Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Spiegel : "Οι πληρωμένοι φονιάδες του Μουμπάρακ"

Spiegel: «Οι πληρωμένοι φονιάδες του Μουμπάρακ»
Στελέχη του καθεστώτος Μουμπάρακ, πλούσιοι επιχειρηματίες, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, κομματικά στελέχη, επιστράτευσαν πάμπτωχους, απελπισμένους εποχιακούς εργάτες και με αντάλλαγμα ελάχιστα χρήματα, τους εξαπέλυσαν εναντίον των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε άρθρο του ανταποκριτή του στην Αίγυπτο.
«Με αντάλλαγμα το αντίστοιχο ελάχιστων ευρώ, φτωχοί εποχικοί εργάτες πήραν μέρος στις οδομαχίες του Καΐρου, με την πλευρά του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι φονιάδες, που επιτέθηκαν με μεταλλικούς λοστούς, μαχαίρια και ρόπαλα, στρατολογήθηκαν από προνομιούχα στελέχη του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ανθρώπων των δυνάμεων ασφαλείας και πλούσιων επιχειρηματιών με “χρυσά” συμβόλαια με το κράτος» αναφέρει το άρθρο του Spiegel.Περιγράφοντας την επιδρομή των «αγανακτισμένων» φιλοκαθεστωτικών στην πλατεία Ταχρίρ, με άλογα και καμήλες, με μαχαίρια, ρόπαλα και πέτρες, την περασμένη Τετάρτη, ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού, επισημαίνει ότι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συμπλοκές, «στο παρασκήνιο, το [φιλοκαθεστωτικό] κίνημα ελέγχονταν από επιχειρηματίες με επικερδή κρατικά συμβόλαια, δημόσιους υπαλλήλους, αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας και κομματικά στελέχη, που ανησυχούν για την αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών.
«Όλοι τους είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές, ανεξάρτητα από το ποιός θα διαδεχθεί τον Μουμπάρακ. Είναι οι υποστηρικτές και εκπρόσωποι του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο διαθέτει περίπου τρία εκατομμύρια μέλη, τα οποία φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χάσουν την εξουσία, σε περίπτωση διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών.
«Είναι μέλη της κάστας των νεόπλουτων, οι οποίοι έκαναν τεράστιες περιουσίες και απέκτησαν τρομερή επιρροή, κατά κύριο λόγο μέσω της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, και οι οποίοι προς το παρόν απολαμβάνουν ασυλίας».
Οι φτωχοί είναι εύκολη λεία
Τονίζοντας ότι «οι φτωχοί είναι εύκολη λεία», το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι άνθρωποι του καθεστώτος « έχουν να χάσουν τα πάντα και τώρα εξαρτώνται από εκείνους που δεν έχουν να χάσουν τίποτα». Πρόκειται, για «τους προνομιούχους του καθεστώτος που δεν θέλουν να λερώσουν τα χέρια τους κι έτσι στρατολογούν τους βοηθούς τους από τις αγροτικές και ημι-αγροτικές περιοχές, ειδικά από δυο επαρχίες βόρεια του Καϊρου: την Μπαχτίμ και την Καλιούμπ.
«Οι φτωχοί, οι οποίοι συγκροτούν την πλειονότητα του πληθυσμού στην Αίγυπτο, είναι εύκολη λεία. Πολλοί είναι δύσπιστοι έναντι των κινήτρων των διαδηλωτών και φοβούνται ότι το κίνημα μυστικά ακολουθεί άλλους στόχους. Σε κάθε επαρχία, υπάρχουν κομματικά γραφεία. Εκεί, κυρίως εποχιακοί εργάτες, στρατολογούνται έναντι ελάχιστης αμοιβής και παίρνουν μέρος στις αιματηρές μάχες με στόχο την διατήρηση του Μουμπάρακ στην εξουσία.
«Δεν υπάρχει πολλή δουλειά στα χωράφια αυτή την εποχή. Πάμπτωχοι και αγράμματοι, δέχονται να κάνουν τη δουλειά του αφεντικού για 14 έως 20 δολάρια. Είναι φτηνοί, είναι απελπισμένοι και δεν κάνουν ερωτήσεις. Χιλιάδες στρατολογήθηκαν σαν κι αυτούς, παρότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός», καταλήγει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 4.000 πήραν μέρος στις αντιδιαδηλώσεις σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, την Τετάρτη.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2011/02/spiegel.html