Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Θ. Πιτούλης. Φταίνε οι "ξεψάρωτοι" μετανάστες!

Θωμάς Πιτούλης: Φταίνε οι «ξεψάρωτοι» μετανάστες!
Όλες οι παρατάξεις είχαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει στην Ηγουμενίτσα με τον μαζικό συνωστισμό λαθρομεταναστών, εκτός από την παράταξη του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, παρόλο που αυτή έθεσε το θέμα στη χτεσινή (9/2/2011) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου!
Την εισήγηση εκ μέρους της πλειοψηφίας έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας (και πρώην δήμαρχος Ηγουμενίτσας) Θωμάς Πιτούλης. Ο κ. Πιτούλης προχώρησε μια απλή καταγραφή της κατάστασης με χαρακτηρισμούς και εκφράσεις όμως που προκάλεσαν...
την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Μίλησε χαρακτηριστικά για «ξεψάρωτους» Αφγανούς και για «τους Ιταλούς που σκοτώνουν και βουλιάζουν τους μετανάστες και κανείς δεν μιλάει», ενώ προσπάθησε ακόμα και να αποσιωπήσει την ύπαρξη ομάδας «Χρυσής Αυγής» στην περιοχή, αλλά και να απαλύνει την κατηγορία κατά ντόπιου για απόπειρα δολοφονίας εναντίον μετανάστη. Όσο από προτάσεις, τίποτα. Ο κ. Πιτούλης εκτίμησε ότι τα περί μεταναστευτικής πολιτικής αφορούν αποκλειστικά και μόνο το κράτος. Την ίδια ώρα βέβαια, ο διάδοχός του, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος προσπαθεί αυτή την περίοδο να δημιουργήσει έναν πιο ανθρώπινο καταυλισμό στην περιοχή για τους μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες σε αυτοσχέδια παραπήγματα στο δάσος της περιοχής, αλλά και να κινητοποιήσει φορείς και οργανώσεις για τη σίτιση και την περίθαλψη των μεταναστών.
Όταν όλα αυτά επισημάνθηκαν στον κ. Πιτούλη, αυτός αρκέστηκε στο να σχολιάσει την πρόθεση της κυβέρνησης περί δημιουργίας κέντρου υποδοχής στην Ηγουμενίτσα, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει στην ενδοχώρα, κι όχι κοντά στο λιμάνι. Μια θέση που συμμερίστηκε και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον επικεφαλής του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννη Παπαδημητρίου. «Όσοι φράκτες κι αν γίνουν, όσο πιο μακριά και αν πάει το κέντρο υποδοχής, αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονται εκεί που είναι η έξοδος από τη χώρα» τόνισε.
Οι λαθρομετανάστες της Ηγουμενίτσας το μόνο που θέλουν είναι να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και κανείς δεν κάνει αίτηση για άσυλο.
Στη συνεδρίαση, προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατέθεσε εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» του Βαγγέλη Αργύρη ο Γρηγόρης Τζοβάρας. Καταρχάς ζήτησε την άμεση λειτουργία της κοινωνικής επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία, όπως είπε, μπορεί να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις –κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις- που εμπλέκονται στο οξύ πρόβλημα της Ηγουμενίτσας. Παράλληλα, πρότεινε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του νόμου που αφορά την περιφερειακή επιτροπή ασύλου και το κέντρο υποδοχής. «Για το κέντρο υποδοχής, η Περιφέρεια πρέπει να υποδείξει τους κατάλληλους χώρους. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές στην όλη ιστορία» είπε.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έθεσαν δε το ζήτημα της ανάγκης αναθεώρησης της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, που στην ουσία ορίζει ότι όσοι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται σε χώρες της Ε.Ε., αυτοί επιστρέφονται στη χώρα εισόδου, δηλαδή στην Ελλάδα. «Χρειάζεται να πιέσουμε όλοι. Ένα ευρωπαϊκό, παγκόσμιο πρόβλημα δεν μπορεί να πέφτει στις πλάτες της Ελλάδας» τόνισε ο επικεφαλής της μείζονα αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αργύρης. Στην ίδια κατεύθυνση και ο Βασίλης Ζιώβας εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο οποίος έθεσε το ζήτημα των αιτιών της λαθρομετανάστευσης. «Τόσους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες δεν τους τσίμπησε μύγα ένα πρωί για να γνωρίσουν τα παράλια της Ελλάδας. Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες» είπε. Ο Νίκος Ζήκος εκ μέρους της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» μίλησε για το γεγονός ότι η «χώρα μας χρησιμοποιείται σαν μια αποθήκη μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Εκτίμησε ότι η μόνη λύση είναι η νομιμοποίηση των μεταναστών και η εκχώρηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Καταδίκασε δε την επίθεση δυνάμεων καταστολής στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη διαδήλωση αλληλεγγύης για τους μετανάστες, η οποία έγινε το περασμένο Σάββατο, όπως και την πίεση που δέχεται γιατρός του κέντρου υγείας Ηγουμενίτσας η οποία εξετάζει δωρεάν μετανάστες. Σχετική καταγγελία έχει κάνει και το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών. Σε αυτό το θέμα επανήλθε και ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα μπορούσε να συμβάλει με απόφασή του στη δωρεάν περίθαλψη των ανθρώπων αυτών. Ανέφερε δε ότι η εγκληματικότητα που υπάρχει στην Ηγουμενίτσα, δεν οφείλεται σε δύο ή τρεις εξαθλιωμένους ανθρώπους. «Η εγκληματικότητα συνδέεται με το λιμάνι, με τις μαφίες που δραστηριοποιούνται, με τα κυκλώματα λαθρεμπορίου ανθρώπων και άλλων υλικών. Αυτή η εγκληματικότητα εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους, δεν φταίει το ‘ξεψάρωμα’ των ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας στον κ. Πιτούλη.Ο κ. Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι δεν επαρκεί η αναθεώρηση ή κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, αλλά ότι χρειάζεται η ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

http://e-igoumenitsa.gr/news/igoumenitsa/6104.html