Ελληνική αντιπροσωπεία να απαντήσει σε όλες τις απορίες και τις ενστάσεις των εκπροσώπων, σχετικά με τη σύμβαση του νόμου για την άρση του «καμποτάζ», όπως ιδίως:
- Η υποχρέωση υπογραφής σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο.
- Το είδος και η ποιότητα των μέτρων ασφάλειας στα ελληνικά λιμάνια, τα οποία δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα με το σύστημα ISPS.
- Οι λιμενικές υποδομές.
- Το κόστος του πακέτου πραγματοποίησης κυκλικών ταξιδιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στην Ελλάδα αναμένεται να προσεγγίσουν περισσότερα από 1.000 κρουαζιερόπλοια, ενώ η κίνηση των επιβατών θα αυξηθεί κατά 19% - έναντι αρχικής πρόβλεψης για αύξηση 12% - λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η τάση για τα επόμενα χρόνια είναι αυξητική και ο ΟΛΗΓ στοχεύει στην προσέλκυση μέρους της κίνησης αυτής στην Ηγουμενίτσα.
Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι από τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Καβάλας και άλλα περιφερειακά λιμάνια που ενδιαφέρονται να προσελκύσουν κρουαζιερόπλοια.
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας επενδύει σε υποδομές και υπηρεσίες ώστε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να παρέχει δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιεροπλοίων.
Μετά την περάτωση της Β΄ Φάσης των έργων κατασκευής του Νέου Λιμένα (εντός του 2011), το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα διαθέτει:
- Επιπλέον χερσαία επιφάνεια 118 στρ.
- Ευθύγραμμο δίαυλο πλάτους 170μ. και ωφέλιμου βάθους 10,50μ. και μήκος 1.700μ.
- Κτίριο τερματικού σταθμού Νο 2: 3.041,46μ2
- Κτίριο τερματικού σταθμού Νο 3: 2.324,80μ2 ο οποίος θα εξυπηρετεί ελέγχους που υπαγορεύει η Συνθήκη Schengen και θα αποτελεί τερματικό σταθμό υποδοχής κρουαζιεροπλοίων.
- Έναν προβλήτα πλαγιοπρυμνοδέτησης μήκους 197,60μ. ικανό για πρόσδεση πλοίων 300000 DWT (μήκους 227μ και μέγιστου έμφορτου βυθίσματος 9,40μ).
- Συνδετήριο Κρηπίδωμα μήκους 371μ με ωφέλιμο βάθος 10,20μ.
- Προβλήτες προσέγγισης κρουαζιεροπλοίων μήκους 320μ. και 190μ
Επίσης, η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. βελτιώνει τις διαδικασίες ασφαλείας των Λιμενικών Εγκαταστάσεων της σύμφωνα με το διεθνή κώδικα ISPS, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων.
Η Ήπειρος είναι πραγματικά ένας τόπος που διαθέτει περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, οι οποίες έως τώρα παρέμεναν άγνωστες στο κοινό της κρουαζιέρας..
Η Θεσπρωτία η οποία διαθέτει ανεξάντλητο πλούτο μνημείων, που συνθέτουν ένα σύνολο με πολλές άγνωστες ομορφιές και εκπλήξεις για τον επισκέπτη (Πύργος Ραγίου, Ελέα, Γίτανα (Γιτάνη), Ντόλιανη (Φανοτή), Δυμόκαστρο). Στην παράκτια ζώνη του Νομού Θεσπρωτίας μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τις εξαιρετικές παραλίες των Συβότων, της Πλαταριάς και της Πέρδικας. Τέλος, υπάρχουν επιλογές εναλλακτικού τουρισμού και οικοτουρισμού στις περιοχές του ποταμού Αχέροντα και του ποταμού Καλαμά για rafting, πεζοπορία, κανόε – καγιάκ, ιππασία.
Ο Νομός Ιωαννίνων με την πόλη των Ιωαννίνων, τη λίμνη Παμβώτιδα και το γραφικό Νησί. Με αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το Ιτς Καλέ. Το Μέτσοβο μια πανέμορφη, ορεινή, γραφική πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Πίνδου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί μοναδικές τοπικές γεύσεις σε ένα παραδοσιακό τοπίο που προσφέρεται για δραστηριότητες οικοτουρισμού, τόσο τους θερινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες. Η περιοχή του Ζαγορίου με τη χαράδρα του Βίκου, μια από τις δημοφιλέστερες διαδρομές στην Ελλάδα,
Η Πρέβεζα, μια παραλιακή πόλη με αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους το Νεκρομαντείο του Αχέροντα το σπουδαιότερο και αρχαιότερο Νεκρομαντείο, καθώς και τη Νικόπολη η ιστορία της οποίας συνδέθηκε με τη ναυμαχία στη θάλασσα του Ακτίου. Η Πάργα ένας εξαιρετικός παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά σπάνιας ομορφιάς που αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τόπους καλοκαιρινών διακοπών, με εκπληκτικές παραλίες.
Η Άρτα με το φημισμένο γεφύρι, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα. Μια πόλη χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιλλυρίας, η Αμβρακία. Με σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229), δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών και της Παρηγορήτισσας.
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτές τις ομορφιές και να κάνουμε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σημείο υποδοχής κρουαζιεροπλοίων που επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό τους.


Αχ, τι ωραία που τα γράφουν! Κόντεψα να βουρκώσω από τη συγκίνηση και τα ωραία λόγια
Κόντεψα. Μα όταν έφτασα στο σημείο που έλεγε για την άγρια ομορφιά της Ηπείρου και που σκοπεύουν λέει να την αναδείξουν για να κάνουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σημείο υποδοχής κρουαζιεροπλοίων και σε συνδυασμό με το ταξιδάκι που ετοιμάζουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ολόκληρη κουστωδία, αγριεύτηκα η γυναίκα. Και κόντεψα να βγω από τα ρούχα μου.
Αυτοί που τα λένε όλα αυτά από πότε έχουν να πατήσουν το ποδαράκι τους σε όσα αναφέρουν; Ας πούμε για παράδειγμα στην Ντόλιανη (αρχαία Φανοτή)... Από πότε έχουν να πάνε στην Ντόλιανη;
Προσωπικά μόλις πριν λίγες μέρες, στις 8 του Μάρτη, θέλησα να επισκεφθώ την ακρόπολη της Ντόλιανης και τη βρήκα κλειδαμπαρωμένη
Και πίσω από την πόρτα χορταριασμένο το δρομάκι μαρτύραγε πως μήνες έχει να πατήσει εκεί ανθρώπου πόδι.
Ρώτησα μετά και έμαθα.
Πως δεν υπάρχει φύλακας για να μείνει ανοιχτός ο χώρος!!!!!!!!!!
Και μιλάμε τώρα για την Ντόλιανη, ε;
Ένα μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Θεσπρωτίας που τα τελευταία χρόνια ξοδεύτηκαν ΤΑ ποσά για την ανάδειξή του. Ας είναι καλά και τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης! Αυτά που φάγαμε καλά καλά και τώρα μας απειλούν συνέχεια με χρεοκοπία
Κοιτάξτε και θαυμάστε... πεντακόσιες ογδόντα έξι χιλιάδες στην πρώτη φάση και άλλες εξακόσιες χιλιάδες στη δεύτερη. Από το 2000 μέχρι το 2006. Ήγουν ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώπουλα περίπου! Για να μένει τώρα ο αρχαιολογικός χώρος κλειστός ελλείψει φύλακα.
Κι αντί να νοιαστούν να λυθεί το πρόβλημα, μάς παραμυθιάζουν ότι θα φτάσουν στο Μαϊάμι για να διαφημίσουν στις ... αγορές της κρουαζιέρας τη φουκαριάρα την Ντόλιανη!
Από κοντά και οι δημοσιογράφοι. Που καταπίνουν αμάσητα όσα τους λένε και τρέχουν να τα αναπαράγουν.
Σαφέστατα ιδέα δεν έχουν και οι ίδιοι ότι η Ντόλιανη δε λειτουργεί.
Και δεν είναι μόνο η Ντόλιανη. Πρόβλημα υπάρχει και με το ίδιο το αρχαιολογικό μουσείο της Ηγουμενίτσας. Που εδώ και καιρό δε δέχεται ομαδικές επισκέψεις. Όταν το επισκέφθηκα και θέλησα να ζητήσω πληροφορίες για οργάνωση μιας ομαδικής επίσκεψης μού τα μασήσανε πως κάτι έργα κάνουν και μέχρι τα μέσα του Μάρτη δεν μπορούν ούτε ένα γκρουπ 18 παιδιών να υποδεχτούν. Μόνο μεμονωμένους επισκέπτες.
Τώρα που προέκυψε και το θέμα της Ντόλιανης, πονηρεύτηκα. Και έψαξα και για το Μουσείο. Και οι πληροφορίες που μου έδωσαν λένε ότι δεν έχει ακόμη παραληφθεί επίσημα το κτίριο. Και οι αρχαιολόγοι δε βρίσκουν άλλο τρόπο να πιέσουν και έβαλαν μπρος το μέτρο της απαγόρευσης ομαδικών επισκέψεων... Αλήθεια ή ψέματα; Το σίγουρο είναι πως ομαδικές επισκέψεις στο συγκεκριμένο μουσείο δεν πραγματοποιούνται!
Αυτοί που τώρα πετάνε για Μαϊάμι το έχουν στα υπόψη τους; Ή εκτός από μας θα παραμυθιάσουν και τις αγορές; Και μετά θα κλαίγονται που οι αγορές δεν εμπιστεύονται τη χώρα μας;
Λένε μετά για Πύργο Ραγίου. Και πολύ καλά κάνουν και μιλάνε για εκπλήξεις. Πιθανότατα να εννοούν και την έκπληξη που δοκίμασα κι εγώ όταν θέλησα να πάω στον Πύργο. Και αναγκάστηκα να γυρίσω άρον άρον πίσω για να μη διαλύσω το αυτοκίνητό μου στις τεράστιες λακούβες του δρόμου. Ρωτώ λοιπόν. Εκείνοι που από αύριο θα διαφημίζουν στη μακρινή Αμερική τον Πύργο Ραγίου από πότε έχουν να τον επισκεφθούν;
Κι αν τον επισκέφθηκαν δεν τους πέρασε από το μυαλό αντί να ξοδεύουν σε υπερατλαντικά ταξίδια να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να μπορεί τουλάχιστον να φτάσει ο επισκέπτης ως τα αρχαιολογικά μνημεία; Έστω και να τα δει απέξω. Όπως αναγκάστηκα κι εγώ να δω την Ντόλιανη. Τον Πύργο Ραγίου όμως ούτε που μπόρεσα να τον πλησιάσω.

http://892fm.blogspot.com/2011/03/blog-post_14.html